Macbook Air har i flera år fört en till synes tynande tillvaro i Apples sortiment jämte modernare maskiner som Macbook och Macbook Pro med Touch Bar. Många har trott att Apple bara väntar på att Macbook ska bli billig nog för att helt fasa ut Macbook Air, men i dag överraskade företaget genom att släppa en uppdaterad modell.

Nya Macbook Air

Modern skärm

Nya Macbook Air är den första redesignen av datorn sedan 2010 då den ursprungliga modellen ersattes av den som funnits sedan dess med olika specifikationer. Årets modell har en liknande grundläggande formgivning, men så fort du öppnar den kommer du slås av den nya skärmen.

Macbook Air har tidigare varit Apples enda kvarvarande produkt med lågupplöst skärm, och dessutom en tn-panel med dålig betraktningsvinkel och ljusstyrka. I den nya modellen sitter en retinaskärm med 2560x1600 pixlars upplösning och ips-panel för betydligt bättre färger (48 procent fler enligt Apple) och betraktningsvinkel. Kanterna runt skärmen har också krympt och ser mer ut som på Macbook Pro.

Nya Macbook Air

Fler moderna komponenter

Apple har även bytt till ett modernt tangentbord av samma typ som i senaste versionen av Macbook Pro, med fjärilsupphängning, och en ny Force Touch-styrplatta som är 20 procent större än på gamla Macbook Air.

Högtalarna har också förbättrats och ska vara 25 procent högljuddare med dubbelt så mycket bas. Styrkretsen för lagring, säker uppstart och annat är samma T2-chip som numera sitter i Imac Pro, Macbook Pro och Mac Mini.

Nya Macbook Air

Istället för gamla usb-kontakter och magsafe har Apple uppgraderat till den moderna standardkontakten thunderbolt 3 med laddning över usb-c, som på de flesta moderna Macar. Datorn har två såna kontakter och kan ansluta till 4k- och 5k-skärmar, eller till egpu för snabbare grafik.

Processorn i datorn är en Core I5 av åttonde generationen på 1,6 gigahertz med turbo boost till 3,6 gigahertz och Intel UHD Graphics 617-grafik, och du kan välja 8 eller 16 gigabyte minne. Lagringen, som är 60 procent snabbare än tidigare, börjar på 128 gigabyte och kan uppgraderas till maximalt 1,5 terabyte.

Pris och tillgänglighet

Macbook Air kan beställas redan i dag och börjar levereras nästa vecka, 6 november. Priset börjat på14 995 kronor med 8 gigabyte minne och 128 gigabyte lagring.

Apple behåller även den gamla modellen av Macbook Air i sortimentet.Den kostar 10 995 kronor.

Apple MacBook Air - 1,6GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 14990 kr.

Bästa pris just nu: 12903 kr