Test: Nya Macbook Air ger oss nästan allt vi önskat

Apple påstår att Macbook Air är ”den mest älskade bärbara datorn någonsin,” och de har nog inte fel om det. Succén för förra generationen Macbook Air gav ringar på vattnet i hela industrin, men tiden har gått och Macbook Air har åldrats utan någon större värdighet och utan några betydande uppdateringar. Under de senaste tre åren har Apple inte hängt med övriga branschen vare sig gällande tekniska eller designmässiga framsteg – och detta i sin viktigaste bärbara dator.

Nu är Macbook Air till sist ikapp sina övriga Macbook-syskon. Den lilla laptopen har hoppat fram tre generationer av Intel-processorer, fått en efterlängtad retina-skärm (ajöss trista tn-panel), thunderbolt 3-anslutningar och tre färgalternativ.

Det vore visserligen mer korrekt att kalla det här en 13 tums-Macbook än en helt ny Macbook Air. Beroende hur vi ser på Apples senaste bärbara dator, är det här antingen en välkommen uppdatering och större version av Macbook 12 tum – eller en besvikelse som slänger ut hälften av alla anledningar till varför vi hyllade den gamla Macbook Air.

Test av Macbook Air 2018
Foto: Jason Cross/IDG

Retina-skärm – äntligen

Huvudnyheten i nya Macbook Air är retina-skärmen. Den nya panelen har en upplösning på 2 560 x 1 600 pixlar, vilket ger datorn en pixeldensitet på 227 pixlar per tum – samma densitet som i Macbook 12 tum och Macook Pro, och fyra gånger fler pixlar jämfört med gamla Macbook Air. Färgåtergivingen är 48 procent större i denna nya skärm, men det är fortfarande tal om srgb-färger här. Dci-p3-färgspektrat är reserverat för Apples dyrare proffsdatorer Macbook Pro och Imac.

De breda, silverfärgade, och väldigt 2010-doftande skärmkanterna har krympt till hälften och är nu svarta, med glas som går ända ut till kanten på hela locket. Det är en stor förbättring som också gör att Macbook Air nu liknar sina modernare Macbook-syskon.

Test av Macbook Air 2018
Foto: Jason Cross/IDGNya Macbook Air, jämförd med Macbook Pro 13 tum.

Att skärmkanterna blivit mindre (men med en lika stor skärm, 13,3 tum) bidrar till att ge Macbook Air en mindre total volym än sin föregångare. Nykomlingen har nästan samma mått som Macbook Pro 13 tum och är faktiskt ett par hårstrån tjockare i bakkant, men den sluttar och blir tunnare precis som sin föregångare. Det ger också en mindre vikt, 1,25 kilo. Skillnaden mot Macbook Pro är dock inte jättestor, Macbook Air är bara 120 gram lättare.

Test av Macbook Air 2018
Foto: Jason Cross/IDG

Thunderbolt 3 för precis hela slanten

Det finns nog många användare av gamla skolans Macbook-modeller som har en eller att par historier om hur Magsafe har räddat datorna från att hamna på golvet. Det är historier som sakta men säkert kommer att dö ut.

Nya Macbook Air använder sig av usb-laddning via usb-c-standarden, så nu är det slut på magnetladdningen. Det ger andra fördelar, som att vi kan ansluta en powerbank och ladda upp datorn – precis som vi är vana med från våra mobiler. Men det betyder också att du någon gång lär behöva köpa minst en usb-c-docka av något slag, för att vara säker på att kunna ansluta alla gamla sladdar, sd-kort och tillbehör till datorn.

Apple satsar numera helhjärtat på usb-c och thunderbolt 3. Nya Macbook Air har två stycken på den vänstra sidan, samt ett hörlursuttag på den högra. Men det är allt. Borta är sd-kortplatsen och de där klassiska usb-a-portarna.

Test av Macbook Air 2018
Foto: Jason Cross/IDGHörlurskontakten försvinner från allt fler prylar, men på nya Macbook Air finns den kvar.

Att kasta ut alla gamla portar känns fortfarande lite förhastat och för tidigt, speciellt på Apples billigaste bärbara, tänkt som en allround-dator för de flesta. Alla dina usb-minnen är förmodligen av usb-a-typ. Och kom din kamera med en usb-c-sladd? Inte? Nej, de flesta gör jufortfarande inte det. Allt ifrån podcast-mikrofoner till spelkontroller kommer med usb-a-portar – det är en världsomspännande standard. Fortfarande.

Det vore aningen enklare att förstå Apple på denna punkt om de själva föregick som någon sorts gott exempel och skeppade Iphone och Ipad med en usb-c-sladd. Men nej, även de har fortfarande usb-a i ena änden.

Hur svårt hade det varit att sätta en usb-a-port på ena sidan? Nåja, att datorn har två thunderbolt 3-portar istället för en är mycket bättre än Macbook-situationen. Det betyder att vi inte blir strandade om vi vill göra något så häpnadsväckande som att ladda datorn och koppla in ett tillbehör samtidigt.

Test av Macbook Air 2018
Foto: Jason Cross/IDG

Helt nytt tangentbord, styrplatta och högtalare

Också alla andra aspekter av Macbook Air har moderinserats och hamnat i linje med övriga Mac-modeller. Det gamla, omtyckta tangentbordet har ersatts av Apples nya tangentbordsfilosofi. Vi får alltså låga, kortslagiga tangenter enligt tredje generationens fjärilsmekanism – samma som vi också hittar i Macbook Pro 2018. Tre generationer in i denna ny teknik slipper Macbook Air förhoppningsvis barnsjukdomarna som Macbook och Macbook Pro drabbats av.

Varje tangent har små silikonskydd som förhoppningsvis minskar risken för att damm och smuts förstör tangenterna (det återstår fortfarande att se hur väl detta fungerar), och tangenterna är lite tystare numera.

Oavsett vad vi tycker om Apples tangentbord är det värt att notera att Macbook Air inte har blivit märkbart tunnare genom att anamma tekniken. Mer plats för ett större batteri har vi inte heller fått. Nya Macbook Air har ett 50 wattimmar stort batteri, jämfört med 54 wattimmar på gamla modellen.

Nytt för Macbook Air är också Force Touch-styrplattan, som klickar tilfredsställande men som egentligen inte rör sig. Precis som med Iphone är det istället en väldigt exakt vibrationsmotor som lurar oss att ett klick har skett. Med ett hårt tryck i Safari kan vi till exempel tjuvkika på en länk utan att helt öppna den – ett smart trick i Mac OS.

Högtalarna är en stor förbättring, med högre ljudnivå och lite mer självsäker bas. De duger inte riktigt för att fylla ett rum med välljudande musik, men det finns i alla fall något som kan kallas för bas här.

Touch ID och T2-processorn

Macbook Air har ingen Touch Bar, men den har Touch ID. Vi får alltså alla de vanliga funktionstangenterna som också kan reglera volym, ljusstyrka, mediauppspelning och liknande, men vi kan fortfarande logga in utan att skriva ett lösenord, auktorisera ett köp med Apple Pay och använda lösenordshanterare som 1 Password med bara fingret.

Det är första gången som Apple släpper en dator utan Touch Bar, men med Touch ID – och det är en utveckling vi uppskattar. Vi slipper betala extra för en Touch Bar, men får ändå bekvämligheterna med att använda en fingeravtrycksläsare. Det skulle inte förvåna oss om det här kommer till Macbook 12 tum samt till Macbook Pro 13 tum utan Touch Bar nästa år.

Med Touch ID kommer också T2-processorn, en nedbantad A-processor från Iphone som här gör mycket mer än att bara logga in oss med ett fingeravtryck. T-processorn i Mac har med tiden fått fler uppgifter. Nu har den hand om datorns säkra uppstartsprocess, krypterar ssd-lagringen, sköter konvertering av .hevc-video, processar ljud, och har även en egen bildsignalprocessor för Facetime-kameran (som fortfarande bara är 720p, och fortfarande är rätt kass i dåligt ljus). T2 kan till och med koppla bort mikrofonen när datorns lock är nedfällt, allt för att minska risken för att vi ska avlyssnas.

Svagare men modernare processor

Med nya Macbook Air har Apple bytt från den större, mer energikrävande men också snabbare U-klassen av Intel Core-processorer, till den mindre Y-klassen. Processorn i fråga är en Core i5-8210Y – fortfarande två kärnor med fyra trådar. Nu med en lägre basklockhastighet (1,6 gHz istället för 1,8 gHz), men med högre Turbo Boost (3,6 gHz mot tidigare 2,9 gHz). Det här är det enda processorval som finns till Macbook Air.

Den högre Turbo Boosten gör processorn totalt runt 30 procent snabbare än gamla Air, trots att vi pratar om en lägre processorklass (ett hopp från femte generationens Core till åttonde generationen gör lite skillnad).

Test av Macbook Air 2018
Foto: IDG I ett Geekbench 4-test är den nya cpu:n runt 30 procent snabbare än gamla Air, men bara runt tio procent snabbare än 2017 års Macbook 12 tum.
Test av Macbook Air 2018
Foto: IDGCinebench visar mer blygsamma förbättringar på cpu-fronten.

Denna splitter nya Core i5-processor är av sjuwattsmodell, mot fem watt i Macbook 12 tum. Här finns dock en fläkt, som gör att Macbook Air kan hålla uppe hastigheten längre vid tyngre, långvariga beräkningar jämfört med Macbook som helt saknar fläkt. Y-serien innebär ändå att vi offrar basklockhastighet, cache och grafikprestanda för att hålla energiförbrukning och värmeutvecklingen nere.

Macbook Air är lika tunn som tidigare, så varför var det nödvändigt att hoppa ned en storleksklass, från 15 watt i U-klassen till bara sju watt? En Core i5-8250U hade gett oss fyra kärnor och 50 procent större cache. Gissningsvis är det en fråga om batteritid. Den mindre totala volym gör batteriet sju procent mindre än tidigare, men skärmen är en av de största energitjuvarna på vilken dator som helst. Den nya retina-skärmen med alla sina pixlar drar troligen betydligt mer ström än den gamla, lågupplösta varianten.

Men låt oss ändå leka med tanken att Apple monterade den snabbare Core i5-8250U här. Det hade gett oss bättre grafikprestanda, dubbelt så bra prestanda vid flertrådade uppgifter och 50 procent större cache. Hade inte det varit värt att offra ett par timmars batteritid för? Apple hade åtminstone kunnat erbjuda en variant av Macbook Air med den större U-processorn, men med lite kortare batteritid, och då skrotat den Macbook Pro utan Touch Bar som nu är lite svår att förstå varför den fortfarande hänger kvar. Som det är nu är Macbook Air bara lite snabbare än Macbook 12 tum.

Vi förväntar oss nog alla att Apple övergår till sina egna A-chip i Mac i sinom tid. Det skriver vi samtidigt som vi sneglar avundsjukt mot prestandan i Ipad Pro, med den nya A12X-processorn.

Test av Macbook Air 2018
Foto: IDG

Lyckligtvis har inte Apple snålat när det kommer till ssd-lagringen. 128 GB i grundmodellen kan nog bli för trångt för en del, men lagringen är i alla fall blixtsnabb. Blackmagic-testbänken ger oss en läshastighet på 2 GB per sekund, och skrivhastighet på strax under 1 GB per sekund. Imponerande för en dator i denna storleksklass, men sett till prisklassen förväntar vi oss så klart höga prestanda.

Batteritid nog för en dag

Att kunna använda sin dator utan att snåla med webbläsarfönster eller ljusstyrka var något som gjorde den gamla Macbook Air omtalad och omtyckt. Tur nog (vi ska nog tacka Y-processorn här) har den fyra gånger mer högupplösta retina-skärmen inte tagit bort denna stora Macbook Air-fördel. Apple påstår att vi får tolv timmar lång batteritid vid webbsurfning, och 13 timmars filmuppspelning via Itunes.

Jason Cross/IDG
Foto: IDG

Vi testar att spela upp en film i Itunes gång på gång med ljusstyrkan på exakt 150 nits (50 procent). Datorn mäktar med tio timmar och 45 minuter, en timme mindre än samma test med samma ljusstyrka på en Macbook 12 tum från 2017. Fortfarande imponerande för ett 13 tumsdator med en högupplöst skärm.

Vid ett annat tillfälle klarar vi av att jobba i fem timmar, och tillbringar en hel del av den tiden i en webbläsare, och ljusstyrkan satt till 70 procent. Då har vi fortfarande halva batteriet kvar i slutet av dagen. Macbook Air är fortfarande något av en stjärna när det kommer till batteritid.

OmdömeBra köp

Nya Macbook Air har precis det vi förväntar oss av en modern Mac: den är lite lättare än tidigare, och har retina-skärm, Touch ID, Thunderbolt 3, en större styrplatta, samt bättre högtalare.

Men Apple har också tagit bort ett pålitligt tangentbord som det egentligen inte var något större fel på. Usb-a-portarna är helt borta, så se till att lägga några hundralappar på en usb-c-docka. Sd-kortplatsen är borta, för att inte tala om Magsafe. Snubbla inte på sladden.Dessutom har Macbook Air blivit dyrare. 14 995 kronor ger oss 8 GB och 128 GB lagring, men förmodligen vill du ha 256 GB lagring – 17 495 kronor. Vill du dessutom ha 16 GB arbetsminne på det är steget inte längre så stort upp till Macbook Pro.

Jämfört med gamla Macbook Air ger den nya modellen oss nästan allt det vi önskar, men tar också bort några viktiga delar. Prislappen är högre än någonsin tidigare.

Gamla Macbook Air säljs fortfarande, och för hela 6 000 kronor mindre får du alla gamla portar, ett pålitligt tangentbord med längre slaglängd och samma batteritid. För den som bara behöver en billig, fungerande skoldator, och inte tror sig kunna göra samma sysslor på en Ipad, kan det var lockande. Men då får vi leva med en risig skärm.

Om vi å andra sidan jämför datorn med en Macbook 12 tum verkar det här vara ett mycket mer attraktivt köp. Vi får åttonde generationens Intel-processorer, två portar, Touch ID, en nyare version av tangentbordet, bättre batteritid och en lite större skärm. Med samma mängd lagring är prislappen 2 000 kronor högre.

Översättning och bearbetning: Samuel Nyberg

Fakta: Macbook Air

Testad: November 2018.
Översättning: Samuel Nyberg
Funktion:Bärbar dator från Apple.
Operativsystem: Mac OS Mojave 10.14
Processor: Åttonde generationen 1,6 GHz Intel Core I5, Turbo Boost upp till 3,6 GHz. Två kärnor, 4 MB L3-cache.
Minne: 8 GB 2133 MHz lpddr3-minne (kan uppgraderas till 16 GB för 2 200 kronor).
Lagring:128 GB ssd-lagring (kan uppgraderas till 256 GB, 512 GB eller 1,5 TB).
Grafik: Intel UHD Graphics 617.
Skärm: 13,3 tum, 300 nits ljusstyrka, led-bakbelyst med ips-teknik. 2 560 x 1 600 pixlar upplösning, 227 pixlar per tum. Srgb. 16:10-format.
Anslutningar: Två Thunderbolt 3-portar med stöd för, laddning, displayport, thunderbolt (upp till 40 Gbit/s) och usb-c 3.1 Gen 2 (upp till 10 Gbit/s).
Kommunikation:Wifi-anslutning med 802.11ac, kompatibel med IEEE 802.11a/b/g/n. Bluetooth 4.2.
Vikt:1,25 kilo.
Rek. pris:Från 14 995 kronor hos Apple.
Pris:14 990 kronor hos Webhallen.

plus

Äntligen retina-skärm.
T2-chip och Touch ID.
Fortfarande bra batteritid

minus

Rejält dyrare än föregångaren
Inte mycket snabbare än Macbook 12 tum
Du kommer behöva en usb-c-docka

Betyg: 8 av 10

Apple MacBook Air - 1,6GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 14990 kr.

Bästa pris just nu: 12903 kr