Imovies storasyskon för lite mer proffsiga behov har nyligen nått version 10.4.1, och tvärtemot vad vi skulle kunna tro av den lilla ändringen i versionsnumret har programmet faktiskt fått ett par lite större uppdateringar.

De två största nyheterna är utan tvekan stöd för det nya formatet Prores Raw samt nya funktioner för att använda dold textning till våra videor. En komplett lista på alla nyheter finns att läsa här.

Missa inte! Vi hårdtestar Imac Pro: Så mycket bättre är Apples senaste kraftpaket

Prores Raw: Perfekt för hdr-redigering

Prores Raw är ett nytt tillskott till Apples egna video-codecs under namnet Prores. Med denna nyhet kan vi filma i raw och importera materialet direkt till Final Cut Pro X utan konvertering på vägen. Med raw får vi större flexibilitet och mer information i redigeringen, och är särskilt lämpligt exempelvis för den som producerar hdr-video.

Prores Raw finns med två olika kompressionsnivåer, dels vanliga Prores Raw och dels Prores Raw HQ som ger högre kvalitet till priset av större filstorlekar.

Apple utlovar att vi trots den informationsstinna raw-formatet ska kunna få höga prestanda i redigeringen, även på något enklare hårdvara. Så bra att vi utan problem ska kunna redigera i realtid även på en Imac eller Macbook Pro.

Vi har dock bara testat formatet på en Imac Pro, och här flyter det föga förvånande på väldigt bra. Final Cut Pro X tillåter också precis samma realtids- och multiström-redigering utan rendering med Prores Raw som i andra format.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning