Med Mac OS X 10.3 fick Macen för första gången inbyggd kryptering. Tekniken kallades Filevault, och fram till version 10.7.4 krypterades varje användarkonto för sig medan resten av systemet lämnades okrypterat. 10.7.4 släpptes 2010, och utnyttjade funktioner i Intels processorer som gjorde det möjligt att istället kryptera hela hårddisken, och Filevault 2 var ett faktum.

En del användare har bytt Mac och uppdaterat sina system i omgångar, så att de fortfarande har haft konton skyddade med Filevault 1. Men med Mac OS 10.13 som släpptes i höstas satte Apple stopp för det – det går inte längre att stänga av funktionen eller att automatiskt låsa upp sådana konton.

Systemet ska egentligen inte kunna uppdateras till 10.13 om det finns ett sådant konto, men vi har fått rapporter från användare där det gick och de sedan inte har släppts in på sina konton. Systemet säger att det inte går att logga in och att Legacy Filevault inte stöds.

Vad du kan göra för att komma runt det här problemet om du skulle drabbas är att ansluta Macen i fråga till en annan Mac med Target Disk Mode och montera den krypterade skivavbildning som användarkontot ligger i, för att på den vägen få ut dina viktiga filer. Du kan sedan flytta in dem i ett nyskapat användarkonto på den vanliga datorn.

Fel på Filevault

Ett annat alternativ om du har en äldre Mac kan vara att öppna datorn och ta ut hårddisk, och sedan ansluta den som en extern disk till en annan Mac och göra samma sak.

Om du har en backup av Macen, liksom om du har en gammal backup av en äldre Mac du behöver öppna, kan du göra samma sak direkt i datorn med High Sierra. Det Filevault 1-krypterade kontot ligger som en krypterad skivavbildning i mappen Användare (Users) – dubbelklicka och fyll i det kontots lösenord så ska den öppnas som vilken skivavbildning som helst.