Att använda den inbyggda söktjänsten i IOS tillsammans med Siri kan rendera i en del förbluffande resultat. Det uppmärksammades vi på av en läsare, som med en skärmdump visade hur en sökning på ett vanligt svenskt mansnamn fick en artikel från Nordiska Motståndsrörelsens nättidning Nordfront att hamna högst upp under "Siri-föreslagna webbplatser".

MacWorld började göra lite egna Iphone-sökningar genom att dra fingret nedåt från mitten av hemskärmen och fylla i sökfältet. En sökning på "Förintelsen" listar en lång, förintelseförnekande artikel, också den från Nordfront, högst upp bland Siris rekommendationer. Artikelns rubrik är "Förintelsen" är en bluff!

Det rör sig heller inte om en individbaserad rekommendation. Vi möts av samma artikel högst upp bland Siris webbplatsförslag vid tester på totalt fem olika Iphone.

Funktionen "Siri-föreslagna webbplatser" kontrolleras via undermenyn Siri och Sökning i Inställningar. Genom att slå på Förslag i sök aktiverar du också Apple-assistentens egna förslag på relevanta artiklar inom ett specifikt ämne.

En aktör som nyligen kritiserats för att lyfta upp Nordfront-innehåll är Google, som länkat till sajtens artiklar som om det gällde en normal nyhetsplats. Bland annat gällde det en särskild "nyhetskarusell" som listar utvalda alster från den publikation du söker på hos Google. Efter att bland annat Dagens Nyheter uppmärksammat att Nordfront fått just en sådan karusell vidtog sökjätten snabbt åtgärder för att ta bort den.

Ett annat exempel är Microsoft, som nyligen fick kritik för hur deras sökmotor Bing hanterat förifyllda sökningar. En sökning på "Förintelsen är" kunde fram tills nyligen få ifyllningsförslag som "en lögn" och "en bluff". Även detta sågs över när Expressen hörde av sig till Microsoft om funktionen.

Hur fungerar egentligen algoritmerna kring Siris förslag? MacWorld har sökt representanter för svenska Apple för att få en kommentar i saken – hittills utan framgång.