Efter två månader i betafasen lanserades IOS 11.3 till slut skarpt under påskhelgen. Här fick vi bland annat nya kontroller för batterihälsa och fler prestandainställningar, fyra nya Animoji och en liten uppdatering av AR Kit.

Två saker vi väntat länge på sedan IOS 11 lanserades förra året fanns dessvärre inte med: Airplay 2 och Icloud-meddelanden. Båda funktionerna inkluderades i betan av IOS 11.3, men ströks från den skarpa lanseringen. De lär däremot inte dröja ända till IOS 12 som lär komma i höst, utan snarare pekar exkluderingen på att IOS 11.4 kanske inte ligger jättelångt bort.

Schoolwork
Schoolwork (Skolarbete på svenska) väntas släppas i juni.

Vad får vi se i IOS 11.4?

Skolarbete och Classkit
På Apples utbildningsevent förra veckan visade företaget upp två nya mjukvarusatsningar: Schoolwork-appen och ett api kallat Classkit. Det förstnämnda är till för lärare som ska kunna dela ut information och uppgifter och få smidig koll på sina elevers framsteg. Classkit är främst till för utvecklare av utbildningsappar.

Med Apples hårda utbildningssatsning i åtanke bör de två ovanstående mjukvarorna finnas med i IOS 11.4, som företaget bör vilja släppa i god tid innan höstterminerna drar igång.

Airplay 2 och Homepod-stereo
Apples teknik för att strömma film och musik på trådlös väg från en IOS-enhet till en extern pryl var som sagt tänkt att få sig en uppfräschning redan i IOS 11.3. Så blev emellertid inte fallet, men vi räknar kallt med att Airplay 2 finns med i IOS 11.4. Vissa funktioner uppges finnas med i den nya betaversionen. Tidigare testare rapporterar också att stereostöd för två Homepod-högtalare listas på Iphone- och Ipad-sidan, men denna funktion kräver även uppdatering av Homepods mjukvara.

Icloud-meddelanden
Det här har vi väntat länge på, så det var extra surt när Icloud-meddelandena ströks från den skarpa lanseringen av IOS 11.3. Tidiga uppgifter indikerar att funktionen är tillbaka i första utvecklarbetan av IOS 11.4 - och förhoppningsvis förblir den på plats när uppdateringen väl släpps för den breda massan.

När släpps IOS 11.4?

Den första betan släpptes igår, och enligt tidigare Apple-praxis kan vi behöva vänta mellan 30 och 60 dagar till den skarpa lanseringen. Det här innebär att IOS 11.4 bör släppas i maj eller juni.