Har du problem med att Macen ibland verkar ha druckit några koppar kaffe för mycket och vägrar vila? Med standardinställningarna ska en Mac släcka skärmen efter några minuter och efter ytterligare en tid gå i djupvila om inga program ligger och kör viktiga saker som hindrar det. Men ibland fungerar det inte som det är tänkt. Det vanligaste är att skärmen slocknar, men datorn ändå står och susar och aldrig verkar gå i djupare vila, men ibland vägrar till och med skärmen slockna. Förutom att det är irriterande och kan blända dig om du vaknar på natten slösar det ström.

Starta om

Innan du ger dig på mer komplicerad felsökning är det nästan alltid en bra idé att starta om datorn och se om det löser felet. Det kan till exempel vara något program i bakgrunden som har kraschat och lurar systemet att vara aktivt.

Använd Aktivitetskontroll för att hitta programmen som stör

Aktivitetskontroll

Första verktyget du bör ta till i jakten på sömnboven är Aktivitetskontroll. Sedan några år finns det en Energi-flik där du både kan se vilka program som drar mest ström och vilka som förhindrar viloläge. Den kolumnen ligger långt till höger så du kan behöva skrolla dit för att se den. Om du sorterar på den kolumnen ser du om några program står som Ja där. I sådana fall kan du testa att helt enkelt avsluta det eller de programmen. I bilden ovan ser du att Boom 3D blockerar vila. Det är ett program som ger en smart equalizer till allt ljud, men uppenbarligen får det systemet att aldrig vila automatiskt.

Terminalen

Om du inte hittar något i Aktivitetskontroll är nästa steg att öppna Terminal och köra följande kommando: pmset -g assertions

Det kommer visa en hel del information. Längst upp ser du en tabell med olika saker som kan hindra vila. Till höger står en etta eller nolla, där etta betyder att något av det slaget är aktivt. Kategorin UserIsActive kommer alltid ha en etta när du kör kommandot.

Använd terminalen för att hitta programmen som stör

Under tabellen hittar du individuella processer som påverkar Macens vila. Det du ska leta efter här är rader som nämner PreventUserIdleDisplaySleep eller PreventUserIdleSystemSleep. I bilden ovan (klicka för större version) kan du se att flera saker längst upp nämner den andra av dessa, som alla börjar med com.apple.audio (det vill säga har med ljud att göra). Den tredje inkluderar även rogueamoeba.Airfoil vilket pekar på att det är programmet Airfoil som hindrar vila.

Ibland kan en flik i en webbläsare ligga bakom, eller Spotify eller en annan mediaspelare. Det finns så många saker som kan haka upp sig att vi omöjligt kan lista alla. Testa att starta om eller helt stänga av program som visas här, och kör kommandot igen. Prova dig fram tills du hittar boven.