Det är svårt att sammanfatta vad Triby är i bara en mening, men kort sagt kan vi säga att det här är en trådlös högtalare med Homekit-kompatibilitet. Men inte ens det är helt rättvist, för den här lilla högtalaren gör massor av saker på en gång. Triby kommer från det franska företaget Invoxia och presenterades för över ett år sedan på CES-mässan 2017. Däremot fick den nyligen Homekit-kompatibilitet, vilket gör den mer intressant för oss att testa.

Först och främst är det här alltså en kompakt, bärbar, batteriförsedd högtalare med trådlösa kopplingar för allt vi kan tänka oss: Spotify Connect, Airplay (oklart om det också finns stöd för Airplay 2), internetradio och helt vanlig bluetooth-streaming.

Missa inte: Skippa Homepod! Så bygger du din egen smarta högtalare – och sparar tusenlappar

Triby

Släck alla lampor och programmera snabbknappar

Förutom att vara en trådlös högtalare är det även ett intressant tillbehör för det smarta hemmet. Triby är Homekit-kompatibel och kan med de fem programmeringsbara knapparna på framsidan fungera som en fjärrkontroll för att aktivera upp till 15 olika scener i ett smart hem. Ett tryck på knapp 1 kan exempelvis tända alla lampor i köket och höja temperaturen i samma rum via en uppkopplad termostat, och en annan knapp kan släcka alla lampor i hemmet.

Genom den tillhörande Triby-appen (som tyvärr är rätt så rörig och kraschar flera gånger under testet) är det möjligt att lägga till fler sidor för att tilldela fler funktioner till de fem knapparna, som vi då kommer åt genom att trycka på plusknappen i högra hörnet. Exempelvis kan vi ställa in genvägar till internetradiokanaler vi ofta lyssnar på som då startar på ett par sekunder.

Triby

Varje knapp kan få tre funktioner vardera, via ett kort tryck, ett dubbeltryck och ett långt tryck. Totalt blir det väldigt många händelser och saker vi kan programmera in.

Förutom att vara en Homekit-fjärrkontroll kan Triby även bidra med lite egen information om både luftfuktighet och temperatur till det smarta hemmet. Detta går att avläsa från högtalarens e-ink-skärm, och informationen presenteras även som vanligt i IOS Hem-app.

Stöd för ifttt-appen finns också för att enkelt programmera ytterligare fler scener och händelser. Får vi mejl från en väldigt viktig person kan en liten gul plastbit hoppa ut från sidan för att visa att vi har ett väntande mejl. Bara en sån sak.

Och som om det inte vore nog kan Triby också användas som ett litet kommunikationssystem. På den svartvita skärmen kan vi via appen lämna meddelanden till familjemedlemmar, och svara med smileys direkt från högtalarens knappar. Har vi flera Triby-enheter kan dessa också användas som ett interkomsystem i hemmet, men detta har vi inte haft möjlighet att testa.

Missa inte! Test: Kan Fitbit Ionic rubba Apple Watch? Vi byter klocka i en månad!

Triby
Tack vare starka magneter på baksidan kan vi hänga högtalaren på kylskåpet.

Det är svårt att inte gilla Triby för alla dessa funktioner. Att spela upp ljud lär vara det främsta användningsområdet för de flesta. Trots sitt relativt lilla format är ljudet helt okej, med överraskande djup bas (som det till och med står i stor text på kartongen, ifall vi skulle tveka). Mellanregistret är dock lite grötigt och ljudbilden rätt burkig. Det går inte att trolla med den lilla storleken, Triby är både liten och tunn och någonstans måste det visa sig.

En Sonos One kostar bara lite mer och låter mycket bättre, men Triby gör också mycket annat än att bara spela upp ljud.

Kvalitetskänslan är överlag riktigt bra med högtalargaller i en blågrå metall och ett stadigt handtag längst upp. Det påminner inte så lite om en gammal transistorradio. Däremot förtar ett lite sladdrigt silikonmaterial som sitter runt hela enheten en del av känslan.

Triby

En annan lite märklig detalj är att vi inte hittar något sätt att se batterinivå i högtalaren. Först när batteriet kryper nedåt 20 procent får vi en notis i mobilen och ett meddelande på skärmen om att det är dags att ladda. Batteritiden är upp till tre veckor beroende på vad vi använder den till. Att hela tiden strömma musik förkortar batteritiden rejält, ned till tolv timmar.

Skärmen har ibland lite svårt för att bestämma sig om det är mörkt eller inte, och hoppar ibland mellan ett ljust och mörkt läge. Inte världens värsta grej kanske, men lite osnyggt är det.

Den största nackdelen med Triby är dock att den inte har stöd för Siri, något som tillsammans med Homekit-stödet faktiskt skulle kunna göra det här till en seriös Homepod-utmanare. Som det är nu får vi alltså gå fram till högtalaren för att styra scener i vårt smarta Homekit-hem.

Omdöme

Triby är en både ovanlig, användbar och hyfsat välljudande högtalare – som dessutom kan styra Homekit-scener. Men om det är just bästa möjliga ljud för 2 000 kronor vi är ute efter får vi leta på annat håll.


Fakta: Triby Smart Speaker
Testad: Mars 2018. 
Funktion: Bärbar högtalare som också kan aktivera Homekit-scener
Kommunikation: Wifi och bluetooth.
Mått: Cirka 15,7 cm x 15,2 cm x 3,1 cm (bredd x höjd x djup).
Tillverkare: Invoxia.
Pris: Hos tillverkare: 199 euro (cirka 2 000 kronor), alternativt 349 euro (cirka 3 500 kronor) för ett par. Hos Amazon: 149,93 euro (cirka 1 500 kronor).
 

plus

Massor av funktionalitet i en enhet.
Brett stöd av ljudöverföring.
Överlag bra kvalitetskänsla.

minus

Var är Siri?
Något dyr.
Dålig app.

Betyg: 7 av 10