Den senaste generationens Apple TV är på många sätt en kompetent mediaspelare. Den har stöd för 4k och hdr. Den är enkel att ställa in och använda, och förutom appar för olika streamingtjänster har den en smidig TV-app och en hel App Store full med spel och annat.

Men för den som gillar att se på tv från andra länder och vill använda en vpn för att kringgå geoblockering har Apple TV ett problem: Den har ingen vpn-klient. Det gör att du inte kan ansluta till en vpn-tjänst direkt från Apple TV. Det är ett hinder som går att kringgå, och vi visar några metoder.

Missa inte: Stort test av VPN tjänster för att surfa anonymt

Dela datorns anslutning

Det här fungerar bra om du har en dator som är ansluten till routern via ethernet istället för wifi. Då kan du nämligen koppla upp datorn till vpn-tjänsten och dela den anslutningen trådlöst till Apple TV. Det fungerar som vanlig internetdelning, men istället för att dela anslutningen från ethernet till enheter som ansluter med wifi delar du vpn-anslutningen (som i sin tur använder ethernet). På Mac ställer du in detta i Systeminställningar -> Delning -> Internetdelning. I Windows är det aningen krångligare och kräver lite jobb i kommandoraden. Här finns en guide.

Openvpn på router med Dd-wrt

Router med vpn

Ett hyfsat enkelt sätt är att använda en router med inbyggt stöd för vpn. Det kan många routrar kan i dag köras med ett alternativt operativsystem som Dd-wrt eller Openwrt, som har inbyggt stöd för openvpn och därmed fungerar med de flesta bra vpn-tjänster.

Vad du kan få problem med här är att routern kan vara för långsam för att hänga med när du försöker strömma Netflix eller annat. Du kan testa att ställa in den så att enbart Apple TV använder vpn-anslutningen (på Dd-wrt heter det Policy Based Routing och du kan googla på hur du ställer in det).

Airplay till Apple TV

Använd Airplay istället

Det absolut enklaste är att helt enkelt ge upp och använda Apple TV som Airplay-mottagare istället. Anslut till din vpn på Mac, Iphone eller Ipad, börja titta på det du vill se och strömma det till Apple TV med Airplay.