IOS 11.4 är en uppdatering som framför allt introducerar sedan tidigare kända funktioner som av olika anledningar dröjt. Länge. Redan när IOS 11 introducerades under sommaren 2017 utlovades funktioner som Airplay 2 och Imessage i Icloud, men det skulle alltså dröja ända till sent i maj 2018 innan funktionerna slutligen dök upp. Men visst – bättre med buggfria och ordentligt testade funktioner än för tidigt lanserade, speciellt med något så viktigt som meddelanden.

Läs också! Oanvända appar kan sluka plats på Iphone – så rensar du i "kyrkogården"

Test av IOS 11.4
Troligen är IOS 11.4 den sista stora uppdateringen av IOS 11, som kommer ersättas av IOS 12 till hösten.

Airplay 2 – samma ljud i fler rum

En stor del av uppdateringen handlar om trådlöst ljud, eller närmare bestämt Airplay 2. Det är en uppdatering av Apples protokoll för strömmande av ljud och bild till andra enheter. Nyheterna är dock uteslutande på ljud-sidan, med multirum-ljud som den största uppdateringen.

Läs också! Allt om Apples teknik för att strömma ljud och bild

Med Airplay 2 kan vi kan spela upp ljud från vår Iphone, Ipad, eller Apple TV till en nätansluten Airplay 2-högtalare, och sedan ta med det ljudet till ett annat rum genom att bara byta aktuell högtalare i Kontrollcenter. Eller spela samma ljud på alla våra högtalare.

Ett nytt sätt att ”bocka i” högtalare i Kontrollcenter gör det enkelt att se vilka högtalare som är tillgängliga och där kan vi välja vilka högtalare vi vill spela upp ljudet på.

Test av IOS 11.4
Foto: Apple

Det är ont om Airplay 2-högtalare idag (Apple har dock släppt en lista på kommande högtalare) så att testa Airplay 2 fullt ut på det sätt det är tänkt att användas är svårt i dagsläget.

Däremot vet vi att Airplay 2 har fått bättre buffertider än tidigare. Att starta en uppspelning på en enhet och skicka ljudet till en Airplay 2-högtalare innebär fortfarande en viss fördröjning innan vi får höra vår musik, men när det kunde röra sig om flertalet sekunder med Airplay talar vi om max "ett par" sekunder med Airplay 2. Förhoppnings förbättras det här ytterligare i framtiden.

En annan fördel är att vi kan starta uppspelning på en enhet och sedan kontrollera den från en annan IOS 11.4-enhet. Även från Apple TV kan vi skicka ut vårt ljud till flera högtalare.

För Homepod-användare är IOS 11.4 också en stor uppdatering. Den innebär att högtalaren får efterlängtade funktioner som multiroom-funktionalitet för flera Homepod-enheter tack vare Airplay 2, och att två stycken högtalare kan användas tillsammans för att ge stereoljud.

Test av IOS 11.4

Äntligen molnmeddelanden

Den andra stora nyheten är att våra Imessage-meddelanden nu flyttar till molnet, ifall vi klickar i det i inställningarna.

Imessage i Icloud ser till att spara våra meddelanden i molnet istället för på respektive enhet, vilket också gör det enklare att hålla meddelanden synkroniserade mellan alla våra olika prylar. Det sparar en hel del utrymme på våra IOS-enheter, och ska vi byta till en ny telefon eller om vi kanske skaffar en till jobbtelefon är det ett bra sätt att ha samma meddelanden på alla enheter utan att behöva återställa från en säkerhetskopia. Tar vi bort meddelanden från en telefon försvinner det även från alla andra Apple-enheter som är inloggade på samma konto.

Apples molntjänster har inte alltid haft det bästa ryktet, men åtminstone under vårt test fungerar Imessage i molnet klockrent. Och självklart ska det göra det. Det skulle med all rätt bli ramaskri om det visar sig att Icloud käkar upp meddelanden, att de försvinner spårlöst eller att funktionen på andra sätt inte är pålitlig. Förhoppningsvis betyder den snudd på ett år långa väntan också att vi slipper några problem med att flytta meddelanden till molnet.

Test av IOS 11.4

Första gången vi aktiverar Imessage i Icloud vill vår mobil vara ansluten både till wifi och till elnätet för att överföra. Sedan är det klart på några minuter, beroende på hur många meddelanden vi har att synka, samt hur snabbt nät vi har.

Flera irriterande buggar är nu fixade

I övrigt är det mer ont om nyheter. För lärare finns en ny app kallad Skolarbete där uppgifter kan delas ut. För oss andra är det mest bugg- och prestandafixar, men det är nog så välkommet.

Överlag märker vi en snabbare, rappare telefon. Visserligen bara efter ett par dagars användande, men det lovar i alla fall gott. Några av de mest irriterande buggarna vi tidigare sett i IOS 11, som prickbuggen i Meddelanden och att app-ikoner flyter omkring på skärmen som en drabbat en del användare, ska vara lösta i IOS 11.4. Och vi lyckas inte återskapa dem heller. Ett annat långvarigt problem har varit att meddelanden hamnar i oordning. Inte heller det ser vi inte skymten av, åtminstone inte under detta kortare test. Det tackar vi för.

Missa inte! Nyheterna i TV OS 11.4 – din Apple TV blir en smartare högtalare

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning