Enligt tidigare rykten från taiwanesiska Digitimes kommer vi få se en ersättare för den åldrande Macbook Air redan under 2018. Skärmen ska vara 13 tum stor och av retina-kvalitet, men om modellen kommer kallas Macbook eller fortsätta heta Macbook Air är fortsatt oklart.

Nu rapporterar Digitimes återigen om Apples kommande Macbook. Sajten har talat med källor som menar att nya ”Macbook Air” har blivit försenad och inte kommer börja produceras förrän under andra halvan av 2018. En lansering på WWDC är därmed mindre trolig, om inte Apple väljer att visa upp modellen på förhand som företaget tidigare gjort med Imac Pro och Homepod.

Uppdatering 2018-03-12:
Ryktena går heta om en ny, billigare 13-tums-Macbook. Tidigare uppgifter från relativt trovärdiga källor har hävdat att en sådan Macbook kan lanseras under 2018. Nu spär Digitimes ytterligare på det ryktet och hävdar att denna budget-Macbook kan släppas till försäljning under andra halvan 2018, med en trolig lansering på årets upplaga av WWDC. Det skriver Macrumors.

Fortfarande spretar ryktena åt lite olika håll. Det är oklart om vi kommer få se en uppfräschad Macbook Air med lägre prislapp, eller en helt ny 13 tum stor Macbook med retina-skärm – eller möjligen både och.

Digitimes hävdar i alla fall att denna Macbook kommer kosta runt 999 dollar (vilket borde innebära ett pris på runt 11 000 till 12 000 kronor) och att den kommer få en högupplöst retinaskärm i stil med det som redan sitter i Macbook och Macbook Pro.

Uppdatering 2018-03-08:
Den här gången är det den taiwanesiska sidan Economic Daily News, rapporterat via Macrumors som ytterligare spär på uppgifterna om att Apple planerar en nylansering för gamlingen Macbook Air.

Enligt denna källa kan priset för Macbook Air blir så lågt som mellan 799 till 899 dollar, mot dagens 999 dollar. Det borde innebära ett svenskt pris på någonstans mellan 8 995 kronor till 9 995 kronor. Idag kostar Macbook Air från 10 995 kronor i Apple Store med 128 GB lagring, men ofta går den redan idag att hitta för runt 10 000 kronor hos svenska återförsäljare.

Fortfarande är det oklart om det enbart kommer bli tal om en prissänkning eller om vi också kan få se uppgraderade interna komponenter, som nya processorer. Med tanke på att priset sänks ganska rejält är det dock svårt att tro att det rör sig om några större hårdvarunyheter.

Tidigare:

Det verkar som att Apple fortfarande har planer för att fortsätta sälja – och kanske till och med uppdatera – den nu lastgamla Macbook Air. Enligt nya uppgifter från den ofta citerade analytikern Mich-Chi Kuo, rapporterat via Macrumors, kommer Apple släppa en billigare Macbook Air under andra kvartalet 2018.

Vid sidan om ett lägre pris är det oklart om modellen kommer få några större uppdateringar. I dagsläget använder modellen fortfarande processorer ur den runt fyra år gamla Broadwell-serien, så förhoppningsvis skulle modellen få åtminstone en ny processor. Om Macbook Air får nyare portar som usb-c eller thunderbolt 3 framgår heller inte av Ming-Chi Kuos uppgifter.

Läs också! Uppgifter: Apple lanserar billigare 13-tums Macbook i år – trolig ersättare för Macbook Air

Apple MacBook Air - 1,8GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 8990 kr.

Bästa pris just nu: 8980 kr