Mac OS är Apples moderna operativsystem för persondatorer, men precis som för 18 år sedan när Mac OS X lanserades är dagens High Sierra i grunden en variant av Unix. Det innebär att systemet har en kommandotolk kallad Terminal och att du kan köra en enorm mängd kommandoradsprogram som har utvecklats för Unix och även många som utvecklas för Linux.

Systemet har många vanliga kommandoradsprogram inbyggda redan när du installerar det, men det kryllar av bra program som inte följer med. Ofta kan du stöta på ett kommando i en guide på nätet till hur du gör något snabbare/bättre via Terminal, och så fungerar det inte eftersom kommandot inte är installerat.

I de situationerna kan du väldigt ofta använda Homebrew för att åtgärda felet och gå vidare utan krångel.

Homebrew är ett kommandoradsprogram som sköter om andra kommandoradsprogram. Det gör det enkelt att installera, uppdatera och radera olika kommandon utan att behöva hålla koll på något mer än namnet.

För att installera och börja använda Homebrew behöver du Xcodes kommandoradsprogram. De kan du installera antingen genom att installera Xcode från Mac App Store eller genom att köra följande kommando i Terminal:

xcode-select −install
Därefter installerar du Homebrew med kommandot:

/usr/bin/ruby -e "$(curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/master/install)"
För att installera ett program använder du det extremt enkla kommandot brew install [programnamn], till exempel brew install python om du ska installera Python (som behövs för en del andra program).

För att uppdatera alla recept (som Homebrew kallar informationen om de olika programmen du kan installera) använder du brew update. För att uppgradera alla installera program kör du brew upgrade, och för att rensa ut äldre versioner av program (vilket kan spara mycket utrymme efter en tid om du använder Homebrew mycket) använder du brew cleanup. För att fixa eventuella problem kör du alla tre ovanstående och sedan brew prune och brew doctor.

Här är några exempel på praktiska och användbara program du kan installera med Homebew:

youtube-dl – laddar ner videor från Youtube och andra videosajter utan krångel. Fungerar bäst om du först installerar ffmpeg och du måste installera python.
imagemagick – konvertera och fixa med bilder och pdf-filer.
cask – ett program som hjälper dig installera vanliga Macprogram enklare. Kör sedan exempelvis cask install spotify så installeras Spotify utan att du behöver öppna webbläsaren, skriva in www.spotify.com och hitta nedladdningslänken, och så vidare. Det fungerar inte med alla Macprogram, men ganska många.
thefuck – rättar felskrivna kommandon automatiskt. Säg att du försöker skriva in ett långt kommando och råkar skriva ett r istället för ett e någonstans. Du får ett felmeddelande och inser felet. Istället för att skriva om hela kommandot skriver du bara fuck och trycker retur så fixar thefuck biffen.

Läs mer: Kom igång snabbare på ny Mac med Homebrew