Version 10.4 av Logic har många nya spännande funktioner, pluggar, ljudbibliotek och loopar, och den största nyheten är Smart Tempo, som ger dig många nya möjligheter att arbeta med spår med olika tempon.

Med Smart Tempo kan du spela in ett ljudspår utan klick och låta Smart Tempo analysera tempot. Därefter väljer du om du vill behålla ditt kanske något varierade tempo i hela projektet, eller om du vill använda projektets tempo och låta Logic anpassa inspelningen till det. Du ställer in hur Logic ska arbeta med tempo med funktionerna Keep, Adapt och Automatic. I Automatic-läget bedömer Logic om tempot ska behållas (Keep) eller justeras (Adapt) beroende på vilka tempomarkörer som finns i projektet.

Logic Pro X 10.4
Nya Smart Tempo-funktionen är riktigt smidig.

Om du vill dra in en ljudfil på ett spår kan du på samma sätt låta den anpassa sig till ditt varierade tempo eller till ett bestämt projekttempo – eller så anpassar du hela projektets tempo den nya ljudfilens tempo. Under Flex & Follow-parametern ställer du in hur det nya spåret ska bete sig när det gäller tempo. Du kan så klart även finjustera tempot manuellt.

När vi testar har Smart Tempo inte några problem att anpassa ljudfiler till ett projekt med väldigt varierat tempo och hänga med i förändringarna med hög ljudkvalitet. Det här öppnar upp stora möjligheter till att ta kontroll över tempot när du arbetar med inspelningar som inte är helt tajta och när du använder samplingar eller mixar spår med olika tempon. Och du slipper lägga en massa tid på manuell redigering.

Logic Pro X 10.4

Blås liv i stråkar och blås

En annan välkommen nyhet är de två mjukvaruinstrumenten Studio Strings och Studio Horns. Det här är stråkar och blåsinstrument som använder artikulationer på ett riktigt bra sätt, vilket ger en mer levande känsla. Under blås-menyn hittar du även Humanize och Key Clicks (för saxofon). Du kan välja mellan 18 olika artikulationer för din stråksektion och 15 för blåset, allt från Passionate och Growl för blås till Pizzicato och Sustain för stråkarna. Både stråk och blås låter riktigt fint tillsammans med artikulationerna, och gränssnittet är enkelt med möjlighet till mer avancerade inställningar för den som behöver.

Ett annat nytt instrument är Vintage Mellotron som tidigare bara fanns som ljudbibliotek men som nu är ett eget instrument – perfekt om du vill lägga lite Strawberry Fields-känsla på musiken.

Färgsprakande visualiseringar

Nytt är också reverbet Chroma Verb som har ett läckert, levande gränssnitt. Det är lättbegripligt och ger stora möjligheter att lägga på alla möjliga sorters rum och samtidigt få en snygg visuell representation. Chroma Verb har en hel del parametrar och funktioner, till exempel Mono Maker som gör om stereo till mono under en valbar frekvens, vilket gör basfrekvenserna starkare och mer distinkta. För dig som spelar elgitarr finns stora möjligheter att ställa in väldigt atmosfäriska ljud genom att jobba med Predelay, Attack, Decay och Distance i de olika förinställda reverb-typerna.

Logic Pro X 10.4

Effektfulla pluggar

Med Vintage EQ Collection i 10.4 får du Vintage Console EQ, Vintage Graphic EQ och Vintage Tube EQ – tre nya emuleringar av klassiska equalizers från 1950-, 60- och 70-talet. Det är Neve 1073, API 560 och Pultec EQP-1A och MEQ-5 som har stått modell, och det är ett riktigt lyft att nu ha dessa verktyg inbyggda i Logic.

Multieffekterna Step FX och Phat FX är nya, med en rad inbyggda effekter som du kan kombinera och även styra med ett X-Y-gränssnitt, vilket ger dig bra manuell kontroll över hur effekten varieras över spåret. Step FX fokuserar på rytm och melodi och känns användbart för att få liv i ett spår, och Phat FX fokuserar främst på att feta till och ge mer karaktär till bas och trummor.

Logic Pro X 10.4

Mörka, filmiska stämningar

Synten Alchemy har också fått en rad förbättringar och ett helt nytt bibliotek, Visions, som har 150 förinställningar för dig som sysslar med film- eller spelmusik eller använder stämningsskapande bakgrunder på annat sätt. Här finns väldigt fina och komplexa ljudeffekter och soundscapes med förinställda variationer som är lätta att jobba vidare utifrån. De är generellt ganska mörka och med metalliska klanger, vilket kanske inte passar alla, men de låter bra.

Logic Pro X 10.4
Du får också två nya trummisar, Austin och Tyrell, som lirar på bra med visparna på de två nya trumseten Speakeasy och Blue Ridge.

Allt sammantaget känns 10.4 som en klar förbättring av Logic Pro X, du får bättre kontroll över tempo-funktioner och de nya instrumenten och pluggarna känns lätta att förstå men är ändå kraftfulla. Om du redan har Logic Pro X är det bara att ladda ner uppdateringen. Tänk på att gå in under Sound Library -> Open Sound Library Manager för att manuellt ladda ner de ljudbanker du vill ha.