På en Iphone är det enkelt att finjustera exakt hur vi vill använda mobildata på mobilen. Vi kan stänga av roaming på resan, vi kan stänga av enbart mobildata men fortsätta använda mobilens övriga funktioner som wifi och telefonen, och vi kan stänga av mobildata bara för enskilda appar.

På Macen är det betydligt svårare att hushålla med datan. Så fort vi ansluter till ett mobilt nätverk från exempelvis vår Iphone tror vår Mac att det är fritt fram för automatiskt synkning av dokument till molnet, göra back-up och kanske ladda ned en ny systemuppdatering.

Läs också! Första intrycken: Så bra är nya Logic – funktionerna att hålla koll på

Plötsligt har hela vår datapott försvunnit åt något vi hade kunnat vänta med tills vi har wifi. Macen förstår helt enkelt inte att den är ansluten till mobildata och gör precis vad den vill, och beroende på var i världen vi befinner oss kan det snabbt bli rejält dyrt.

Tripmode

Men problem är till för att lösas, och en alldeles utmärkt lösning på detta är Tripmode 2. Det är ett lysande program till Mac som dök upp i version två för inte så länge sedan. Med programmet kan vi detaljjustera vilka appar som får åtkomst till internet.

Programmet kommer ihåg på vilka nätverk det har aktiverats tidigare och slår igång automatiskt utan att vi behöver tänka på det. Vi kan också låta programmet strypa all internetåtkomst så snart vi nått ett visst tak.

Nytt i version två är att vi kan skapa olika profiler för olika nätverk. Vi kan exempelvis ge bara meddelandetjänster och kanske Pages internetåtkomst om vi ansluter till vår mobil, eller bara Safari om vi ansluter till ett wifi som vi vet alltid är långsamt.

Tripmode

Tripmode 2 är gratis att prova i sju dagar. Efter det kan vi köpa Tripmode för knappt 70 kronor (7,99 dollar), eller fortsätta använda programmet gratis, men då maximalt 15 minuter per dag. Programmet är även tillgänglig via prenumerationstjänsten Setapp. Mer information och nedladdning av programmet hittar du här.

Missa inte! Slör-skaparen om succén: "Hade inte ändrat något även om jag kunnat"

Apple MacBook Air - 1,8GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 8980 kr.

Bästa pris just nu: 9987 kr