Tony Fadell, en tidigare Apple-höjdare som lämnade företaget 2008 och som av ofta benämns som ”Ipodens fader” har uttalat sig om överdriven smartphone-använding i Wired, ett ämne som allt oftare diskuterats de senaste åren.

Tony Fadell säger att ”Apple är i en särskilt bra position” för att implementera nya verktyg som ger en överblick för hur mycket vi egentligen använder våra telefoner, och föreslår en rad saker Apple skulle kunna göra.

Läs också! Uppgifter: Det här blir de största nyheterna i IOS 12

Exempelvis en typ av kalender liknande hälsoappen, som spårar antal steg, sömnkvalitet och liknande, kan visa oss hur många timmar i lägger på mejl och att skrolla genom Instagram. Han tycker också att Apple borde införa ett läge för att ”enbart lyssna” eller ”enbart läsa” vid sidan om Stör ej-läget för de tillfällen vi bara vill lyssna på en podd utan att bli störd av andra saker.

– Du borde kunna se exakt hur du spenderar din tid och, om du så önskar, kunna moderera ditt beteende därefter, säger Tony Fadell.

Kanske får Tony Fadell delsvis rätt. Faktum är att det redan ryktas om att Apple i och med IOS 12 kommer introducera nya verktyg för att hålla kolla på smartphone-användning, men då med fokus på föräldrar som håller koll på sina barns telefonanvändning.

Apple iPhone X 64GB Pris vid test: 9777 kr.

Bästa pris just nu: 9250 kr