De största nyheterna för Iwork under våren 2018 kommer på Ipad-sidan, där hela Iwork-sviten nu (äntligen) fått ett genomgående stöd för Apple Pencil. Vi kan rita och anteckna i stort sett var som helst på våra dokument, och i Pages för Ipad finns en intressant funktion kallad Smart anteckning. Men helt utan nyheter blir ändå inte Mac-versionen.

Det bör sägas att vi trots ett helt nytt versionsnummer (programmet heter nu Numbers 5 i stället för 4) knappast behöver vänta oss några större förändringar i hur vi använder Apples utmanare till klassikern Excel och gratisalternativet Google Kalkylblad. I version 4 fick vi äntligen en samarbetsfunktion i Numbers, men nyheter av den kalibern blir vi utan i version 5. Vi uppskattar ändå förbättrade möjligheter att samarbeta i dokument, ett nytt ”munkdiagram,” ett helt gäng nya former och bilder för att illustrera vår data, fler exportalternativ för att minska filstorlek och fullt dubbelriktat stöd för arabiska och hebreiska.

Läs också! Så använder du nya Iwork med Apple Pencil på Ipad

Test Numbers 5

Smartare importer och mindre manuellt arbete

Den klart största nyheten är förbättrade möjligheter att importera .csv-filer som exporterats av andra program eller appar. Importen kan nu anpassas med ett nytt verktyg. När vi importerar exempelvis en csv-fil dyker en ny liten knapp upp i högra hörnet kallad Justera inställningar. Och det gäller att klicka på knappen medan den finns där. Missar vi den får vi tyvärr importera datan på nytt för att komma åt samma verktyg.

Test Numbers 5
Snyggt och prydligt, med nya importinställningar.

Här kan vi anpassa importen efter hur vi vill dela upp värdena, efter tabb, kommatecken, mellanslag, eller alltihop på samma gång. Vi kan lägga till egna avgränsare och justera teckenbredd hur vi vill. Det leder till att mindre tid går åt till att flytta runt alla värden manuellt, som vi tidigare tvingats till.

Test Numbers 5

Inte bara csv-dokument gynnas av de nya importinställningarna. Även om vi gör något så enkelt som att kopiera en tabell från webbläsaren eller någon annan plats och klistrar in i Numbers kommer vi åt de nya importinställningarna.

Numbers har alltid varit rätt bra på att illustrera och presentera data på snygga sätt, och har blivit ännu lite bättre på det i denna uppdatering. Infogar vi mängder av former, bilder, ljud och video för att göra vårt kalkylblad lite roligare kommer vi också uppskatta den nya inställningen för att minska dokumentets filstorlek. Det nås via Arkiv > Minska filstorlek… och kan bara användas när vi har mediafiler i dokumentet.

Missa inte! Så använder du nya smarta verktygen i Final Cut Pro X

Test Numbers 5
Lekfullt bland siffrorna, om vi vill.

Numbers 5 är ett liten uppdatering men ett steg närmare mot att bli en mer fullfjädrad Excel-utmanare. IOS-versionen och Mac-versionen är också mer lika varandra nu, vilket gör det enkelt att byta mellan enheterna och förvänta sig samma resultat. Men när det kommer till rena muskler torde det fortfarande vara många företag och även avancerade hemanvändare som hellre förlitar sig på Excel, med rätta. 

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Apple iPhone X 64GB Pris vid test: 9777 kr.

Bästa pris just nu: 8990 kr