Mac OS är Apples moderna operativsystem för persondatorer och precis som för tjugo år sedan, när Mac OS X lanserades, är dagens system i grunden en variant av Unix. Det innebär att systemet har en kommandotolk kallad Terminal, som låter dig köra en enorm mängd kommandoradsprogram som har utvecklats för Unix och även många som utvecklas för Linux.

Systemet har många vanliga kommandoradsprogram inbyggda redan när du installerar det – många som utvecklas av Apple enbart för Mac – men det finns tusentals andra som är väldigt användbara. Ofta kan du stöta på ett kommando i en guide på nätet hur du gör något snabbare/bättre via Terminal, men så fungerar det inte eftersom kommandot inte är installerat.

I de situationerna kan du nästan alltid använda Homebrew för att enkelt installera kommandot i fråga och gå vidare utan krångel.

Homebrew är ett kommandoradsprogram som sköter om andra kommandoradsprogram och kodbibliotek. Det gör det enkelt att installera, uppdatera och radera olika kommandon utan att behöva hålla koll på något mer än namnet. Du behöver inte själv kolla att du har nödvändiga kodbibliotek och andra förutsättningar, eftersom Homebrew håller koll på vad varje program behöver.

Missa inte: Så blir terminalen på Mac roligare att jobba med

För att installera och börja använda Homebrew behöver du Xcodes kommandoradsprogram. De kan du installera antingen genom att installera Xcode från Mac App Store eller genom att köra följande kommando i Terminal:

xcode-select −install

Därefter installerar du Homebrew med kommandot:

/usr/bin/ruby -e "$(curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/master/install)"

För att installera ett program använder du det extremt enkla kommandot brew install [programnamn]. Om du ska installera Python blir det:

brew install python

För att uppdatera alla recept (som Homebrew kallar informationen om de olika programmen du kan installera) använder du brew update. För att uppgradera alla installerade program kör du brew upgrade, och för att rensa ut äldre versioner av program (vilket kan spara mycket utrymme om du använder Homebrew ofta) använder du brew cleanup. För att fixa eventuella problem finns kommandot brew doctor.

Avinstallera program och annat som har installerats med Homebrew gör du med kommandot brew uninstall [program], till exempel:

brew uninstall python

Om något annat program har det du försöker avinstallera som krav får du ett felmeddelande, så att du inte av misstag saboterar för dig själv genom att ta bort något viktigt.

Här är några exempel på praktiska och användbara program du kan installera med Homebew:

  • youtube-dl – laddar ner video från Youtube och andra videosajter med mindre krångel än många andra lösningar.
  • imagemagick – konvertera och fixa med bilder och pdf-filer. Kan till exempel trimma jpeg-bilder som ska visas på webben med kommandot mogrify -strip -quality 75 [filens sökväg].
  • thefuck – rättar felskrivna kommandon automatiskt. Säg att du försöker skriva in ett långt kommando och råkar skriva ett r istället för ett e någonstans. Du får ett felmeddelande och inser felet. Istället för att skriva om hela kommandot skriver du bara fuck och trycker retur så fixar thefuck biffen.
  • wine – installerar Windowsprogram utan att gå omvägen via en virtuell maskin.
  • openconnect – alternativ till vpn-klienten Cisco Anyconnect, som används av många företag för att låta anställda ansluta till företagsnätet när de jobbar hemifrån.
  • sleepwatcher – håller koll på när Macen vilar och kan köra kommandon både när den försätts i vila och vaknar.

Homebrew kan också installera och avinstallera vanliga Macprogram. Det kan du läsa mer om här: Kom igång snabbare på ny Mac med Homebrew