Drömmen om en laddare för alla prylar verkar fortfarande långt bort, och extra mycket av ett i-landsproblem blir det när vi ska ut och resa. Plötsligt måste vi dubbelkolla så att alla laddare till alla olika prylar verkligen packades ned i väskan, och väl på hotellrummet ska alla dessa laddare samsas på skrivbordet eller bredvid sängen och kopplas till tillräckligt många eluttag.

Nya Satechi Type-C Travel Charger försöker lösa just sådana problem. I en enhet inte mycket större än en Macbook-laddare samsas fyra usb-portar av olika slag. Dels två traditionella usb typ a-portar, markerade i blått. De kan leverera maximalt 2,4 ampere, vilket ger snabb laddning till de flesta prylar. Ytterligare en usb-port finns med en orange markering som anger stöd för Quickcharge 3.0, men den laddar precis som vanligt om vi inte har någon Quickcharge-enhet.

Läs också! Extraladdare till Macbooken – Powerplug är ett billigare alternativ till Apple-laddaren

Till sist finns också en usb-c-port som är extra intressant för användare av nya Macbook, Macbook Pro eller vilken annan dator som har usb-c. Porten använder usb-c power delivery och kan ladda enheter med upp till 60 watt. Det ger äkta snabbladdning (50 procent på 30 minuter) för en Iphone från 2017, och laddar även en Macbook eller Macbook Pro 13 tum i maximal fart. 15-tummaren vill egentligen ha upp till 87 watt, men vi kommer ärligt talat rätt långt även med 60 watt.

Test av Satechi Type-C Travel Charger
Foto: SatechiSladden går att byta ut, exempelvis till en amerikansk typ.

Ladda fyra prylar med en sladd

Totalt kan vi alltså ladda fyra enheter samtidigt, och allt detta med en enda sladd till väggen. Ska vi till ett land med andra uttag gör det också att vi bara behöver en adapter för att ladda alla dessa prylar. Satechi-laddaren klarar i sin tur allt mellan 100-240 volt så var vi än reser bör laddaren kunna hjälpa oss. Sladden är löstagbar och är en helt vanlig apparatsladd, så vi kan om vi vill skippa adaptern och istället köpa en helt ny apparatsladd för det land vi ska till.

Test av Satechi Type-C Travel ChargerFör att verkligen testa vad laddaren går för kastar vi allt vi har som behöver laddas på den. Alla fyra usb-portar laddar våra prylar, och genom usb-c-porten laddar vi en Macbook Pro 15 tum. Laddaren blir varm, ganska rejält varm, men inte värre än en Macbook-laddare under hård belastning. Den visar inga tecken på att storkna trots att alla portar används. 

Men oändligt med kraft är det ändå inte. Den totala uteffekten är maximalt 75 watt. Laddar vi en Mac i full fart finns alltså ”bara” 15 watt kvar att nyttja till andra prylar. Men det kan vi ändå kan acceptera, särskilt som laddaren är så pass smidig. Allt är inbyggt i enheten så vi slipper en otymplig klump på sladden. Det gör den klart smidigare och ännu bättre som just en reseladdare. Den tar mindre plats i väskan, och färre klumpiga prylar att stuva ned helt enkelt.

Missa inte! Stort test: Bästa trådlösa laddare för din mobil – vinnaren är superläcker

Nackdelarna är lyckligtvis få, men vi hade gärna sett 87 watt från usb-c-porten (det hade dock troligen gett en klumpigare laddare). Möjligen är portarna också något tröga på detta splitternya exemplar, och visst hade det gärna fått vara ytterligare ett par usb-uttag här. Portarna sitter ganska tätt så det kan vara aningen svårt att få ut en sladd som sitter i mitten, men det är ändå ganska små detaljer i sammanhanget.

Fyra usb-portar lär komma till bra användning på resan och kanske även hemma. Har du en nyare dator med usb-c-laddning är det dessutom ett ännu bättre köp.


 

Fakta: Satechi 75 watt Type-C Travel Charger

Testad: Mars 2018.
Funktion: Laddare med fyra usb-uttag.
Effekt: Totalt 75 watt. Maximalt 60 watt från usb-c-porten.
Nätström: 100-240 volt.
Mått: 10,2 x 6,7 x 2,5 centimeter (längd x bredd x höjd).
Vikt: 316 gram.
Övrigt: Ett års garanti.
Tillverkare/mer information: Satechi. 
Pris: Från 549 kronor hos Prisjakt.

plus

Totalt 75 watt räcker till det mesta.
Usb-c med snabbladdning.
Smidig.

minus

Bara 60 watt från usb-c-porten.

Betyg: 5 av 5