En månad med Macbook Air

Macbook Air har stora skor att fylla. Den tidigare modellen överlevde med samma nästan ikoniska design i hela åtta år innan den fick en ersättare (den finns fortfarande att köpa för den som kan tänka sig Apples just nu billigaste Mac). Det var en dator som mer eller mindre definierade den bärbara datorn under första halvan av 2010-talet, och som fortfarande känns modern sett till vikt och form.

Ersättaren är moderniserad, men egentligen ganska lik sin föregångare. Samma sluttande form är kvar, bara tunnare och lättare än tidigare. Datorns totala volym har minskat, bland annat tack vare mindre skärmkanter. Skärmen är ljusår bättre, och äntligen av retina-kvalitet.

Apple förser ofta journalister med maxade modeller för att verkligen visa upp det bästa man har att erbjuda, men den här gången är vi glada att vi fått i princip en basmodell med 8 GB arbetsminne på lån från Apple. Det är så de flesta Macbook Air kommer att köpas, särskilt som det oftast är just baskonfigurationen som går att hitta prispressad hos återförsäljare. I skrivande stund kan vi exempelvis hitta basmodellen med 8 GB arbetsminne och 128 GB ssd-lagring för 12 990 kronor, 2 000 kronor under Apples listpris.

Långtidstest Macbook Air 2018
Foto: Apple

Macbook Air, äntligen moderniserad

Efter mer än en månad med Macbook Air som vår huvudsakliga arbetsdator saknar vi visserligen det för ögonen så sköna True Tone, som automatiskt vitbalanserar skärmen och bland annat får den att kännas mindre kall i mörkare miljöer. Men de flesta kunder lär komma från en äldre Mac, och det man inte känner till kan man ju knappast sakna.

Ljusstyrkan går bara upp till 300 nits vilket, ärligt talat, inte har varit ett problem under det vintermörker som råder. Vi har aldrig behövt dra upp ljusstyrkan till max. Men visst kan vi tänka oss att surf och jobb i solstolen i sommar kommer göra att vi ibland saknar den högre ljusstyrkan från Macbook Pro, som klarar 500 nits.

Men återigen, den som kommer från en äldre dator (kanske en gammal Macbook Air), kommer inte sakna detta, utan istället uppskatta de mer trovärdiga färgerna och den fina upplösningen.

Långtidstest Macbook Air 2018

Tangentbordet lär däremot vara en vattendelare. Macbook Air har fått samma moderinsering som alla andra Macbook-modeller, med en tunnare profil och ett kontroversiellt tangentbord.

Det här är, alldeles oavsett vad vi tycker om tangenterna överlag, ändå den tredje och bästa versionen hittills av detta tangentbord. Vi får stabila tangenter, jämn belysning, distinkta nedtryck och en hel del återkoppling trots att det rör sig om en extremt kort slaglängd.

Vi gillar detta tangentbord. Vi kan skriva snabbare då våra fingrar inte behöver trycka ned tangenterna lika långt vid varje nedslag. Men långt ifrån alla gör det, och oavsett i vilket läger vi står kräver tangentbordet en del tillvänjning. Dessutom är det nu något bättre skyddat mot smulor, damm och smuts med små silikonskydd under tangenterna – och lyckligtvis är det hörbart tystare än framför allt den andra generationen från 2016.

Några adaptrar lär också behövas, för en modern Mac innebär också en total frånvaro av traditionella portar. Förutom hörlursuttaget, som sympatiskt nog är kvar.

Laddning över usb-c gör att vi saknar det smarta Magsafe, som säkerligen räddat många datorer från att åka i golvet. Fördelen är att vi kan ladda upp vår dator med en powerbank som har usb-c-uttag, så vi blir mindre beroende av att leta eluttag.

Läs också! Räddarna i nöden: 6 externa batterier som också laddar din Macbook

Vi uppskattar också att Apple kostade på sig thunderbolt 3-portar i Macbook Air, istället för bara usb-c som i lilla Macbook. Det gör att vi kan använda samma proffsiga tillbehör som till Macbook Pro, exempelvis en thunderbolt 3-docka eller koppla till ett externt grafikkort (egpu). Macbook Air är därmed inte helt hopplös ens när det kommer till lite tyngre kontorsjobb.

Långtidstest Macbook Air 2018

Batteritid: Lovar mycket, levererar godkänt

Även om medföljande laddare lämnar mer att önska, är batteritiden godkänd. Apple utlovar visserligen hela tolv timmar, och även om vi inte uppnår det i vårt lite hårdare test är det ingen omöjlighet.

Läs mer! Nya Macbook Air säljs med för klen laddare – det här kan du göra åt saken

Vi testar att, från fullt batteri, plugga ur laddkontakten och se hur länge vi kan jobba innan vi når 20 procent batterikapacitet. Ljusstyrkan sätter vi till 12 av 16 punkter (75 procent) genom hela testet. Vi ägnar oss inte åt några tunga videoexporter, men däremot en lång dag av arbete med åtskilliga webbläsarfönster och flera flikar, en musiklive-ström från Youtube (som drar rätt mycket ström) i bakgrunden, fem Pages-fönster som mest, mejl, lättare bildredigering, med mera. Vi har använt datorn precis som vanligt, helt utan hänsyn till att sladden inte är inkopplad.

Med det i åtanke är vi rätt imponerade. När vi börjar visar datorn en batteritid på hela tio timmar och 20 minuter, men i slutändan lyckas vi få ut sju timmar och fyra minuter innan ni når 20 procent. Och då har vi ytterligare en femtedel av batteriet kvar att nyttja.

Som vanligt hänger batteritiden väldigt mycket på vad vi gör på vår dator. Möjligen kan tolv timmar vara något i överkant för många användningsscenarion, men det är ingen omöjlighet. Särskilt inte om vi drar ned på ljusstyrkan mer än vad vi gör i detta test. Vi har kommit närmare tio timmar andra gånger vi testat med lugnare arbete.

Långtidstest Macbook Air 2018

Processor med överraskande hög Turbo Boost – eller?

Processorn i Macbook Air var inte helt utan kontroverser när det blev känt vad det är för modell. Här sitter en åttonde generationens, dubbelkärnig Core i5-processor med en basklockhastighet på 1,6 gHz. Det är den klenare, strömsnålare Y-versionen av Intels Coffee Lake-serie, här kallad Amber Lake. Det är också den processor-modell som tidigare kallades Core m5, men som döptes om till i5 för att ”m” hade rykte om sig att vara långsam.

Många hoppades nog att Intels nya fyrkärniga U-processorer skulle hitta också till Macbook Air, men så blev det alltså inte. Apple menar att de alltid kollar på den bästa kombinationen av pris och prestanda, och att valet därmed föll på Y-serien för Macbook Air.

Core i5 är det enda vi kan välja på här. Det finns ingen i7-processor att uppgradera till. Och även om det hade varit intressant att se U-processorer här, med i vissa fall nästan den dubbla prestandan, finns Macbook Pro för dessa kunder. För Macbook Air-spekulanter är det kanske mer intressant att denna Y-processor trots allt gör nya Macbook Air runt 30 procent snabbare än sin föregångare, som hade en betydligt äldre U-processor.

Y-serien är alltså samma serie som sitter i lilla Macbook, men här körs den i sju watt istället för fem, och har dessutom ackompanjerats av en fläkt. I teorin bör det betyda att vi kan pressa processorn hårdare innan den måste sakta ned på grund av för hög värme. Och visst kan processorn ”Turbo Boosta” rejält högt, upp till 3,6 GHz. På pappret.

Långtidstest Macbook Air 2018
Nedre grafen visar klockhastighet, som här aldrig går över 3 gHz. Övre grafen visar strömförbrukning.

Under den dryga månaden vi använt Macbook Air har vi alltid haft ett halvt öga klistrat på Intel Power Gadget – och aldrig har vi sett den gå så högt. Bara 3 GHz som mest. Inte helt dåligt det heller för en så pass strömsnål processor, men inte riktigt 3,6 gHz. Samma problem har vi kunnat se med den Macbook Pro Core i9 vi också har i teststallet – några 4,8 GHz når vi aldrig upp till.

Med det sagt räcker ändå hastigheten till för det mesta för vanligt kontorsarbete, fotoredigering och liknande. Det räcker också för att redigera video i 4k, även om denna dator knappast är förstahandsvalet för någon som redigerar video på daglig basis.

Macbook Air – eller ingångsmodellen av Macbook Pro?

Macbook Air kostar ungefär lika mycket som Macbook Pro utan Touch Bar. Att välja mellan de två är rätt klurigt. Macbook Air är å ena sidan en ett år nyare dator men Apples senaste tekniker för Mac: Tredje generationens tangentbord, Touch ID, och det intressanta T2-chipet som inte minst höjer säkerhetsnivån.

Macbook Pro 13 tum är å andra sidan inte mycket tyngre (120 gram) – eller mycket dyrare. Den bjuder på en ljusstarkare skärm med p3-färger, och trots att den har förra generationens Intel-serie, är dess U-processorer snabbare än Macbook Airs modernare Y-processor. Enbart sett till ren och skär processorkraft per krona är basmodellen av Macbook Pro ett bättre köp.

Det får oss att fundera på om Apple med flit undvikit att uppdatera basmodellen av Macbook Pro i år med åttonde generationens Intel-processorer, T2-chippet, Touch ID med mera, för att modellerna då skulle bli för lika – och istället ge Macbook Air ett försprång med nyare teknik.

Nåja, det är bara spekulationer. Men faktum kvarstår – Macbook Pro har en bättre skärm, och ger mer prestanda för pengarna.

För vem?

Macbook Air är ett lämpligt alternativ för alla som behöver en bra, lätt, bärbar dator att slänga ned i väskan utan att få ont i ryggen av den. Som jobbar med dokument, i webbläsare, bilder, en del video och presentationer utan problem. Skärmen är lagom stor på 13 tum, och två portar är så mycket bättre att ha än Macbooks enda port.

Ett datorköp handlar för många om så mycket mer än bara prestanda (exempelvis om batteritid och låg vikt) och här kan Macbook Air fylla ett gap mellan Macbook Pro och Macbook.

Vi lär återkomma till Macbook Air fler gånger. Särskilt som det här gissningsvis blir en av Apples mest populära bärbara datorer under kommande år. Det förtjänar den, även om den inte är utan kompromisser. Det här är en värdig ersättare till den tidigare favoriten. Välkommen till 2018, Macbook Air.

Fakta: Macbook Air

Bra köpTestad: November/december 2018.
Funktion: Bärbar dator från Apple.
Operativsystem: Mac OS Mojave 10.14
Processor: Åttonde generationen 1,6 GHz Intel Core I5, Turbo Boost upp till 3,6 GHz. Två kärnor, 4 MB L3-cache.
Minne: 8 GB 2133 MHz lpddr3-minne (kan uppgraderas till 16 GB för 2 200 kronor).
Lagring: 128 GB ssd-lagring (kan uppgraderas till 256 GB, 512 GB eller 1,5 TB).
Grafik: Intel UHD Graphics 617.
Skärm: 13,3 tum, 300 nits ljusstyrka, led-bakbelyst med ips-teknik. 2 560 x 1 600 pixlar upplösning, 227 pixlar per tum. Srgb. 16:10-format.
Anslutningar: Två Thunderbolt 3-portar med stöd för, laddning, displayport, thunderbolt (upp till 40 Gbit/s) och usb-c 3.1 Gen 2 (upp till 10 Gbit/s).
Kommunikation: Wifi-anslutning med 802.11ac, kompatibel med IEEE 802.11a/b/g/n. Bluetooth 4.2.
Vikt: 1,25 kilo.
Rek. pris: Från 14 995 kronor hos Apple.
Pris: Från 12 990 kronor på Prisjakt.

plus

Lätt, och tillräckligt snabb för det mesta.
Bättre än sin föregångare.
Touch ID.

minus

Snålt med lagring – och dyrt att uppgradera.
Nya portar – köp en adapter.
Inte mycket snabbare än Macbook.

Betyg: 4 av 5

Apple MacBook Air - 1,8GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 9490 kr.

Bästa pris just nu: 9990 kr