De flesta större dockningsstationer som vi har testat och som finns på marknaden är thunderbolt 3-dockor med snabb överföring och möjlighet att seriekoppla flera thunderbolt 3-tillbehör enbart genom en port till datorn. Dockningsstationer som använder enbart usb-c finns det dock färre av. OWC Usb-c Dock är ett av få undantag, i övrigt är alternativen lätträknade.

Nyligen lanserades dock ett nytt alternativ, nämligen Belkin Usb-C 3.1 Express Dock HD som precis som namnet tydligt beskriver förlitar sig på usb-c istället för thunderbolt 3. Det gör dockan intressant för de Imac- eller Macbook Pro-ägare som inte behöver hastigheten i thunderbolt 3. För Macbook-ägare är det faktiskt det enda alternativet då Apples minsta Macbook inte har det snabbare thunderbolt 3, och kan därmed överhuvud taget inte använda en thunderbolt 3-docka.

Läs också! Kampen om portarna – vi testar tre thunderbolt 3-dockor

Det handlar alltså om en lite större dockningsstation, tänkt att placeras på skrivbordet och som gör att vi med bara en sladd till datorn kan koppla in hela åtta tillbehör.

Eftersom den bara använder usb-c blir det inte lika snabba tillbehör som med thunderbolt 3 men de tio gb/s usb-c kan erbjuda räcker utmärkt för det mesta. Som att koppla in en extern skärm, ett par hårddiskar, och, inte att förglömma, att ladda upp datorn. Utseendet är snarlikt Belkins thunderbolt 3-docka, men trots ett lägre pris och lite lägre ambitioner med usb-c istället för thunderbolt 3 finns här faktiskt fler portar.

Belkin usb-c express dock

På framsidan:

  • En usb-c-port (laddar en Macbook med upp till 60 watt)
  • En usb 3 typ a-port
  • Ett 3,5 mm hörlursuttag och mikrofoningång
Belkin usb-c express dock

På baksidan:

  • Gigabit ethernet
  • Ett 3,5 mm hörlursuttag (endast ljud ut)
  • Två stycken usb 3 typ a
  • En usb-c
  • Hdmi

Med i paktetet följer också en usb-c-kabel att koppla till datorn.

Läs också: Gigantiskt test: Bästa portabla usb-c-dockan till Macbook och Macbook Pro – 11 modeller i stort test

Filöverföringar går relativt snabbt över usb, och dockan klarar av att hålla en snabb internetuppkoppling över ethernet och driva en 4k-skärm samtidigt utan att storkna. Vi behöver heller inte installera några drivrutiner för att få allt att fungera.

4k-upplösningen är dock begränsad till 30 Hz, vilket kan bli rätt hackigt för allt annat än dokument som inte rör sig och liknande, lugnt kontorsarbete.

Belkin usb-c express dock
Rejäla gummifötter gör att den står stadigt på skrivbordet. 934 gram tung och med en stor klump på nätsladden är det här inget vi tar med i väskan, docken vill placeras på ett bord och bli kvar där.

Av någon anledning som vi inte riktigt förstår kan vi inte koppla dockningsstationen till vår dator med den usb-c-port som finns på dockans baksida, utan tvingas istället använda den på framsidan. Vi testar med två olika Macar, men med samma resultat. På manualen (som för övrigt felaktigt listar displayport istället för hdmi) illustreras med en bild att vi kan koppla vår dator till dockans främre usb-c-port, men inte någonstans står det uttryckligen att vår dator måste kopplas till just den främre porten. Förvirrande, och onödigt fult att tvingas dra vår koppling till dator på dockans framsida.

Uppdatering 2018-04-13:
Enligt Belkin är tanken just att vi ska koppla vår dator till usb-c-porten på dockans framsida och ha dockan stående snett bakom vår dator, med alla tillbehör tillkopplade till dockans baksida.

Vår uppfattning är ändå att det låter onödigt klumpigt, särskilt om vi har en arbetsplats med extern skärm där dockan istället står bredvid datorn eller framför vår skärm. Det borde också ha förklarats tydligare i manualen.

Belkin usb-c express dock

Dockans främre port klarar i vilket fall som helst att strömförsörja en Macbook med upp till 60 watt, fullt tillräckligt för en Macbook eller Macbook Pro 13 tum, medan användare av 15-tummaren bör räkna med långsammare eller ingen laddning när datorn ansträngs hårt, eller se sig om efter en annan dockningsstation.

Priset är klart lägre än många thunderbolt 3-dockor, vilket kan göra det till ett bra alternativ för dem som inte behöver kraften i thunderbolt 3, men 1 990 kronor kräver ändå att vi spenderar mycket tid vid datorn för att det ska vara värt pengarna. Framför allt för lilla Macbook med bara en port är det dock ett otroligt smidigt sätt att få fler portar när vi sitter dockade vid skrivbordet.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning