Med Mac OS 10.13.4 installerat på en modern Mac finns nu möjlighet att på officiell väg, utan krångliga hack, komma åt extra och ibland oerhört välbehövlig grafikkraft från en extern källa. Thunderbolt 3 är nyckeln då standarden tillåter högre överföringshastigheter. Det är fortfarande inte lika snabbt och smärtfritt som att ha ett internt grafikkort direkt kopplat till en pcie-slot, men det intressanta är att det ger nya möjligheter att ha en dator som är lätt och bärbar när vi är på språng – men som kan bli betydligt mer kraftfull när vi dockar oss vid skrivbordet.

Helt fritt från krångel är det dock fortfarande inte. Planerar du att lägga tusentals kronor på en extern grafikprocessor är det bra att ha koll på några viktiga saker först.

Missa inte! Allt du behöver veta: Så använder du 4g i Apple Watch

Se till att du har en kompatibel Mac

Tyvärr är det bara moderna Macar som kan nyttja det officiella egpu-stödet (det finns dock omvägar för äldre modeller över thunderbolt 2, men det går vi inte in på här). Alla följande, moderna thunderbolt 3-utrustade modeller har officiellt stöd för egpu.

  • Macbook Pro 2016 (13 tum och 15 tum)
  • Macbook Pro 2017 (13 tum och 15 tum)
  • Macbook Pro 2018
  • Imac 2017 21,5 tum
  • Imac 2017 27 tum
  • Imac Pro

Se till att Macen är uppdaterad

Macen måste ha minst Mac OS 10.13.4 installerat för att få officiellt epgu-stöd. Använder du Duet, eller kanske något annat program för att låta en IOS-pryl agera extra skärm till datorn? I dagsläget har denna uppdatering förstört kopplingen till Duet och liknande program, så ha det i åtanke innan du uppdaterar.


Köp rätt grafikkort

Det är enbart några modeller av AMD Radeon-korten som stöds i nya versionen av Mac OS High Sierra, däribland Radeon RX 470, RX 480, RX 570, RX 580 samt Radeon Pro WX 7100. Även de dyrare AMD Radeon RX Vega 56 respektive Vega 64 har stöd.

För ytterligare mer information om exakta modeller som stöds, ta en närmare titt på Apples supportdokument.

Just det, Nvidia-korten är helt utanför bilden här. De stöds inte alls.

Externt grafikkort egpu till mac

Köp rätt chassi

Liksom för grafikkorten har Apple också en lista över rekommenderade chassin. De är sju till antalet och består av ett gäng modeller från Sonnet, OWC samt Sapphire. Även denna lista finns i Apples supportdokument.

Apples lista är till bra hjälp, men vi har också testat två kombinationer av chassi och egpu där grafikkortet stöds av Mac OS, men där själva chassit inte finns med på Apples lista över ”godkända” boxar. Närmare bestämt Akitio Node Pro samt all-in-one-boxen Gigabyte RX 580 Gaming Box och de fungerar alldeles utmärkt båda två. Viktigast är att själva grafikkortet är av rätt modell.


Egpu på Mac
Kom ihåg att mata ut grafikkortet från menylisten när du är klar med det.

Köp rätt chassi till rätt grafikkort

Det tar inte slut där. Grafikkorten måste få nog med ström och inte minst passa i själva chassit om du planerar att montera ihop det själv. Vi behöver alltså se till att vi köper rätt kombination av box och grafikkort.

Den box som har bredast stöd för alla möjliga kort är Sonnet Egfx Breakaway Box 650 watt. Den är kraftfull och lär dessutom vara rätt framtidssäker ifall du skulle vilja uppgradera till ett kraftigare kort längre fram.

För ytterligare information hänvisar vi till Apples supportdokument. Där finns alla detaljer om vilka kort som passar bäst i vilka boxar.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Apple MacBook Pro - 2,3GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 14383 kr.

Bästa pris just nu: 16495 kr