Med den senaste uppdateringen av Mac OS High Sierra har Apple till slut lagt till inbyggt stöd för egpu – det vill säga externa grafikkort anslutna via thunderbolt.

Egpu har fungerat med Mac i ett par år, men enbart med diverse hack och pillande. Förra året började Apple låta utvecklare testa funktionen, och nu är den alltså mogen för allmänheten. Apple har en mycket begränsad lista över egpu-chassin och grafikkort som stöds (vill du gå bortom dessa kan det gå, men kräver fortfarande olika hack).

Vi har testat ett AMD Radeon RX 580 i ett Akitio Node Pro-chassi med en 15-tums Macbook Pro från 2017 (med AMD Radeon Pro 555). Grafikkortet är ett av de som stöds officiellt, men inte chassit. Det hindrade dock inte Mac OS från att upptäcka grafikkortet så fort vi anslöt det med thunderbolt 3-kabeln. Här är den första stora skillnaden jämfört med de gamla hacken: De senare har alltid krävt att du ansluter under uppstart.

En fröjd för ögonen

Rise of the Tomb Raider

När vi kör igång Rise of the Tomb Raider ser vi omedelbart effekten av det vassare grafikkortet. Med en genomsnittlig hastighet på 57 bilder i sekunden istället för 24 är skillnaden enorm, och det känns som vi äntligen får se spelet från sin rätta sida. Det händer fortfarande att spelet hackar till en aning, men så har vi också ”bara” ett Radeon RX 580 och inte exempelvis det betydligt snabbare (och dyrare) RX Vega 64.

Feral Interactive har påpekat att inga av företagets spel har officiellt stöd för egpu. Det betyder uppenbarligen inte att det inte fungerar, men det finns alltså en risk att vissa spel beter sig konstigt eller inte utnyttjar kraften i det externa grafikkortet fullt ut.

Vi har också kört några benchmarktester och resultaten är blandade. I Unigine Valley får vi 56,8 bilder per sekund mot 25,2 med datorns inbyggda grafikkort, men i Cinebench får vi bara 75,45 mot 73,83.

I spel som World of Warcraft och Elder Scrolls Online kunde vi pressa grafikinställningarna betydligt högre än vanligt med egpu:n ansluten.

Prisvärd?

Det stora hindret är fortfarande priset. Akitio Node Pro som vi testade med kostar 5 200 kronor hos den enda svenska butiken som säljer den. Apple-rekommenderade Sonnet Egfx Breakaway Box 550 är lite billigare men kostar fortfarande 3 850 kronor, och då tillkommer fortfarande själva grafikkortet. Ett RX 580 kostar minst 3 500 kronor.

En egpu fungerar dessutom bäst när den använder en extern skärm ansluten direkt till grafikkortet och inte Macens inbyggda. I många spel och en del program måste du ha en extern skärm. Har du inte redan en blir det ytterligare en kostnad.

Plötsligt är vi uppe i omkring 10 000 kronor för kalaset, och då kan vi börja ifrågasätta hur mycket mervärde det faktiskt ger.

Apple ser inte egpu som ett sätt att förvandla Macar till bättre spelmaskiner. Lösningen kan se betydligt mer prisvärd ut om du till exempel redan har en maxad Imac men behöver mer kraft för att rendera 3d eller videoeffekter. Apples egna utvecklare har till exempel testat Imac Pro med Vega 64 och två extra Vega 64 anslutna med varsin egpu. Då snackar vi ett system som kanske kostar 150 000 kronor, men har monstruösa prestanda för professionella applikationer.