Safaris läslista är en praktisk liten funktion som gör att du kan spara undan en intressant artikel du hittat på nätet för att läsa senare. Med läslistan slipper du skapa ett bokmärke, kopiera undan en länk till artikeln, eller lämna artikeln öppen i en flik.

Det kan verka naturligt att artiklar i läslistan skulle finnas tillgängliga att läsa oavsett om du har internetåtkomst, men som en läsare har upptäckt när hon befann sig på kryssning är det inte fallet.

Safari kan ladda ner och spara alla, eller bara vissa, artiklar i läslistan. Men det sker inte automatiskt utan kräver en ändrad inställning eller att du manuellt sparar artiklar för offlineläsning.

Gör hela läslistan tillgänglig offline

På IOS kan du ställa in så att Safari sparar artiklar offline genom att öppna Inställningar -> Safari och skrolla till botten där du hittar ett reglage för att aktivera Spara för nedkopplat under Läslista. Aktivera den inställningen så sparas alla artiklar i läslistan offline.

Gör hela läslistan tillgänglig offline

På Mac hittar du samma inställning i Safaris inställningar under Avancerat, där den heter Spara artiklar automatiskt för läsning utan nätverk.

Spara enstaka artiklar på IOS

Om du föredrar att inte spara artiklar automatiskt utan bara vill lägga till enstaka artiklar för offlineläsning kan du göra det istället. På IOS öppna du läslistan och sveper åt vänster på en artikel. Då dyker två alternativ upp: Spara för nedkopplat och Radera.

Spara enstaka artiklar på Mac

På Mac visar du läslistan och ctrl/höger-klickar på en artikel du vill spara. Välj Spara för nedkopplat.