Apple har lanserat en ny Ipad. Det var den största nyheten för vanliga användare när Apple under tisdagen höll event på en skola i Chicago, och även den mest väntade – ryktena inför eventet hade inte varit så detaljrika, men talade om en ny grundmodell av Ipad.

Uppgraderad hårdvara, samma pris och design

På utsidan ser nya Ipad sig lik ut. Apple har inte gjort några synbara ändringar i designen jämfört med modellen som släpptes 2017. Skärmen är samma 9,7 tum stora retinaskärm som tidigare (med undantag för tryckkänsligheten, men mer om det strax).

Nya Ipad

På insidan däremot ser vi några uppdateringar. Nya Ipad har en A10 Fusion-processor istället för A9X som i förra årets modell. Det innebär att Ipad Pro med sin A10X fortfarande ligger snäppet högre i prestanda, men det är kanske inte så konstigt med tanke på den betydligt fetare prislappen på både 10,5- och 12,9-tumsmodellerna.

Lagring, kamerorna, Touch ID, batteritid och stöd för lte är också oförändrade.

Nya Ipad

Rita och måla

Den största skillnaden mot förra årets modell, och något många användare knappt vågat hoppas på, är stöd för Pencil. Det innebär att du inte längre måste skaffa en Ipad Pro för att kunna använda Apples smarta, tryckkänsliga penna.

Tryckkänslighet och avläsning av pennans vinkel mot skärmen fungerar precis som på Ipad Pro, och totalt har det alltså blivit mindre än hälften så dyrt att skaffa en Ipad med penna.

AR på nya Ipad

Mycket nytt i mjukvaran för skolor

För skolor och elever har Apple lanserat flera nyheter, bland annat en helt ny skolarbetsapp där lärare kan skicka uppgifter till eleverna, rätta prov och allt möjligt annat. Apple tryckte under eventet stort på potentialen i augmented reality, men det var egentligen inget nytt utan bara ett påpekande att det inte bara fungerar för spel utan även kan användas i utbildningssyften.

Något sänkta priser

I USA lämnade Apple priserna på nya Ipad oförändrade, men för svenska kunder är en glad nyhet att priserna har sänkts en aning – från 3 995 till 3 795 kronor för modellen med 32 gigabyte lagring och enbart wifi. För 128 gigabyte och lte får du nu betala 6 295 kronor, mot 6 695 kronor tidigare.

För skolor har det också blivit billigare att använda Ipad eftersom utrymmet som ingår i ett Icloud-konto kopplat till en skola har ökat rejält från 5 till 200 gigabyte.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Apple iPad 9.7" 32GB (6th Generation) Pris vid test: 3795 kr.

Bästa pris just nu: 4095 kr