Har du hört talas om Apple-appen Musikmemon? Eller Itunes Connect? Det är inte konstigt om du inte har det. Apple har nämligen en hel drös appar i App Store som inte fått se ljuset (eller i alla fall en uppdatering) på mycket, mycket länge. Och det kan tyckas vara lite konstigt, för medan Apple uppmanar utvecklare att skynda på uppdateringar för att ge exempelvis stöd för den nya skärmen i Iphone X – och faktiskt tvingar nya appar i App Store att ha stödet från och med den första april – finns mycket kvar för Apple själva att uppdatera.

Vi har besökt app-kyrkogården för nästan döda appar. Här är ett gäng Apple-appar som vi knappt visste fanns, och som inte på långa vägar har fått stöd för Apples senaste Iphone.

Läs också! Imovie uppdateras – får Metal-grafik och (äntligen) stöd för Iphone X-skärmen

Airport-verktyg

1. Airport-verktyg

Appen som sköter uppdatering av programvara och konfiguration för Apples Airport-routrar har fått precis lika lite kärlek från Apples mjukvaruutvecklare som själva routrarna fått av Apples hårdvaruteam. Apple satsar inte längre på att utveckla nya routrar, och det märks även på appen.

Appen har inte uppdaterats på tre år och har självklart inte stöd för Iphone X-skärmen, detta trots att Apple fortfarande sälja routrarna via exempelvis Apple Store. Den senaste noteringen i versionshistoriken lades till för tre år sedan och löd ”ger stöd för IOS 8”…

Uppdaterades senast: 17 september 2014
Länk: Airport i App Store.


Musikmemon

2. Musikmemon

Musikmemon är en i grunden smart idé som dock bara verkar få sporadisk uppmärksamhet av Apple numera. Appen lanserades som ett sätt att smart och blixtsnabbt nynna låtidéer och spela in dessa i mobilen, som sedan kan ackompanjeras av trummor och bas och som kan exporteras till Garageband eller Logic Pro.

Idag är dock appen rätt gammal, har inte stöd för Iphone X-skärmen och appens beskrivning hänvisar till andra appar som bytt namn för länge sedan (Icloud Drive kallas numera Filer). Appen har bara uppdaterats ett fåtal gånger, (versionsnumret är inte högre än 1.0.4) men den senaste uppdateringen skedde i alla fall så sent som 2017. I vilket fall som helst kan det vara en bra app för den som vill spara sina låtidéer snabbt.

Uppdaterades senast: 19 september 2017
Länk: Musikmemon i App Store.


Beats Pill

3. Beats Pill Plus

Apple, som ju äger Beats, har även denna bortglömda app i sin katalog. Beats Pill-appen kan användas tillsammans med den trådlösa högtalaren Beats Pill och på så sätt bland annat ge möjlighet att spela upp ljud från två högtalare samtidigt. Men appen är gammal, saknar Iphone X-stöd och i recensionerna klagas det på att appen kraschar. Knaggliga översättningar som den på bilden ovan gör inte heller saken bättre.

Uppdaterades senast: 16 oktober 2017.
Länk: Beats Pill Plus i App Store.

Itunes U

4. Itunes U

Itunes-universitetet med kurser från högskolor världen över har sett sina bästa dagar. Appen uppdaterades visserligen för ”bara” sex månader sedan och är den enda app i denna lista som har begåvats med Iphone X-stöd. Men Itunes U är ändå lite halvt på dekis sedan en stor del av innehållet istället flyttade till Podcaster under 2017.

Uppdaterades senast: 17 oktober 2017
Länk: Itunes U i App Store.


Itunes Connect

5. Itunes Connect

Connect gör det möjligt för alla som har laddat upp material i på App Store, Itunes Store eller Ibooks Store att hålla koll på sitt material och få en inblick i ”de senaste trenderna” som det står i beskrivningen.

Itunes Connect har dock inte fått uppmärksamhet på länge, och frågar om vi vill använda Touch ID på en Iphone X. Appen har dessutom fått gräsligt lågt betyg i App Store – 1,2 stjärnor. Dags att lägga ned appen nu kanske?

Uppdaterades senast: 31 oktober 2016.
Länk: Itunes Connect i App Store.


Fjärrkontroll

6. Fjärrkontroll

Fjärrkontroll, eller Itunes Remote som appen heter på engelska, har hamnat lite i skymundan med inte minst nya Apple TV som ju har en egen fjärrkontrollsapp. Det märks på appen, som beter sig väldigt märkligt på vår Iphone X med rejäla grafikproblem. Senaste uppdateringen skedde för över ett år sedan, men för den som fortfarande har ett stort musikbibliotek i Itunes kan den kanske vara värt att försöka sig på appen. Dock helst inte på en Iphone X.

Uppdaterades senast: 23 feb 2017.
Länk: Fjärrkontroll i App Store.

Apple iPhone X 64GB Pris vid test: 9777 kr.

Bästa pris just nu: 8058 kr