Vi vet redan att Apple tycks se Ipad som den perfekta datorn för de allra flesta. Med Ipad försvinner allt det där allt som utgör en klassisk dator, och kvar blir bara en stor skärm. Nya Ipad 9,7 tum är ytterligare ett steg i den riktningen.

Rena Mac-nyheter var i princip helt frånvarande under Apples utbildningsevent i Chicago, och de få nyheterna var sådant som redan finns på IOS. Mac OS fick tillgång till appen Klassrum där lärare kan styra innehållet på sina elevers Ipads – annars var det tomt på Mac-fronten.

Missa inte! Första omdömet: Vi testar nya Ipad med Apple Pencil

Vi visste att Mac inte stod i fullt fokus inför detta event, men det hade innan eventet ryktats friskt om en prissänkning för Macbook Air, en dator som är populär bland studenter för sitt låga pris och okomplicerade sätt (inga adaptrar!). Men det kom inte, och inte heller någon ny typ av billigare Macbook som också cirkulerat i ryktessvängen.

Frånvaron av Mac gör det ännu en gång tydligt att det är Ipad som ska axla rollen som den nya datorn. IOS är det operativsystem Apple tänker sig att de flesta vill använda, vare sig det är i utbildning eller fritid. Inga skadeprogram (men en del buggar), inga jobbiga programinstallationer, och så okomplicerat som möjligt.

Ipad 9,7 tum 6th gen

Får vi någonsin se en ny, billig Mac igen?

Det ställer också frågan om vi alls kommer få se en billigare Mac i framtiden. Istället blir Mac mer och mer valet för proffsen som behöver mer av sin dator, och då är ett grundpris på 15 000 kronor möjligen mer rimligt.

Ipad 9,7 tum är 2018 års Emac, den vita lågpris–Imacen från 2002 som fortfarande hade crt-skärm när Imac begåvats med platt skärm. Den såldes som en billig instegs-Mac främst tänkt för skolor och lärare, precis som Apple tänker sig Ipad som dagens utbildningsdator.

Nu ska inte heller Ipad ses som något riktigt lågprisalternativ. Den billigaste Ipad Mini (som gick att köpa för runt 2 500 kronor) är borta, och vill vi köpa till både Apple Pencil och tangentbord för att använda Ipad ännu mer som en traditionell dator stiger priset snabbt. Men 3 795 kronor är ändå mycket lättare att smälta än 15 500 kronor för en Macbook.

Frånvaron av Mac-nyheter på ett utbildningsevent, och en storsatsning på just Ipad, med tillhörande mjukvara och uppdateringar för bland annat Iwork visar att Apple ser Ipad som datorns ersättare, både hemma och i klassrummet.

Och att vi aldrig kommer få se en ny Emac. Den heter Ipad numera.