För den som letar efter ett smart belysningssystem till hemmet som har stöd för Homekit börjar det nu finnas en del alternativ. Mest kända är utan tvekan Ikea Trådfri och Philips Hue, men sedan en tid tillbaka finns ytterligare ett alternativ på marknaden, nämligen Lifx.

Under hösten 2017 begåvades detta system med Homekit-kompatibilitet, samtidigt som ett par nya, mindre lamptyper kallade Lifx Mini introducerades. Här testar vi de nya lamptyperna Lifx Mini White, Mini Color samt den större Lifx A19. Lamporna är snarlika varandra men den fysiskt större lampan kan lysa i upp till hela 1 100 lumen eller 11 watt, motsvarande 75 watt för en gammal glödlampa. Den mindre lampan mäktar med 800 lumen eller 9 watt (60 watt), och det torde i de flesta fall vara alldeles tillräckligt. Utöver detta finns även GU10-lampor samt en utbyggbar ledlist kallad Lifx Z.

Ikea Trådfri: Vi testar Ikeas smarta belysning – nu med stöd för Homekit

Lifx

Bara vitt, olika sorters vitt – eller miljoner färger

Lamporna finns i tre olika modeller kallade White, Day and Dusk samt Color. White är den billigaste och kan bara lysa i vitt. Color är en betydligt dyrare lampa som precis som namnet antyder kan lysa i fler färger, upp till 16 miljoner. Day and Dusk är mellanmodellen där vi kan justera färgtemperaturen mellan en kallare, klarare vit till ett varmt, mjukt vitt ljus.

De nya Mini-lamporna liksom ljusslingan Life Z kommer med Homekit-kompatibilitet från start, men det ska gå att uppdatera generation tre av Lifx A19/BR30 samt Lifx Plus A19/BR30 för att få Homekit i efterhand.

Precis som smartlampan från Koogeek är det här en lampa som inte behöver någon egen gateway, all kommunikationsteknik sitter istället inbyggd i lampan. Det gör installationen bra mycket enklare. Vi slipper installera en brygga mellan lamporna och routern och stabiliteten är minst lika bra, om inte bättre än till exempel Trådfri som då och då tappar kopplingen i vårt Homekit-hem.

Lamporna känns väldigt solida och till och med förpackningen är smart utformad. Inte för att vi lär hålla i vare sig lampan eller förpackningen annat än vid uppackningen, men det förhöjer kvalitetskänslan en gnutta.

Läs också! Koogeek Smart Light Bulb: Homekit-lampa med miljoner färger – utan hubb!

Lifx
Lifx Mini är hyfsat liten för att vara smart.

Små lampor som är lättare att gömma

Många smartlampor är ganska stora, klumpiga saker men här sticker Mini-lamporna från Lifx ut. Lamporna är relativt små och gör de lättare att montera även i mindre armaturer och att gömma under mindre lampskärmar. Men tyvärr – och det är ett stort minus – kan vi inte se att lamporna finns med den mindre E14-sockeln, vi får nöja oss med E27. Har vi sådana armaturer hemma får vi vända oss till Ikeas eller Philips alternativ istället.

Installationen av lampan sker enklast direkt från Hem-appen, där vi läser av Homekit-koden som följer med. Vi behöver också Lifx egna app för att kunna uppdatera lampans programvara och för att komma åt fler inställningar. I Lifx-appen finns ett i vårt tycke enklare sätt att justera ljustemperatur (om vi har köpt en lampa som stödjer det) och här finns även en rad mer eller mindre nödvändiga ljuseffekter.

Lifx

Vi kan bland annat skifta mellan olika färger, härma flimrandet från en ljus (det ser inte särskilt trovärdigt ut) eller låta lampan blinka och byta färg i takt med musik med hjälp av mobilens mikrofon (inte heller det är särskilt snyggt).

Vi är lovligt nöjda med Lifx-lamporna och tror att det kan vara ett bra alternativ till Ikea Trådfri och Philips Hue, även om det inte finns lika många tillbehör till systemet. Det finns heller fjärrkontroller, rörelsesensorer och liknande som finns till de konkurrerande systemen.

Omdöme

Bra köpLifx är ett smart Homekit-kompatibelt belysningssystem med kompakta lampor och helt utan hubb – alltså enkel installation. Men vi saknar vissa tillbehör, och framför allt ett E14-alternativ.


Fakta: Lifx

Testad: Mars 2018.
Funktion: Uppkopplat belysningssystem. Homekit-kompatibelt.
Lamptyper: Flera olika, exempelvis Lifx Mini White (2700K, 800 lm, E27, dimbar), Lifx Mini Color (9000K, 800 lm, E27, dimbar, 499 kronor), Lifx A19 Color Gen 3 (1 100 lm, 9000K, E27, dimbar).
Lifx Z led-list (två meter).
Kommunikation: Wifi 802.11b/g/n, WPA samt WPA2.
Livstid: 22,8 år enligt tillverkare. Gäller vid tre timmars användande per dag.
Övrigt: Två års garanti. Får ej utsättas för väder och vind.
Tillverkare/Mer info: Lifx. 
Pris: 299 kronor för vanlig glödlampa, eller 499 kronor för färglampa hos M.nu. 349 kronor för lampa med justerbar färgtemperatur hos CDON.

plus

Homekit-kompatibelt.
Ingen hubb – snabb installation och färre prylar.

minus

Ingen E14-lampa.
Saknar vissa tillbehör.

Betyg: 4 av 5