En del Macanvändare använder fortfarande webbläsarens bokmärkesfunktion för att spara alla intressanta artiklar och sajter de hittar. Men desto fler av oss lämnar helt enkelt intressanta sidor öppna i sina flikar i väntan på att läsa dem vid ett senare tillfälle.

Att samla på sig tiotals öppna flikar riskerar att sega ner datorn, men desto värre är det när olyckan är framme och de försvinner. Kanske har Safari kraschat och kom tillbaka utan att återskapa de öppna flikarna, eller så råkar du stänga ett helt fönster eller några flikar. Oavsett hur det gick till kan det vara frustrerande, speciellt om du inte vet exakt vad det var du gick miste om.

Som tur är finns det flera saker du kan göra för att både återskapa flikarna och skydda dig i framtiden.

Om du råkar stänga en flik eller ett helt fönster kan du omedelbart öppna det igen genom att välja Historik -> Öppna senast stängda flik/fönster igen. Du kan också kika i Historik -> Senast stängda för att se alla de senast stänga sidorna.

Kommandot Historik -> Öppna alla fönster från senaste sessionen igen kan ibland fungera efter att Safari eller hela Mac OS har kraschat, även om programmet först inte har några öppna flikar alls.

Om inget av det hjälper kan du testa att återställa Safaris öppna flikar med hjälp av Time Machine. Avsluta Safari och gå till din biblioteksmapp i Finder (håll nere alt och välj Fönster -> Bibliotek). Öppna mappen Safari och öppna sedan Time Machine. Filen du ska återskapa heter LastSession.plist. Bläddra tillbaka några timmar eller till i går och återställ den. Öppna Safari igen och vips ska alla flikar och fönster du hade öppna då dyka upp.

Ett sista tips är att använda Safaris bokmärkesfunktion för att spara undan hela samlingar av flikar. I menyn Bokmärken hittar du kommandot Lägg till bokmärken för dessa X flikar, som automatiskt sparar bokmärken för alla öppna flikar i ett fönster och lägger dem i en mapp, dom du senare kan öppna igen på samma sätt genom att välja Öppna i nya flikar från mappen bland bokmärkena.

På det här sättet kan du enkelt och säkert spara undan några tiotal intressanta artiklar och annat du har samlat på dig.