Förmodligen vill du inte att nyfikna kollegor, kompisar eller främlingen bredvid dig på kaféet ska veta exakt allt om dig. Notiser från meddelande-appar, mejl-appar, påminnelse-appar och liknande kan dela med sig information om dig som du kanske inte vill att andra nödvändigtvis måste veta, direkt på hemskärmen och väl synligt för folk som sitter nära dig.

Här följer tre bra tips för att göra ditt privatliv lite mer privat, eller för att låta känslig jobbinformation förbli hemlig.

Läs mer: 14 inställningar i IOS du måste ha koll på

Iphone-notis

1. Hindra notiser från att visas på hemskärmen

Det enklaste vi kan göra för att undvika sneglande över axeln är att helt enkelt låsa notiserna så länge mobilen är låst. Då visas bara vilken typ av app notisen kommer ifrån men inte notisens innehåll, det vill säga den text som står i meddelandet, mejlet eller påminnelsen.

Vi kan välja mellan tre olika inställningar här. Alltid döljer ingenting, utan visar alltid notiserna på hemskärmen oavsett om vi låst mobilen eller inte. Om upplåst visar inte notisernas innehåll förrän vi har låst upp mobilen genom att titta på den med Face ID, eller genom att hålla fingret på Touch ID. Och precis som det låter – inställningen Aldrig visar aldrig några förhandsvisningar, inte ens när mobilen är upplåst.

Iphone-notis
Istället för meddelandets innehåll står bara vad det är för typ av notis vi fått.

Vill vi ändra detta öppnar vi inställningar i IOS, går till Notiser och trycker på Visa förhandsvisningar. Iphone X är automatiskt satt till att dölja notiserna tills att vi låser upp mobilen med ansiktet, medan äldre telefoner har inställningar Alltid som standard. Vill vi ändra detta öppnar vi inställningar


2. Justera notiserna för varje app – stoppa notiser även när mobilen används

Så enkelt kan alltså hemskärmen säkras. Men lånar du ibland ut mobilen till andra kan notiser du kanske inte vill att folk ska se ändå dyka upp medan mobilen används. Vill du förhindra även detta gör det att för varje app justera exakt hur notiser ska visas på mobilen.

Notiser på Iphone

Genom att gå till Inställningar > Notiser kan vi där välja exakt vilken app vi vill justera notiserna för. Känslig information från en viss app vill du kanske inte ska dyka upp som en så kallad banderoll på toppen av skärmen när någon annan använder din telefon. Då stängs detta enkelt av genom att ändra notisstil. Bockar vi ur Visa som banderoll kommer notiser från denna app aldrig dyka upp längst upp på skärmen.

Bockar vi ur Visa på låst skärm kommer notiserna aldrig dyka upp på hemskärmen och väljs Visa i historik bort syns de inte heller i Notiscenter.

Vi kan helt stänga av notiser från appen och istället öppna appen bara när vi känner för det. Från denna meny kan vi också bestämma hur notiser på hemskärmen (som vi visade i första tipset) ska bete sig för varje enskild app. Kanske vill bara att vissa appar ska låsas på hemskärmen men inte andra.


3. Håll Siri i styr

För inte så länge sedan uppdagades att Siri beter sig lite märkligt när det gäller inkomna meddelanden. På frågan ”Har jag några nya meddelanden” kan Siri läsa upp meddelanden från tredjepartsappar som Telegram, Skype och Whatsapp – trots att vår telefon är låst. Apples egna app Meddelanden är dock skonad från buggen.

Notiser på Iphone

Tills denna bugg har löst (eller om vi ändå inte litar på Siri) kan det vara värt att överväga att helt förbjuda Siri från att läsa upp information medan mobilen är låst. Detta gör vi genom att öppna Inställningar, skrolla ned till Siri och sökning och sedan bocka ur alternativet Tillåt Siri när skärmen är låst. Då är Siri avaktiverad så länge mobilen är låst.

Apple iPhone 8 64GB Pris vid test: 6890 kr.

Bästa pris just nu: 6190 kr