Testad produkt: Macbook Air 13" (2018)
Pris: 13 990 kronor hos CDON.

Det ska bli intressant att se, om vi någonsin får veta det, vilken som är Apples bästsäljare bland bärbara Macar. Mycket talar för att det borde vara Macbook Air. Som vi tidigare skrivit är det ur många perspektiv den bästa bärbara Macen för de flesta.

Efter nästan fyra månaders dagligt användande, på skrivbordet, i knät, på tåg och nedslängd i ryggsäcken står sig fortfarande våra första testintryck. Men vi inser också att den här datorn möter tuff konkurrens, inte minst internt.

Först, några korta testanteckningar:

  • Webbkameran är ett skämt. Särskilt i mörkare miljöer är det snart svårt att urskilja vårt eget ansikte i ett kompakt, brusigt mörker. Då tar vi gärna ett Facetime-samtal från mobilen istället.
  • Tangentbordet håller ihop. Tack och lov. Efter fyra månaders nästan daglig användning ser vi inga tecken på utnötta tangenter eller smulor som förstört tangenterna, som äldre varianter av denna design råkat ut för. Och inte heller bokstäver som upprepar sig när de trycks ned eller konstiga missljud. Bra, så här långt. Men än mer intressant är så klart att se hur tangentbordet fungerar när datorn fyller ett år, och mer än så. Vi återkommer.
  • Touch ID är bekvämt. Vi är glada att Apple kostade på sig Touch ID här, och utan att slänga in hela Touch Bar från Macbook Pro. Men det får oss också att fundera på när det är dags för Face ID, som hade varit en ännu mer bekväm inloggningsmetod. Webbkamerans placering hade varit perfekt för ansiktsigenkänning, men en gissning är att den än så länge inte får plats där. Macbook-skärmen är trots allt tunnare än vår Iphone.
MacBook Air 2018 långtidstest

För dyr för sitt eget bästa?

Macbook Air 2018 är en överlag okontroversiell produkt som gör det mesta alldeles rätt. Om det inte vore för priset då.

Apples rekommenderade pris är hela 14 995 kronor, och då ingår bara 128 GB lagring och inte alls särskilt framtidssäkrade 8 GB arbetsminne.

En vettigt utrustad Macbook Air borde ha mer rimliga 256 GB lagring och helst även 16 GB arbetsminne, men detta kan som bekant inte uppgraderas i efterhand. Upptäcker vi om två år att 8 GB är för lite finns inget att göra annat än att köpa en ny dator. Men en Macbook Air med 16 GB i arbetsminne kostar 19 695 kronor om vi beställer den från Apple.

Det är för mycket pengar för denna dator. Ibland kan vi hitta grundmodellen billigare på annat håll, men så snart vi vill ha en version med mer minne eller lagring blir det dyrt.

Missa inte: Fem saker som måste förbättras Macbook Air


Pris/prestanda ingen enkel match för Macbook Air

Macbook Air är en väl avvägd dator på flera sätt, men när det kommer till ren prestanda finns det bättre köp.

En mycket förenklad uträkning visar att vi betalar 9 372 kronor per gHz klockhastighet, Turbo Boost ej medräknat.

Samma förhållande för Macbook Pro 13 tum utan Touch Bar, med samma minnesmängd, samma lagring och samma maximala Turbo Boost-hastighet kostar 6 737 kronor per gHz. Ett betydligt bättre pris sett till vad vi faktiskt får.

Med dubbelkärniga Macbook Air betalar vi 7 497,50 kronor per processorkärna. Tillåter budgeten en Macbook Pro 13 tum med Touch Bar och fyrkärnig processor betalar vi istället 5 249 kronor per processorkärna.

MacBook Air 2018 långtidstest

Fler faktorer finns givetvis att ta hänsyn till, men som en enkel jämförelse är det intressant. Macbook Air är långt ifrån den snabbaste dator vi kan köpa, ,en för många användare är förhållandet mellan pris och prestanda kanske inte den viktigaste faktorn att väga in.

Macbook Air är otroligt lätt att ta med överallt, samtidigt som 13-tumsskärmen känns betydligt rymligare än 12-tumsskärmen i den mindre Macbook. Den är också mer flexibel än den lilla 12-tummaren som bara ha en port. Här får vi också T2-chipet, Touch ID och tredje generationens mer robusta tangentbord.

Läs också! Nya Macbook Air säljs med för klen laddare (det här kan du göra åt saken)

Uppgifter har framkommit att Apple på sikt har som ambition att sänka priset och det skulle vara det bästa som kan hända denna dator. För nu är det största argumentet mot Macbook Air just prislappen – och vad vi istället kan få för pengarna. Vi hoppas att nya Macbook Air lyckas göra Bra köpsamma resa som den äldre modellen tidigare gjort, och snart närmar sig mer rimliga 12-13 000 kronor i sin grundverison.

Läs också! Jämförelse: Ipad Pro eller Macbook Air? Här är bästa valet för 15 000 kronor

Omdöme

Macbook Air är alltjämt en bra dator, och ett lämpligt förstahandsval för många Mac-användare utan specifika krav. Men för dig som vill ha mer prestanda för pengarna finns bättre val.

Fakta: Macbook Air

Testad: November-mars 2018.
Funktion: Bärbar dator från Apple.
Operativsystem: Mac OS Mojave 10.14
Processor: Åttonde generationen 1,6 GHz Intel Core I5, Turbo Boost upp till 3,6 GHz. Två kärnor, 4 MB L3-cache.
Minne: 8 GB 2133 MHz lpddr3-minne (kan uppgraderas till 16 GB för 2 200 kronor).
Lagring: 128 GB ssd-lagring (kan uppgraderas till 256 GB, 512 GB eller 1,5 TB).
Grafik: Intel UHD Graphics 617.
Skärm: 13,3 tum, 300 nits ljusstyrka, led-bakbelyst med ips-teknik. 2 560 x 1 600 pixlar upplösning, 227 pixlar per tum. Srgb. 16:10-format.
Anslutningar: Två Thunderbolt 3-portar med stöd för, laddning, displayport, thunderbolt (upp till 40 Gbit/s) och usb-c 3.1 Gen 2 (upp till 10 Gbit/s).
Kommunikation: Wifi-anslutning med 802.11ac, kompatibel med IEEE 802.11a/b/g/n. Bluetooth 4.2.
Vikt: 1,25 kilo.
Rek. pris: Från 14 995 kronor hos Apple.
Pris: 13 990 kronor hos CDON.

plus

Lätt, men nästan utan kompromisser.
Touch ID.
Bättre än sin föregångare på det mesta.

minus

Snålt med lagring – och dyrt att uppgradera.
Inte mycket snabbare än Macbook.
Macbook Pro ger mer prestanda för pengarna

Betyg: 4 av 5
Sida 2 / 2

Innehållsförteckning