Att få en plats på Iphone-hemskärmen är inte lätt i en tid där storföretag som Google och Facebook står för de flesta nedladdningarna. En amerikansk undersökning från 2015 visar att smartphone-användare tillbringar 84 procent av sin smartphone-tid i enbart fem appar utöver de som följer med operativsystemet. Merparten av den tiden i appar från Google eller Facebook.

Att slå sig in med egen app på IOS-användarnas hemskärm är alltså inte en helt enkel uppgift. Av de utvecklare som kan räkna sina nedladdningar i åtminstone tusental är den danska utvecklaren Tobias Due Munk.

Missa inte! Här är apparna som du måste ladda ner till din nya Iphone

Han står bakom fotoappen Slör (eller egentligen Slør, på danskt vis), en app som vi tidigare testat och som även blivit omnämnd i internationella media. Appen ser till att göra porträttläget i Iphone med dubbelkameror betydligt mer användbart genom att komma åt djupinformationen som finns lagrad till bilderna. Med denna information kan vi både öka och minska bakgrundsoskärpan samt flytta fokus – efter att bilden är tagen. Rätt häftigt. Appen är inte ensam om att göra detta, men en av de bättre.

Tobias Due Munk, 30 år gammal, jobbar på sitt egna företag Developmunk och är baserad i Köpenhamn. Han beskriver sig som en ”ivrig fotograf” som omedelbart kom att älska porträttläget när det lanserades i Iphone 7 Plus hösten 2016. I dag har han helt bytt bort sin systemkamera för att bara fota med Iphone och när Apple i och med IOS 11 gjorde djupinformationen tillgänglig för tredje part såg han sin chans att använda detta i sin största appsuccé hittills.

Tobias Due Munk
Foto: Tobias Due MunkTobias Due Munk. Bilden är självklart redigerad med hans egen app.

Är appmakandet något du kan leva på eller har du annat jobb vid sidan om?
– Jag jobbar i mitt egna företag genom vilket jag har gjort allt mitt arbete de senaste fyra åren. Mestadels gör jag konsultarbete och projektanställningar. Det är så jag tjänar mitt levebröd. Jag har alltid utvecklat egna appar, men jag har haft privilegiet att kanske kunna tillbringa lite mer tid med mina appar än vad de flesta anställda kan.

– Dels drar jag in tillräckligt med pengar på mitt deltidskonsultarbete, dels har min fru ett heltidsjobb. Dessutom har Danmark ett bra socialt skyddsnät vilket gör oregelbundna inkomster mindre riskfyllda. Att vara självständig och kunna styra över mitt eget schema hjälper också.

Hur många gånger har Slör laddats ned?
– 5 592 gånger. Appen betalas direkt vid köp och har dragit in närmare 14 000 dollar efter att Apple tagit sin del (motsvarande drygt 115 000 kronor, reds anm). Det här är min mest framgångsrika app hittills och den enda som har gett mig någon form av betydande inkomst. Jag har tillbringat tre månader på Slör, och när man drar bort mina företagsrelaterade utgifter blir det en inkomst lägre än det danska genomsnittet kvar. Men det är ändå tillräckligt för att uppmuntra mig till att fortsätta försöka göra mina egna appar, även om jag inte helt är där ännu.

Vad är det bästa med att vara oberoende utvecklare?
– Att kunna styra över min egen tid. Det ger mig en balans mellan arbete och fritid som jag inte hade kunnat få med de flesta typer av anställningar. Jag kan ta kortare dagar så jag kan hämta barnen från förskola tidigare, jag kan styra min kalender så jag har tid att gå på flera konferenser per år och jag kan ta ledigt när jag är sjuk eller för stressad.

Vad önskar du att du hade vetat tidigare?
– Jag vet inte om jag hade ändrat något även om jag hade kunnat. Det är inte så att jag inte har lärt mig något, tvärtom. Men jag tror att om man känner att man har slösat tid på något och önskat att du bara vetat denna grej tidigare, så borde man kanske ändra sitt synsätt lite grann till nästa gång. Jag brukar försöka skapa en lista, på papper eller i mitt huvud, för vilka mina läromål för ett visst projekt är. Så även om något misslyckas kan jag förhoppningsvis ändå se att jag lärt mig något relaterat till mina mål. Det hjälper mig att vara mer ärlig med själv vilket i sin tur gör mig mer nöjd med resultatet i slutändan.

Vad hoppas du få se på årets WWDC?
– Sättet vi kan utvidga redigeringen av bilder i bildbiblioteket i IOS är väldigt användbart, men inte helt färdigslipat enligt min åsikt. Om du redigerar ett foto från en app som Slör så sparas det redigerade fotot smart nog i biblioteket tillsammans med inställningar som beskriver vad som redigerats, men originalfotot ändras inte. Om du öppnar bilden i Slör igen så laddar jag in de tidigare inställningarna så att din tidigare redigering fortfarande hänger med. Men bildbiblioteket sparar bara redigeringen från den senaste appen som justerade fotot, så om du lägger till ett färgfilter i Bilder-appen efter att ha redigerat bilden med Slör finns det inget sätt för Slör att veta vilka inställningar du använde bara för en stund sedan. Det är alltså svårt att hoppa mellan olika appar för att redigera ett foto.

– Vad som skulle lösa allt detta är en typ av plugin-struktur där varje app kan bidra med ett filter och som kan appliceras i vilken ordning som helst för varje foto. Så i exemplet tidigare skulle Slör lägga till uppdateringarna på originalfotot och Bilder-appen skulle lägga sitt färgfilter ovanpå det som kommer från Slör, vilket kedjar ihop alla filter tillsammans.

Är det något du vill tillägga?
– Stort tack till alla som har laddat ned min app. Sverige står för cirka tio procent av mina nedladdningar och håller en stark fjärdeplats i statistiken.

Apple iPhone X 64GB Pris vid test: 9995 kr.

Bästa pris just nu: 9250 kr