Se till att dina program kan utnyttja en epgu

Oavsett om du köper en epgu för att få bättre flyt i spel, högre prestanda i proffsprogram, vill testa virtual reality på Macen, eller något helt annat, måste vi se till att de program vi använder faktiskt kan utnyttja den extra kraften. Annars är det många tusenlappar kastade i sjön.

Att Mac har stöd för egpu betyder tyvärr inte per automatik att också alla andra program har stöd för det. Till exempel så har Adobes svit av proffsprogram inte officiellt stöd för tekniken. Glädjande nog har Final Cut Pro X fått stöd för detta.

Å andra är vi fortfarande i ett väldigt i tidigt stadie av officiellt epgu-stöd i Mac. Vi hoppas att fler företag, spelutvecklare och andra prioriterar epgu-stöd i fortsättningen, men det är samtidigt svårt att råda någon att lägga tusentals kronor på en förhoppning om framtida stöd. Kort sagt, ta reda på om dina viktigaste program kan nyttja egpu innan du slår till.

Läs också! Spel på Mac med epgu: Så bra fungerar extern grafik


Vad kostar det?

Mycket, tyvärr. Chassit är dyrt och grafikkorten ofta ännu dyrare. Att köpa en epgu är helt klart en saftig investering.

Akitio Node Pro kostar runt 5 200 kronor. En OWC Mercury Helios FX kostar 3 730 kronor för enbart chassit hos exempelvis den svenska handlaren Macpatric. Med ett RX 580 på insidan stiger priset till 8 975 kronor, för ett RX Vega 64 får vi betala 12 475 kronor.

Men fler alternativ är på väg också till den svenska marknaden, exempelvis tidigare nämnda Gigabyte Gaming Box som under tidig sommar ska komma till Sverige i ett färdigt paket med förinstallerat grafikkort. Priset på denna är dock okänt i skrivande stund.


Några tips: Bra att veta om epgu på Mac

Till sist, några tips för att få rimliga förväntningar på vad en egpu kan och inte kan göra i dagsläget:

  • Använd en extern skärm. Generellt får vi bäst nytta av vår egpu om vi kopplar en extern skärm direkt till chassit. Egpu:er kan inte driva Macens interna skärm (även om utvecklare i teorin kan skriva sina program för att utnyttja egpu:n). I vissa fall är det rent av ett måste att ansluta en extern skärm.
  • Köp ett chassi som är kraftfullt nog. Har du en bärbar Mac är det en trevlig bonus om Egpu-boxen också orkar strömförsörja och ladda upp vår dator.
  • Använd de vänstra portarna på en Macbook Pro 13 tum, då de högra har något begränsad bandbredd. På 15-tummaren spelar detta inte någon roll.
  • Håll koll på hur datorn skiftar mellan intern och extern gpu. Öppna Aktivitetskontroll och tryck på Fönster > Grafikprocessorhistorik (eller använd kortkommandot command + 4) så kan du kolla hur (eller om) grafikkortet ger lön för mödan.
    Grafikprocessorhistorik