Besvikelsen var stor när vi insåg att Sverige inte var med i första utrullningen av 4g-versionen av Apple Watch Series 3. Men den som väntar på något gott... Nu släpps äntligen den första smartklockan i Sverige med inbyggd mobiluppkoppling, och först ut på operatörssidan med 4g-abonnemang till Apple Watch är Tre.

Vi har testat Apple Watch 3 4G tillsammans med en Iphone 8 Plus med Tre-abonnemang, det enda alternativet än så länge om du vill kunna lämna din Iphone hemma på löparrundan men ändå kunna ringa samtal direkt från handleden.

Apple Watch Series 3 4G
Att kunna ringa direkt från handleden trots att du lämnat din Iphone hemma är riktigt smidigt.

Nästan identisk klocka

Klockan i sig skiljer sig inte mycket från en vanlig Apple Watch Series 3. Den har fått 16 GB internminne istället för 8 GB, och till det yttre ser du enbart skillnad genom att digital crown-reglaget har fått en röd prick.

Att aktivera och para ihop klockan med Iphone är enkelt och snabbt gjort. Sveper du upp från klockans nederkant hittar du en ny symbol för mobiluppkoppling, och även fyra gröna diskreta prickar mitt på skärmen som indikerar att det finns mottagning. Apple Watch har inget fysiskt sim-kort, och när du har din Iphone i närheten använder klockan telefonen som tidigare. Men så fort vi lämnar telefonen och rör oss utom räckvidd för vår Iphone går klockan över till att använda sin egen 4g-uppkoppling.

Första gången vi ringer från handleden känns det onekligen lite skumt, men det blir mer naturligt när vi använder Airpods. Och känslan att kunna ta en joggingrunda eller en långpromenad utan att ta med sig telefonen är helt klart befriande.

Med ett Apple Music-abonnemang kan du streama låtar direkt från klockan utan att du har din Iphone i närheten, och just träningspasset är helt klart det stora användningsområdet. Du kan inte streama från andra tjänster som Spotify med mobiluppkoppling, och här finns också begränsningar i andra tjänster. Vi kan inte skicka sms från klockan till mottagare som inte använder Imessage, om vi inte har Iphonen påslagen och uppkopplad.


Smidigt på stranden

Brukar du ha lite ångest när du är på stranden och måste gömma plånbok och mobil medan du tar ett dopp? Mobil uppkoppling direkt i klockan tillsammans med Apple Pay är saker som på riktigt kommer att förenkla vår vardag. Nu är det dock betydligt plottrigare att bläddra i din kontaktlista, eller navigera med hjälp av skärmen på klockan, här föredrar vi att använda Siri till det mesta. Och som sagt, räkna med att du behöver ett par bluetoothlurar om du ska orka föra något längre samtal. Det är ju inte i alla miljöer du känner för att prata i högtalartelefon.

Den nya mobil-komplikationen leder till telefonappen i klockan, och här kommer du åt favoriter, senaste nummer, kontaktlistan, röstbrevlådan och knappsatsen. Att slå nummer på klockan är lite pilligt, men ibland måste vi använda knappval och då är det givetvis bra att möjligheten finns i klockan.

Apple Watch Series 3 4G
Via den nya telefonkomplikationen når du kontakter, favoriter, senaste samtal och knappsatsen.

Vi var lite oroliga för hur 4g-uppkopplingen skulle påverka batteritiden, och det verkar onekligen som att 4g-uppkopplingen dränerar batteriet ordentligt. Klockan prioriterar visserligen hela tiden den uppkoppling som drar minst batteri, det vill säga telefonen om den finns i närheten, och så länge du inte lämnar den hemma hela dagar lär du inte märka stor skillnad. Samma sak om du tar en joggingtur på en timme. Vi är ändå vana vid att behöva ladda klockan dagligen och vår bild är att du kan använda den en hel del utan att batteriet tar slut under en dag. Precis som med mobiltelefoner hänger batteriförbrukningen till stor del ihop med hur bra mottagning du har där du befinner dig.

Men om du tänker dig heldagar utan telefonen i fickan, kanske med streamad musik i lurarna, ja då kan det här bli ett problem. Under tre timmar med enbart 4g aktivt på den nya klockan sjönk batterimätaren med 13 procent, medan en Series 3-klockan utan 4g tappade 7 procent batterikapacitet under samma tid. Då använde vi inte klockorna överhuvudtaget.

En annan sak som är bra att vara medveten om är att för att vanliga sms och mms ska fungera, och även pushnotiser, krävs att din Iphone är påslagen och uppkopplad. Lite märkligt kan tyckas. Du kan med andra ord inte stänga av telefonen eller ha den i flygplansläge.

I skrivande stund är det endast Tre som erbjuder abonnemang till klockan som utökad tjänst, och för det betalar du 99 kronor per månad, alternativt 79 kronor för företagsabonnemang. De första 6 månaderna är gratis och mobil och klocka delar samma surfpott.

Apple Watch Series 3 4G
4g-versionen av Apple Watch Series 3 trivs bäst tillsammans med Airpods.

Omdöme

Vi gillar konceptet och även om 4g-versionen kostar en tusenlapp extra att köpa tycker vi att det är värt det, om du har Tre som operatör idag. Möjligheten att kunna lämna Iphonen hemma ibland är helt klart något som vi tror på. Det är klockrent till träningspasset, men på sikt kan det här även innebära ett rejält uppsving för smarta klockor i stort.

Fakta Apple Watch Series 3 4G, 42 mm

Tillverkare: Apple
Pris: 4 795 kronor
Abonnemang: Tre, 99 kr/månad (79 kr/månad företag). 6 första månaderna gratis
Systemkrav: Iphone 6 eller senare
Operativsystem: Watch OS
Minne: 16 GB

plus

Frihetskänslan utan telefon!
Smart och snyggt integrerat i Watch OS
Hyfsat stabil batteritid

minus

SMS, MMS och pushnotiser kräver att din Iphone är påslagen och uppkopplad
Ingen musikstreaming via tredjepartsappar

Betyg: 4 av 5