Apples växande produktflora har haft många toppar och dalar de senaste åren. Airpods är en monumental dundersuccé. Så snart vi börjar titta syns de överallt. På bussen, på stan, på gymmet, på cyklister. De är dessutom omtyckta av i princip alla som använder lurarna.

Homepod däremot, det är en märklig produkt. Det är å ena sidan en riktigt bra högtalare, å andra sidan väldigt låst till bara en musiktjänst: Apple Music. Hur smart är det egentligen att köpa en högtalare som är så tydligt begränsad till en specifik tjänst? Är du beredd på att byta från Spotify bara för en högtalares skull?

Läs också! Efter kaosåret 2017 – snälla, låt 2018 bli ett Snow Leopard-år

Det är också en produkt som blivit rejält försenad, men som ändå inte var klar vid lanseringen. Flera funktioner såsom Airplay 2 saknas ännu, och det finns heller inget spikat datum för när funktionerna lanseras. Kanske kommer det till sommaren. Kanske inte.

Det finns fler frågetecken kring Homepod. Som uppgifter om att när Amazon lanserade sin smarta högtalare Echo för fyra år sedan var Apples fokus fortfarande, enligt uppgifter till Bloomberg, bara på att släppa en bra högtalare utan några smartare ambitioner. Bara en ny Ipod Hi-Fi alltså.

Lagren fylls – och det borde inte förvåna någon

Hela den här smarta, uppkopplade biten tycks helt ha hamnat helt i bakvattnet, och först i efterhand lagts till för att få Homepod att verka rimlig år 2018.

Kanske är det då inte så konstigt att det kommer rapporter om lager som fylls och att vissa butiker inte lyckas sälja fler än tio högtalare om dagen. Det såg ut som att lanseringen för Homepod gick bra, men tillverkningstakten minskades enligt uppgifter till Bloomberg under mars månad.

Uppgifter: Tungt för Homepod – lagren fylls av osålda högtalare

Problemet är att Apple lanserar en uppkopplad högtalare i en verklighet där framför allt amerikanska kunder (där de smarta högtalarna är flest till antalet) vant sig vid att högtalare nu kan göra mycket mer, mycket smartare. Apple har försökt tona ned den smarta biten i Homepod lite grann genom att framför allt lansera högtalaren som en musikolog (!), men folk har redan bestämt sig vid för vad en uppkopplad högtalare är. De vill kunna beställa taxi, pizzor, kolla personliga kalendrar och få bra svar på frågor. Inte bara snorkiga icke-svar från Siri.

Med det sagt ska vi inte räkna ut Homepod helt ännu. Apple Watch var en smått förvirrande produkt när den släpptes, som försökte göra allt Iphone kan men som inte lyckades ens hälften så bra. Idag har klockan fått ett förnyat fokus på hälsa och är den klart mest framgångsrika smartklockan på marknaden.

Därför hoppas vi att Apple hinner och vill fixa några viktiga saker innan högtalaren kommer till Sverige.

Läs också! Homepod: Första testet av Apples smarta högtalare

1. Multirum-ljud

Det här är en självklar sak som Apple redan lovat ska komma, men som inte fått ett lanseringsdatum. Funktionen har blivit uppskjuten men ser nu äntligen ut att vara på väg i och med IOS 11.4, med förväntad lansering till sommaren.

Då kan vi förhoppningsvis spela samma ljud på flera Homepod-enheter samtidigt. Förhoppningsvis.


2. Stereo-ljud från två enheter

Två Homepod-enheter kan tyvärr inte samsas om ljudet men om Apple vill sälja fler högtalare, vilket vi såklart antar, hoppas vi att möjligheten att spela upp stereoljud från två enheter kommer snart. Som med multirum-ljudet är funktionen utlovad, men ännu utan datum. 
 


3. Låt Spotify använda Siri

För att verkligen kunna använda högtalaren som tänkt, det vill säga be Homepod spela upp vår musik, söka ny musik och så vidare, krävs att vi använder Apple Music.

Homepod är hårt knuten till Apples ekosystem i allmänhet och Apple Music i synnerhet. Och kanske fungerar den strategin. Apple Music växer ju i rekordtakt. Men om vi redan använder någon annan tjänst låter det helt orimligt att vi ska tvingas byta musiktjänst bara för att vi köpt en ny högtalare.

Jo, visst går det att strömma musik från Spotify i en Iphone via Airplay till Homepod, men det är en omväg. Poängen är ju att vi ska kunna spela upp musik med bara rösten, och så länge Siri och Spotify inte pratar med varandra går inte det med Homepod.

Och frågan är om det någonsin kommer att gå. Även om vi tycker att det här är en viktig punkt skulle vi inte hoppas alltför mycket på att Siri öppnas upp väldigt mycket mer. Till viss del lär det säkert hända, men Homepod är bäst om man redan har köpt in sig på alla delar av Apples ekosystem. Och så lär det nog till stor del förbli.


4. En Homepod som vet vem den pratar med

Apple har en fäbless för att göra personliga prylar. Apple Watch, Iphone, Airpods och Ipad är alla högst personliga saker som är tänkta att nyttjas av bara en användare. Inte ens Ipad kan ha flera användarinlogg.

Idén tycks vara att personliga produkter är det alla vill ha, men en högtalare som står mitt i köket, vardagsrummet eller sovrummet kan orimligt vara tänkt att användas av bara en person. Eller tänker sig Apple att bara singelhushåll ska köpa Homepod? (Sådana finns det ju i och för sig många av i Sverige).

I dagsläget kan Homepod inte känna igen olika röster, något som konkurrenterna klarar av. Istället riskerar den som ställt in Homepod första gången få sina egna, personliga meddelanden, mejl och kalenderhändelser upplästa för alla som lyssnar, oavsett vem som frågar, om inte detta stängts av i inställningarna. Vilket såklart är helt orimligt. Istället borde Homepod veta vem som ställer en fråga och först då hämta information från vårt Icloud-konto.

Siri i Iphone kan redan idag till viss del känna igen olika röster och på så sätt inte svara när en obehörig säger ”Hej, Siri”. Vi hoppas att det här kommer också till Homepod snart.


5. Fler timers, tack! Och smartare Siri överlag…

Homepod kan bara ställa en timer åt gången (vilket också gäller Siri i Iphone och Ipad). Det är inte särskilt smart i köket, för visst kan det vara så att vi behöver olika timers till både pastan och såsen samtidigt?

Det kan tyckas som en liten detalj, men det blir snart lite av en symbol för hur kringskuren, ja snudd på verklighetsfrånvänd Homepod verkligen är.

Siri behöver helt enkelt bli lite smartare, och det är inte första gången vi efterfrågar det. Först då kan vi börja ta Homepod på allvar. Jo visst, ljudet är jättebra. Men det är svårare att uppskatta när allt annat är dumt.