Plötsligt har det dykt upp massor av rykten om att Apples Macbook Air ska få ett nytt liv. Alltså den numera lastgamla dator som i stort sett bara existerar för att den har ett lågt pris. Redan i början av året kom uppgifter om att Apple planerar att släppa en ny, billigare Macbook i 13-tumsstorlek. Den senaste tiden har det även dykt upp fler påståenden om att det här i själva verket rör sig om den gamla Macbook Air som kan få ett lägre pris och – kanske – nya interna komponenter.

Det här är fortfarande bara spekulationer och Apple kommenterar aldrig påstådda produktnyheter (med få undantag). Men nu hävdar alltså åtminstone ett par olika källor att Macbook Air kan få ett nytt liv.

Läs också! Analys: Därför kommer Iphone aldrig få usb-c

Macbook Air lever, trots allt

Det är intressant, för det har länge verkat som att Apple helt har övergett Macbook Air. Den har förblivit i det närmaste orörd de senaste tre åren, med bara en mindre uppdatering i processorhastighet i juni 2017.

Det logiska hade naturligtvis varit att långsamt fasa ut Macbook Air och så småningom kunna erbjuda den lilla och betydligt modernare Macbook till ett lägre pris. Det finns ingen logik över huvudtaget i att erbjuda en Macbook med ”Air” i namnet som i själva verket är både tyngre och större än den lättare men dyrare Macbook.

Men det har alltså inte hänt. Istället är den billigaste bärbara som Apple kan erbjuda en dator med en tre år gamma processor – och en åtta år gammal skärm och design.

Macbook Air

Därför behövs det fortfarande en billig Mac

Macbook Air är trots sin pinsamt höga ålder ändå en otroligt viktig dator. Det är nämligen det första steget in i Mac-världen för många köpare. Apple har under större delen av 00-talet kunnat erbjuda en bärbar Mac för under 10 000 kronor. Det vore onekligen synd om Macbook Air försvann och det första insteget i Mac-världen plötsligt kostade 15 500 kronor.

För förstagångsköpare är Macbook Air ett givet val, just på grund av det låga priset. Men de köparna får alltså egentligen en tre år gammal dator.

Läs också! App-tips! De 11 absolut bästa apparna för Iphone X

Det borde ligga även i Apples intresse att folks första erfarenhet av Mac inte är en usel 900p-skärm och en tre år gammal processor. På flera sätt är det här en av Apples viktigaste datorer, och den är värd mer än så. Enbart ett lägre pris, som ryktena pekar mot, är dock inget att jubla åt. Här är tre saker vi verkligen hoppas att en återupplivad Macbook Air innehåller.

Nya processorer. Den här punkten har vi nämnt flera gånger nu men borde egentligen säga sig självt. Att sälja en dator till fullpris men fortfarande bara erbjuda processorer ur Broadwell-serien är magstarkt, minst sagt.

Skärmen. I flera år har det ryktats om att Macbook Air ska uppdateras med en retina-skärm. Det har ännu inte hänt, och ärligt talat tror vi inte att det kommer hända den här gången heller. Men hoppas kan vi fortfarande göra, för Macbook Air-skärmen var inte särskilt bra ens från början.

Nya portar. På andra datorer har det visat sig vara allt eller inget som gäller, Macbook har en enda usb-c-port och Macbook Pro har två eller fyra thunderbolt 3-portar – inga gamla portar. Och frågan är om Apple verkligen kan fortsätta sälja en ny dator idag utan usb-c? Det är inte Apples stil att gå en mellanväg och erbjuda en blandning av nya och gamla portar, men vi hoppas i alla fall att Macbook Air får en försmak på betydligt modernare kommunikation utan att nödvändigtvis kasta ut alla gamla portar.

Önska är gratis, men om det här verkligen kommer bli sant är en annan sak. Rykten om ett sänkt pris tolkar i alla fall vi som att det inte betyder några större hårdvarunyheter, utan bara ett sätt att knuffa ned en gammal modell i prisnivå. Precis som Apple redan idag gör med äldre Iphone-modeller. Men att Apple över huvud taget verkar ägna en tanke åt gamla Macbook Air är i alla fall ett erkännande av att det fortfarande behövs en Mac med lågt pris.

Apple MacBook Air - 1,8GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 8980 kr.

Bästa pris just nu: 9990 kr