Iphone X har helt klart den mest annorlunda Iphone-skärmen hittills med sin avlånga form och de två ”öronen” runt skärmen. För en del företag tog det ett bra tag innan deras apparna anpassades till den nya skärmen, med svarta kanter upptill och nedtill som resultat.

Andra var dock snabba på att uppdatera sina appar, och en del ansträngde sig lite extra för att dra nytta av den annorlunda skärmen på nya sätt (kamera-appen Halide är ett utmärkt exempel på det). Här är elva appar som vi gillar lite extra mycket på Iphone X.

Läs också! Här är apparna som du måste ladda ner till din nya Iphone

1. Halide – bättre på Iphone X än Iphone 8

Halide

Halide är en självklar app för Iphone X, och som dessutom når sin fulla potential på just denna Iphone. Halide är en kamera-app som ger manuella kontroller till vår Iphone. I ”öronen” lägst upp på skärmen gömmer sig värdefull informatiom såsom exponeringskompensation och ett histogram. Appen är föredömligt enkelt att navigera med bara en hand, extra viktigt på en avlång telefon som denna.

På äldre Iphone-modeller är Halide inte alls lika spännande, men har du just en Iphone X och är det minsta kameraintresserad är appen ett måste att kolla in.

Test! Fantastisk app ger full kontroll över kameran (är allra bäst på Iphone X)

Mer information: App Store.
Pris: 50 kronor.


2. Slör – ett perfekt komplement till Halide

Slør

Den danska appen Slör är ett perfekt komplement till Halide. Den här appen gör det nämligen möjligt att komma åt den djupinformation som vi kan slå på och av när vi fotar med Halide. Det gör att vi på ett närmast magiskt sätt kan flytta fokus och justera mängden bakgrundsoskärpa – efter att bilden är tagen. Att appen använder ett mörkt gränssnitt gör den såklart lite extra snyggg på oled-skärmen i Iphone X.

Test! Slör boostar porträttläget i din Iphone – och flyttar fokus i efterhand

Mer information: App Store.
Pris: 40 kronor.


3. Carrot Weather – butter väderapp som ser bäst ut på Iphone X

Carrot Weather

Carrot Weather har funnits i flera år, och är känd som väderappen som levererar väderleksrapporter från en ständigt lika sur (och ibland smått mordisk) bot. Lite kul är det, men tröttnar vi kan vi faktiskt justera hur sur appen ska vara. Bäst gillar vi dock Carrot Weather är riktigt trevligt att använda på Iphone X och att den tidigt anpassades för den annorlunda skärmen.

Smarta gester gör att vi kan dra ned från var som helst på skärmen för att komma åt bland annat inställningar, väderhistorik och ett ar-läge. Det uppskattar vi extra mycket på denna avlånga skärm.

Test! Blir vädret bättre med augmented reality? Vi testar uppdaterade Carrot Weather!

Mer information: App Store.
Pris: 50 kronor.


4. Apollo – Reddit-klient med mörkerläge

Apollo

Är du en flitig Reddit-besökare är gratis-appen Apollo ett måste att kolla in. Möjligen är appen lite stökig på sina håll, men den går ändå snabbt att vänja sig vid. Apollo är självklart anpassad för Iphone X-skärmen, och ett smart mörkerläge som kan aktiveras automatiskt vid solnedgången finns här också.

Mörkerläger ser inte bara extra bra ut på oled-skärmen, utan kan till och med spara några få procent batteri eftersom skärmen helt enkelt stänger av de pixlar som inte är svarta. Vi kan också helt låsa åtkomst för obehöriga till appen, och använda Face ID för att identifiera oss själva. Det kostar dock extra.

Mer information: App Store. 
Pris: Gratis, men vissa funktioner kostar extra.


5. Notch Remover – om du är trött på flärpen

Notch Remover
Foto: Notch Remover

När Iphone X precis lanserats var flärpen helt klart en av de mest omdebatterade sakerna med telefonen. Lika upprörande verkar den inte vara nu några månader senare, men om du fortfarande inte står ut med ”flärpen” finns faktiskt en app som kan hjälpa dig med det.

Notch Remover är helt enkelt en app som låter dig installera bakgrundsbilder som inte är helt svarta runt flärpen, vilket får det att se ut som att det inte finns någon flärp där. Men eftersom att det är just bara en bakgrundsbild så kommer flärpen komma tillbaka så fort vi går in en app.

Mer information: App Store. 
Pris: 10 kronor.


6. Notcho – flärplöst, och gratis

Notcho
Foto: Notcho

Tycker du tio kronor är för mycket för nya bakgrundsbilder går det att komma billigare undan med Notcho. Appen gör samma sak, men lämnar en liten vattenstämpel efter sig istället. Vill du bli av med dessa får vi betala 20 kronor.

Mer information: App Store. 
Pris: Gratis i sin grundversion.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Apple iPhone X 64GB Pris vid test: 9995 kr.

Bästa pris just nu: 10190 kr