Vid en första anblick är det svårt att alls se att vi har en ny Ipad framför oss. Utseendet är precis detsamma som tidigare, med samma form och hemknappen med Touch ID i botten. Inga nymodigheter som Face ID eller tunnare skärmkanter här alltså, och det var heller inget vi förväntade oss.

Skärmen är i stort sett densamma som tidigare. Den är inte laminerad direkt mot glaset, troligen för att hålla priset nere, och den är fortfarande mer känslig för reflektioner än Ipad Pro. Det senare kan bli ett problem i klassrum med lampor precis ovanför bordet, vi märker rejäla reflektioner flera gånger under vårt korta test.

Den stora nyheten är naturligtvis stöd för Apple Pencil, något som ska göra denna budget-Ipad ännu lite bättre att använda – inte minst i klassrummet.

Ipad 9,7 tum
Ipad 9,7 tum med ar-appen Froggipedia.

Även om själva skärmpanelen inte håller lika hög kvalitet som på Ipad Pro är skärmen är lika responsiv och tryckkänslig som vi är vana vid. Ipad har även handledsavkänning så att vi kan vila hela handen på skärmen medan vi ritar eller målar. Det är samma underliggande teknologi för Pencil-stödet i den billigare Ipad – den enda skillnaden är att skärmen uppdateras med en långsammare frekvens, 60 Hz jämfört med 120 Hz på nya Ipad Pro. Förenklat kan vi alltså säga att Ipad har samma Pencil-stöd som första generationens Ipad Pro, men skillnaden mot nuvarande Ipad Pro är inte direkt märkbar.

Under vårt korta test hinner vi inte sätta den nya A10-processorn ordentligt på prov, men lita på att vi återkommer till detta vid ett senare tillfälle. Apple var under tisdagens presentation tydliga med att påpeka att processorn är snabbare än ”många Windows-datorer och praktiskt taget alla Chromebooks” och vi vet sedan tidigare att Apple bygger kraftfulla chip, A10-chipet inkluderat.

Ipad 9,7 tum

Kraften lär komma väl till pass för den som vill testa några av de intressanta ar-apparna som visades under tisdagens keynote. Dessutom lär hårdvaran räcka i överflöd till det som de flesta lär använda denna Ipad till, det vill säga att strömma play-tjänster och spela spel.

Ipad 9,7 tum
Ipad 9,7 tum 2018 skeppas redan från start med IOS 11.3.

Det ska bli intressant att se vad Ipad Pro bjuder på för uppdateringar i år, för i nuläget kommer det vara svårt att motivera den betydligt högre prislappen för Ipad Pro när även den ”vanliga” Ipad har fullvärdigt Pencil-stöd. I Sverige fick Ipad sitt pris sänkt med 200 kronor, och Apple Pencil-stödet gör det här till en ännu bättre Ipad än tidigare.

Vi återkommer med ett fullvärdigt test, men vårt intryck är ändå att nya Ipad känns som ett rejält prisvärt alternativ. Då kallade vi redan förra årets modell för en av Apples mest prisvärda produkter hittills.

Apple iPad 9.7" 32GB (6th Generation) Pris vid test: 3795 kr.

Bästa pris just nu: 4071 kr