Tangentbord är viktiga. Även om dikteringstekniken har kommit långt lär det alltid finnas ett behov av att mata in en bokstav i taget med händerna. Apple verkar också tycka så, för de senaste veckorna har vi sett flera nya patentansökningar från företaget som rör just tangentbord. Från dessa och senaste generationens Macbook Pro med sina kontroversiella Touch Bar kan vi se att Apple inte nöjer sig med status quo.

Ett pålitligt redskap

För oss som skriver för brödfödan är tangentbord så klart särskilt viktiga. Men även om du bara behöver fylla i lite data i ett kalkylblad eller skriva ett mejl behöver du ett tangentbord.

Vanliga mekaniska tangentbord kräver hög tillförlitlighet, precis som för annan hårdvara. Apple har fått mycket kritik för känslan i senaste generationens tangentbord, men ett större problem har varit hur lätt några brödsmulor eller damm har kunnat komma in under tangenterna och få dem att fungera sämre eller inte alls.

Tangentbordet på Macbook Pro

Därför är det intressant att ett av företagets nya patent gäller just att skydda tangentbordet från damm och smulor. Få Apple-patent leder till faktiska produkter, men bara tanken på att Apple har satt ingenjörer på att tänka på det här är positivt.

Apple har också gjort tangentborden allt tunnare, men verkar förstå att grundare rörelse kan försämra känslan när du skriver och har använt andra tekniker för att ge en ordentlig fysisk återkoppling när du trycker på tangenterna. Detta lär Apple kommer bygga vidare på.

Pekskärmar då?

När Steve Jobs visade upp Iphone lade han en lång stund på att förklara varför Apple hade ersatt det fysiska tangentbordet med ett virtuellt. När hela framsidan är en stor pekskärm kan skärmytan användas för olika saker – tangentbord, större bilder, mer app eller andra inmatningsformer (som emoji-paneler).

Så kan Apple ersätta hela tangentbordet med pekskärm? Bara tanken på det lär få många Macanvändare att rysa, men titta på ett annat patent och det är uppenbart att företaget åtminstone har undersökt saken.

Vid första anblick finns det flera saker som gör det till en utomordentligt dålig idé. Tänk på Touch Bar, där de fysiska funktionstangenterna har ersatts av en smal pekskärmsremsa som kan visa olika funktioner.

Många menar att Touch Bar fungerar dåligt eftersom du måste titta på den för att använda den, istället för att kunna känna dig fram till rätt knapp eller reglage. Det är samma problem som alla pekskärmsgränssnitt i exempelvis bilar är drabbade av.

Men allt hopp är inte ute. Tittar vi på annat Apple har gjort kan vi se att det kan finnas en framtid med pekskärmsbaserade tangentbord som till och med gamla stofiler som undertecknad kan använda utan att knota.

Touch Bar

För det första: Hur kan en pekskärm ge den fysiska återkopplingen som krävs för att du ska kunna skriva utan att titta? Svaret hittar vi i Taptic Engine, som redan är inbakat i styrplattor och skärmen på Iphone. I program som stödjer funktionen känns det i fingerspetsen när du till exempel flyttar pekaren över en knapp. Det skulle kunna byggas ut till att tydligt märka ut olika knappar.

Det andra problemet är att skilja på att vila fingrarna på tangenterna och att faktiskt skriva. 3D Touch och Force Touch visar hur Apple kan komma runt det så att en lättare beröring inte skriver något. När du trycker till på en ”tangent” känner den av det och svarar med att ”klicka” och skriva rätt bokstav. Alltså precis som fysiska tangenter gör i dag.

Än mer futuristiskt kan vi tänka oss hur avancerade sensorer i stil med Iphone X Truedepth-kamera känner av exakt hur dina händer är placerade, och flyttar tangentbordet till den positionen. Då spelar det ingen roll var du föredrar att ha händerna, det blir bara att skriva där du är.

Det finns många fördelar med att ersätta fysiska tangentbord med pekskärmar, om Apple lyckas ta sig över de många hinder som fortfarande finns och har satt käppar i hjulet för Touch Bar. Med smart användning av nya tekniker kan det bli verklighet, och är det något Apple är bra på så är det det.

Översättning: Anders Lundberg