Ipad 2018 kallas av Apple för sjätte generationens Ipad, och är en ganska mild uppdatering till Ipad generation fem som lanserades vid samma tid förra året. Faktum är att årets Ipad i stort sett är samma produkt som förra året, men med två viktiga förändringar som vi återkommer till.

Det är fortfarande Apples billigaste Ipad – och det märks på flera sätt. Skärmen är trist, med rätt mycket reflektioner, vilket märks om vi sitter i solljus eller under en lampa. Den är inte heller laminerad direkt mot glaset, med resultatet att text och annat ser ut att vara lite längre bort från fingret eller pekpennan. Det är dock en retina-skärm, och sänker vi kraven lite grann är den fullt duglig. Ljudet är trist och lite burkigt från de två högtalarna i botten, men det fungerar. Helst använder vi hörlurar vid filmtittande.

Men nu jämför vi också med den dyrare Ipad Pro. Kommer du från en äldre Ipad-modell, kanske en Ipad Air, är varken stereohögtalare eller en laminerad skärm det som står högst på önskelistan.

Ipad sjätte generationen 2018

Pennan till trots – det är fortfarande ingen Ipad Pro

Ipad är tjockare än Ipad Pro, skärmen är lite mindre (9,7 tum istället för 10,5 tum) och de tjocka skärmkanterna börjar se lite omoderna ut. Dessutom finns det ingen Smart Connector för Apples Smart Keyboard.

Som sagt, det är i stort sett samma Ipad som vi såg förra året. Det är fortfarande Apples billigaste Ipad, och det märks. Även måtten är nästan detsamma som förra året, med 7,5 millimeter på djupet och 469 gram tung i handen.

Men i år bestämde sig plötsligt Apple för att alla Ipad-modeller skulle ha stöd för Apple Pencil (utom den bortglömda Ipad mini). Den andra stora nyheten är att Ipad nu fått A10-chipet, som i vår jämförelse med Ipad 2017 visade sig vara ett stort lyft jämfört med A9-processorn.

Läs mer! Jämförelse: Så står sig Ipad 2018 mot Ipad 2017 och Ipad Pro 2017

Sjätte generationens Ipad är dock inte bara en ny produkt, det är också en satsning på att få in Apples produkter i fler klassrum, med utökad stöd för Apple Pencil i Iwork-sviten, och uppdateringar av Apple Klassrum samt övrig mjukvara riktad mot lärare. Här testar vi dock Ipad med normalanvändaren i åtanke, den som kanske mest är ute efter att ersätta en åldrande Ipad eller vill prova på Apple Pencil.

Prestanda – ett märkbart lyft

Med A10-processorn får vi runt 40 procent bättre resultat när vi jämför med Ipad 2017. I vardagligt användande betyder det att appar startar märkbart snabbare och att vi dessutom torde vara säkrade ytterligare något år för IOS-uppdateringar. A10-processorn är helt enkelt en väldigt välkommen uppdatering som ytterligare bidrar till att Ipad är en riktigt prisvärd produkt.

På ämnet prestanda finns dock andra saker att ta hänsyn till. Ipad har liksom sin föregångare från 2017 bara två gigabyte arbetsminne, till skillnad från fyra gigabyte i Ipad Pro. Det är egentligen inte ett problem förrän vi börjar pressa IOS 11 lite mer och använda dent som den dator-ersättare Apple vill att det ska vara.

Vid multitasking märks att två gigabyte arbetsminne är lite för lite. Att använda två fönster sida vid sida går bra, även med en video som spelar över fönstren. Men vi stöter på problem om vi lägger på ytterligare ett fönster (slide over, som Apple kallar det) ovanpå split view. Apparna i bakgrunden pausas och uppdateras inte förrän vi tar bort slide over-fönstret.

Ipad sjätte generationen 2018
Appar pausas när vi vill dra upp ytterligare ett fönster på skärmen. För lite arbetsminne är troligen boven i dramat.

Det här torde inte vara ett problem om du bara är ute efter att kolla några videor på Youtube, surfa på nätet eller kanske teckna med Pencil. Vill du däremot använda IOS 11 till sin maximala kapacitet, med två fönster i split view, ett till fönster ovanpå och kanske en videoström i bakgrunden är Ipad Pro med sina fyra gigabyte arbetsminne det bättre valet.

Apple Pencil – nu billigare att skriva med penna

Med Ipad 2018 blev det också dramatiskt billigare att testa på Apple Pencil. Kanske har en del Apple Pencil-nyfikna kunder sneglat åt Ipad Pro tidigare, men tyckt att modellen varit för dyr. Dessa kan nu välja Ipad istället, och spara flera tusenlappar på kuppen. Själva pennan kostar detsamma som tidigare, 1 095 kronor.

Ipad sjätte generationen 2018

Att Apple ändå byggt in precis samma teknik för Apple Pencil här som i Ipad Pro gör det här till en ytterligare lite mer intressant, och lite mer prisvärd Ipad. Vi kan även med denna ”budget-modell” rita och skriva med snabb respons och vila hela handen på skärmen tack vare bra handledsavkänning.

Är du totalt ointresserad av Apple Pencil fungerar det precis lika bra som tidigare att bara navigera med fingrar och det märks inte på något sätt att du saknar en Apple Pencil.

Ont om nyheter i en väldigt bekant Ipad

Utöver en ny processor och Apple Pencil-stöd är det ont om nyheter i denna budget-Ipad. Den ser precis ut som en Ipad nästan alltid har gjort, och fungerar precis som förväntat. Vi kan uppgradera från 32 GB lagring till 128 GB för en tusenlapp och köpa till mobiluppkoppling för 1 500 kronor. Guldfärgen har en ny, mer rosa ton i årets modell, men silver och rymdgrå är desamma som tidigare. Batteritiden är pålitlig, runt tio timmar, men någon snabbladdning som i Ipad Pro finns här inte.

Apple iPad 9.7" 32GB (6th Generation) Pris vid test: 3786 kr.

Bästa pris just nu: 4095 kr