Programmet som blivit föremål för en del ilska på internet under det senaste dygnet är en kalender-app för Mac OS med det lite anonyma namnet Calendar 2.

Appen ska vara ett mer funktionsrikt alternativ till Apples egna kalender. Den kund som ville låsa upp extra funktioner kunde betala en engångssumma på runt 150 kronor eller en månadsavgift på tio kronor – eller låta datorn i bakgrunden bryta kryptovalutan Monero som betalning för programmet.

Missa inte: Så använder du vpn med Apple TV – och kollar tv från andra länder

Calendar 2
Skärmdump: Arstechnica

Problemet var bara att en bugg gjorde att Calendar 2 aldrig slutade bryta kryptovaluta, även om kunden betalade för funktionerna eller helt stängde av dem. Det upptäckte Arstechnica. En användare skrev på Twitter att programmet ”åt 200 procent av min cpu”. Allt detta för en kalenderapp alltså.

Nu är kalender-appen borttagen från Mac App Store. Om den blivit utkastad av Apple eller om utvecklaren Qbix tagit bort den självmant vet vi inte, men att det är mycket troligt att den brutit mot Mac App Stores regler. Bland annat för att programmet inte betett sig som utlovat, samt att program inte i onödan får dränera batteriet eller sluka processorkraft från datorn.

Apple MacBook Pro - 2,3GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 14384 kr.

Bästa pris just nu: 13783 kr