Usb är det i särklass vanligaste sättet att fysiskt ansluta olika kringprodukter till en dator. I dag har trådlös anslutning med bluetooth och wifi blivit nästan lika vanligt, men många prylar behöver fortfarande en sladd för att få ström och det är inte många som använder thunderbolt eller någon annan ännu ovanligare anslutning.

Problem med usb är inte speciellt vanliga, men det kan ändå hända att du råkar ut för att du ansluter en pryl utan att något händer. Macen verkar inte kännas vid prylen. Här samlar vi några tips för att felsöka och försöka åtgärda felet.

Börja med det uppenbara

Börja med att kolla att kontakten är ansluten ordentligt. Blås ur eventuellt damm och se om kontakten går hela vägen in och inte känns sladdrig.

Starta om Macen och prylen, om den har en egen strömkälla.

Testa en annan usb-kontakt. Du kan snabbt kontrollera om det är en viss usb-kontakt som krånglar genom att byta till en annan. Fungerar det där kan du testa andra saker för att se om du kan få bukt med felet i den första.

Testa med en annan sladd. Usb-kablar kan gå sönder och bland annat Apples lightning-kablar som du ansluter Iphone och Ipad med är ökända för att slitas ut. Funkar inte det kan du även testa kabeln genom att ansluta en annan pryl med samma kabel.

Testa prylen i en annan dator. Om det inte fungerar där heller och om kabeln verkar frisk är det förmodligen prylen som är trasig någonstans.

Nollställ smc och nvram

Om inget av ovanstående funkar kan det vara så att din usb-kontakt i Macen verkligen är trasig. Innan du ger upp och antingen tar med datorn till en serviceverkstad eller kringgår problemet genom att sluta använda den kontakten kan du testa en sista sak: nollställ datorns smc och nvram. Instruktioner för det hittar du hos Apple: