Med IOS 11 introducerades också AR Kit, som är Apples hårdsatsning på appar som använder ar, förstärkt verklighet. Apputvecklarnas intresse har hittills inte varit enormt, men nu skvallrar nedladdningssiffror för det första halvåret om att användarna tycks uppskatta de nya ar-apparna.

Enligt analysfirman Sensor Tower har AR Kit-baserade appar för Iphone och Ipad nu nått 13 miljoner nedladdningar globalt. Spel utgör hela 47 procent av nedladdningarna och topp 3 utgörs av titlarna AR Dragon, Zombie Gunship Revenant och Drive Ahead! Minigolf. 

AR Kit-appar
Foto: Sensor Tower

Verktygsappar är den näst populäraste kategorin med 14 procent, tätt följt av underhållnings- och livsstilsappar. Bland samtliga gratisappar som baseras på AR Kit placerar sig Ikea Place på en andraplats, vilken gör appen till den mest populära om vi inte räknar in spel. På gratistoppen hittar vi även AR Measurekit som vi testade för en tid sedan.

Mätduellen: Ar-måttband vs ett helt vanligt måttband – här är vinnaren

Sensor Towers statistik visar också på en väldigt stadig nedladdningskurva för AR Kit-appar sedan IOS 11 lanserades i september förra året. Positivt för Apple, med andra ord, som under sitt senaste event visade att man ämnar fortsätta satsa på tekniken.