I början av oktober 2011 höll Apple sitt mest nest nedtonade event hittills. Dagen efter gick Steve Jobs bort, och Apples chefer var uppenbart nedstämda under sina presentationer. Iphone 4S lanserades, och den stora nyheten var Siri. Apple satsade stort på reklam som visade hur du kunde prata med assistenten, och uppståndelsen var stor.

Siri var häftigt, unikt och verkade komma från framtiden, men drygt sex år senare har Apples assistent halkat efter i utvecklingen och konkurrenterna Alexa och Google Assistant är bättre på många saker.

Hur gick det till? The Information har publicerat ett ingående reportage om utvecklingen av Siri från starten till i dag, och intervjuar flera utvecklare som var med.

Ledningsbrister

Apple utvecklade inte Siri internt utan köpte företaget med samma namn 2010. Efter köpet sattes utvecklarna på att få färdigt tjänsten till lanseringen av Iphone 4S, och högsta ansvar hade IOS-chefen Scott Forstall. Siri var inte i närheten färdigt, och Apple tvingades ta bort allt utom några grundläggande funktioner för att hinna. Ursprungligen var idén att Siri skulle vara en öppen plattform och en ”App Store för AI” där användare kunde ”dirigera internet genom konversationer”.

Utvecklarna på Apple hoppades kunna bygga färdigt tjänsten som den var tänkt, men efter lanseringen visade den sig mer populär än de hade trott, och de tvingades lägga all tid på att bygga upp infrastrukturen för att möta efterfrågan.

När Scott Forstall och Richard Williamson fick sparken efter Maps-skandalen tappade hela Siri-utvecklingen fokus och många som jobbade med utvecklingen flyttades runt eller slutade.

Några tidigare anställda menar att Siri behöver skrivas om från grunden, och att det hela tiden har gått heta diskussioner om utvecklarna ska göra det, eller om buggar och problem ska fixas och brister fyllas i.

Ljusning på horisonten

The Informations reportage kan verka mörkt, men intervjupersonerna har i de flesta fall slutat på Apple. Företaget ser knappast ut att ha gett upp hoppat om Siri, och har fortsatt anställa nya utvecklare för roller som har med assistenten att göra, och att rulla ut den existerande formen i fler länder och på fler språk.

Förra året flyttade dessutom ansvaret för Siri från Eddy Cue till Craig Federighi, ett tydligt tecken på att Apple ser Siri mer som en grundläggande funktion i operativsystemen än en tilläggstjänst. Det bådar gott inför framtiden. Om ett par månader hålls WWDC och då får vi se om Apple har kommit någon vart, eller om vi får fortsätta vänta ett tag till på en Siri som förstår sammanhang och kan programmeras av tredjepartsutvecklare.