Lagom till Earth Day visar Apple upp en ny robot som ska plocka isär uttjänta Iphone-modeller. Daisy, som roboten kallas, är en uppgraderad version av den tidigare roboten Liam som lanserades år 2016. I dagsläget finns Daisy stationerad i Austin, Texas,med en tvilling som snart får placering i Breda, Nederländerna. Det berättar företaget i ett pressmeddelande.

Daisy ska kunna plocka isär nio olika versioner av Iphone och upp till 200 enheter i timmen, samtidigt som roboten tar reda på alla delar som kan återvinnas.

Guide! Så räddar du data från en gammal Mac med Filevault

Daisy
Foto: AppleDaisy i egen hög person.

Roboten får dock kritik från Greenpeace, som menar att Apples fokus istället borde ligga på att skapa enheter som är enkla att uppgradera och reparera, snarare än att skapa ännu en ny robot. Det skriver Macrumors.

– Kunder vill behålla sina prylar längre, vilket bevisas av den tre till fyra veckor långa väntetid för ett batteriutbyte hos många Apple-butiker tidigare under året, när Apple tvingades till att dramatiskt sänka priset för ett byte, säger Gary Cook, senior analytiker på Greenpeace i ett uttalande.

Apple iPhone 8 64GB Pris vid test: 6999 kr.

Bästa pris just nu: 6499 kr