Har du problem med att Macen ibland verkar ha druckit några koppar kaffe för mycket och vägrar vila?

Med standardinställningarna ska en Mac släcka skärmen efter några minuter och efter ytterligare en tid gå i djupvila om inga program ligger och kör viktiga saker som hindrar det. Men ibland fungerar det inte som det är tänkt. Det vanligaste är att skärmen slocknar, men datorn ändå står och susar och aldrig verkar gå i djupare vila, men ibland vägrar till och med skärmen slockna. Förutom att det är irriterande och kan blända dig om du vaknar på natten slösar det ström.

Ett närbesläktat problem är att datorn visserligen somnar, men sedan vaknar utan att du har bett om det. Kanske råkar du gå upp mitt i natten och märker att datorn är vaken. Det här kan även uppstå tillsammans med ovanstående problem, så att Macen för det första vägrar vila av sig själv och dessutom vaknar kort efter att du manuellt har sagt till den att vila.

Här går vi igenom vad som kan orsaka de här problemen, och vad du kan göra åt dem.

Starta om

Innan du ger dig på mer komplicerad felsökning är det nästan alltid en bra idé att starta om datorn och se om det löser felet. Det kan till exempel vara något program i bakgrunden som har kraschat och lurar systemet att vara aktivt.

Använd Aktivitetskontroll för att hitta programmen som stör

Aktivitetskontroll

Första verktyget du bör ta till i jakten på sömnboven är Aktivitetskontroll. Sedan några år finns det en Energi-flik där du både kan se vilka program som drar mest ström och vilka som förhindrar viloläge. Den kolumnen ligger långt till höger så du kan behöva skrolla dit för att se den. Om du sorterar på den kolumnen ser du om några program står som Ja där. I sådana fall kan du testa att helt enkelt avsluta det eller de programmen. I bilden ovan ser du att Boom 3D blockerar vila. Det är ett program som ger en smart equalizer till allt ljud, men uppenbarligen får det systemet att aldrig vila automatiskt.

Kolla i Terminal

Om du inte hittar något i Aktivitetskontroll är nästa steg att öppna Terminal och köra följande kommando: pmset -g assertions

Det kommer visa en hel del information. Längst upp ser du en tabell med olika saker som kan hindra vila. Till höger står en etta eller nolla, där etta betyder att något av det slaget är aktivt. Kategorin UserIsActive kommer alltid ha en etta när du kör kommandot.

Använd terminalen för att hitta programmen som stör

Under tabellen hittar du individuella processer som påverkar Macens vila. Det du ska leta efter här är rader som nämner PreventUserIdleDisplaySleep eller PreventUserIdleSystemSleep. I bilden ovan (klicka för större version) kan du se att flera saker längst upp nämner den andra av dessa, som alla börjar med com.apple.audio (det vill säga har med ljud att göra). Den tredje inkluderar även rogueamoeba.Airfoil vilket pekar på att det är programmet Airfoil som hindrar vila.

Ibland kan en flik i en webbläsare ligga bakom, eller Spotify eller en annan mediaspelare. Det finns så många saker som kan haka upp sig att vi omöjligt kan lista alla. Testa att starta om eller helt stänga av program som visas här, och kör kommandot igen. Prova dig fram tills du hittar boven.

Varför vaknade Macen?

Om din Mac vaknar av sig själv, oavsett om det är när den har somnat på egen hand eller när du har valt  -> Vila, kan du försöka hitta vad det var som väckte den. Skriv in följande kommando i Terminal och tryck retur:

pmset -g log | grep -e "Wake from" -e "Dark Wake"

Loggar
Den här Macen har bara vaknat av naturliga orsaker. ”XDCI USBW” handlar om usb-tillbehör, i det här fallet är det ett usb-tangentbord vi har tryckt på för att väcka Macen.

Kika mot slutet av loggen som visas och se om du kan se någon ledtråd till vad som får den att vakna. Här är några saker som kan ställa till det:

Usb-tillbehör
En vanlig bov när Macar har sömnproblem är anslutna usb-prylar som konstant har kontakt med systemet. Har du till exempel en handkontroll med analoga styrspakar ansluten är sannolikheten stor att den registrerar rörelser precis hela tiden (undertecknad har själv haft det problemet med en Dualshock-kontroll ansluten med usb). Leta i loggen eller testa dig fram genom att koppla ur alla tillbehör och anslut dem igen ett och ett.

Bluetooth

Bluetooth
Precis som usb kan bluetooth vara en källa till väckningar, dels via redan parkopplade tillbehör och dels genom att prylar i omgivningen försöker ansluta till Macen. Om du inte använder bluetooth för mus och/eller tangentbord kan du öppna Systeminställningar -> Bluetooth -> Avancerat och kryssa ur Tillåt Bluetooth-enheter att väcka datorn så minskar du risken för detta.

Nätverk
Om loggen pekar på att något som rör nätverk ligger bakom kan du testa att kryssa ur Vakna för nätverksåtkomst i Systeminställningar -> Strömsparare. Men tänk på att det gör att funktionen Hitta min Mac bara fungerar när datorn är vaken. Du kan också stänga av alla onödiga funktioner du inte använder i Systeminställningar -> Delning.

Notiser

Notiser
Många program visar i dag notiser för allt mellan himmel och jord, och dessa kan få datorn att vakna ur sin slummer. För att avhjälpa det ser du till att ha rätt inställningar i Systeminställningar -> Notiser -> Stör ej. Det viktigaste är att Om skärmen är i viloläge är ikryssat, men också att de två längst ner som rör samtal inte är ikryssade.

Tcpkeepalive
Sedan Mac OS Mojave släpptes har en del användare haft värre problem med vila än tidigare. Framför allt är det många med bärbar Mac som drabbats av kraftigt förkortat batteritid medan datorn är stängd och borde vara i vila. En lösning vi har sett på detta är att stänga av en funktion som heter tcpkeepalive. Öppna Terminal och skriv in följande kommando följt av retur (du måste därefter fylla i ditt adminlösen):

sudo pmset -b tcpkeepalive 0
För att ändra tillbaka använder du samma kommando med en 1:a på slutet istället för 0:an.

Darkwake
Om du har kikat i sömnloggarna kanske du har noterat termen Darkwake som dyker upp här och där. Det här är normalt beteende i Mac OS när systemet är i vanlig vila, och handlar om att systemet vaknar till en kort stund och utför lite underhåll. Detta sker vanligtvis varannan timme och ska inte slå på skärmen. Om skärmen ändå vaknar kan det vara något annat som är knasigt.