För ett år sedan gjorde Apple något mycket ovanligt: företaget bjöd in ett gäng journalister för att berätta om utvecklingen av kommande produkter som fortfarande var långt ifrån klara. Fyra år efter lanseringen av Mac Pro (”soptunnan”) hade många proffsanvändare börjat fundera på om Apple höll på att överge dem, och Apple insåg att de måste ändra sin kommunikationsstrategi.

Vi hårdtestar Imac Pro: Så mycket bättre är Apples senaste kraftpaket

I höstas släpptes Imac Pro, som visade att Apple menar allvar med att bry sig om sina proffsanvändare. Men företaget var noga med att påpeka att en ny, modulär, Mac Pro också är på gång.

Nyligen bjöd Apple in Matthew Panzarino på Tech Crunch för en ny intervju, och avslöjade mer om den kommande datorn.

När kommer nya Mac Pro släppas?

Den första frågan många användare har är också en Matthew Panzarino fick svar på. Nya Mac Pro kommer lanseras 2019. Tom Boger, chef för marknadsföring av Mac-hårdvara, berättade att han vill vara öppen mot användare som undrar om de ska slå till på Imac Pro nu eller vänta på Mac Pro.

En ny utvecklingsstrategi

Apple avslöjade inte några konkreta detaljer om vilka komponenter som kommer användas i Mac Pro, eller vad som faktiskt menas med ”modulär”. Däremot fick vi en inblick i hur utvecklingen går till. Apple har startat en grupp kallad Pro Workflow Team som jobbar mellan hårdvaruingenjörer, utvecklare och faktiska proffsanvändare. Apple har börjat anställa och anlita proffs inom video, 3d, animation och musik, för att kunna se exakt hur de faktiskt arbetar och var i arbetsflödet de avbryts eller tvingas vänta.

Med den här strategin har Apple upptäckt många prestandaflaskhalsar som inte kan lösas genom att bara använda kraftfullare komponenter. Ett exempel var en till synes obetydlig dialogruta som tog upp till tio sekunder att öppna. När användarna öppnar den hundra gånger om dagen blir den ett stort hinder som kan få vem som helst att grymta och fråga sig om datorn är för långsam. Just det här visade sig handla om en egenhet i grafikkortsdrivrutinen.

Eftersom ”proffsanvändare” innefattar så många olika sysslor och behov vill Apple se till att nya Mac Pro är lagom flexibel att kunna anpassas för varje användare. Och med den nya strategin ska hårdvara och mjukvara optimeras för fler och fler arbetsflöden, vilket förmodligen är en bidragande orsak till att vi får vänta till nästa år innan den släpps.

Apple jobbar dessutom inte bara med att optimera sina egna program, som Final Cut Pro X, utan även med tredjepartsutvecklare.

Hårdvara

Komponenterna i Imac Pro ger förmodligen ett bra hum om vad vi kan vänta oss i nya Mac Pro. Xeon-processorer, ecc-minne, en supereffektiv styrkrets som binder samman de olika komponenterna är mer eller mindre självklart.

Apple har bekräftat att tanken är att göra hårdvaran modulär, men om det betyder att det blir någon typ av tornchassi med flera pci-expresskortplatser återstår att se. För lagring och många andra funktioner är thunderbolt 3 mer flexibelt eftersom olika användare har väldigt olika behov. Vi skulle inte bli förvånade om det fortfarande handlar om en ganska liten dator storleksmässigt. Med rätt styrkrets och processorer kan Apple ha lagom mycket bandbredd till lagom många thunderbolt 3-kontakter för att tillfredsställa de flesta användare.

En del användare behöver grafikkort från Nvidia för att använda cuda, men med tanke på hur djupt integrerade AMD:s kretsar har blivit i Mac OS skulle vi bli förvånade om det ingick som standard. I dag stöds inte Nvidia officiellt ens via egpu, men det kan mycket väl tillkomma som ett alternativ.

Vad vi kan vara ganska säkra på är att Apple inte kommer anpassa Mac Pro för användare som behöver en kraftfull dator till ett lågt pris. Däremot hoppas vi att det till skillnad från i Imac Pro fortfarande kommer gå att installera mer minne på egen hand, och att uppgradera grafikkort när nya kraftfullare modeller släpps. Det senare är trots allt en av de saker proffsanvändare har klagat på mest när det gäller gamla Mac Pro.