Betyg 4 av 5

Omdöme

Äntligen går det att säga, utan jobbiga förbehåll om ett tveksamt tangentbord eller för lite lagring: Macbook Air är den dator de flesta Mac-spekulanter bör köpa. Standardvalet, helt enkelt.

Positivt

  • Det gamla tangentbordet är tillbaka.
  • Lägre pris, och mycket mer prisvärd.
  • 256 GB lagring som standard.
  • Fyra kärnor som tillval.

Negativt

  • Sämre batteritid än föregångaren.
  • Webbkameran.
  • Usb-c-portar kräver fortfarande adaptrar.

Macbook Air är Apples bästsäljare bland bärbara dator. Den är tunn, kraftfull nog för de flesta användare, och, kanske allra viktigast, det är den billigaste bärbara Apple säljer.

Apple tog äntligen med sig Macbook Air in i den moderna eran av Mac-datorer under 2018 med usb-c/Thunderbolt 3, Touch ID, en retina-skärm, men också borttagande av Magsafe och traditionella usb-a-kontakter. Och inte minst det kontroversiella fjärilstangentbordet. Priset ökade dessutom rejält mot föregångaren.

Under 2019 adderades en True Tone-skärm, men det var allt. Det var en bra bärbar dator, men 15 000 kronor är dyrt för en ingångsmodell till Apples bärbara Macar. I år, däremot, kommer snabbare processorer, dubbla mängden lagringsutrymme från start, Apples nygamla tangentbord, och ett startpris på 12 995 kronor. Macbook Air känns snart lika prisvärd som sin omtyckta föregångare från 10-talet.


Processorer i plural

En av de mindre uppskattade punkterna med Macbook Air från 2018 och 2019 var att den såldes med Intels Core i5-8210Y-processor – och bara den processorn. Den var runt 30 procent snabbare än den då utgående Macbook Air, men något kraftpaket var det ändå inte. Den som ville ha mer kräm än så kan heller inte göra något åt det, Apple sålde bara Macbook Air med ett enda processorval.

2020 års Macbook Air använder sig av Intels nya, tionde generationen ”Ica Lake”-processorer, med en helt ny mikroarkitektur. Allt du behöver veta om det är egentligen bara att klockhastigheten är lägre men prestandan är överlag högre, särskilt grafikprestandan.

För grundpriset på 12 995 kronor erbjuds en Core i3-1000NG4, en dubbelkärnig processor som är en aning trött, i alla fall när du tar i beaktning för vad som erbjuds för inte så farliga 1 500 kronor mer: En Core i5-1030NG7, som är en fyrkärnig propp och som ger en betydlig prestandaboost över egentligen hela spektrat.

Ytterligare 2 300 kronor ger en Core i7-1060NG7 som är fyrkärnig även den, men ytterligare lite mer kraftfull. För de flesta användare lär den dock inte vara värd prislappen.

Cinebench R20 Macbook Air
Foto: IDGDen fyrkärniga Core i5 är betydligt snabbare än processorn i 2018 och 2019 års Macbook Air.

Apple erbjuder två olika standardkonfigurationer (som sedan kan konfigureras med exempelvis mer arbetsminne om du köper från Apples webbsida). Den ena börjar som tidigare nämnt på 12 995 kronor och ger en Core i3, 8 GB arbetsminne som är snabbare än tidigare, och 256 GB ssd-lagring.

Ett steg upp ger fortfarande 8 GB minne, men ger dig den fyrkärniga Core i5-processorn och dubblar lagringsutrymmet till 512 GB. Den börjar på 16 995 kronor, och är också den modell som testas här. Båda konfigurationer kan uppgraderas med 16 GB arbetsminne för 2 500 kronor.

Tillåter budgeten det är det bra att klicka i. Minnet kan inte uppgraderas i efterhand så som datorn köps första gången är också så den förblir resten av sin livstid. Ssd-lagringen kan uppgraderas till både 1 TB och 2 TB, vid köpet.

Macbook Air Geekbench 5 resultat
Foto: IDGPrestandan vid enkeltrådade uppgifter är högre, men det är vid flertrådad och framför allt grafikprestanda som den nya Core i5-processorn verkligen glänser.

Benchmark-testerna visar ett prestandalyft på runt 20 procent för enkeltrådade uppgifter jämfört med processorn i 2018- respektive 2019-modellerna. Multitrådad prestanda är mellan 40 och 70 procent snabbare.

Det här är inte en dator för dig som sysslar med videoproduktion varje dag, men det är absolut tillräcklig snabb för de flesta användare med lite mer beskedliga behov.


Batteritiden sämre, men får jobbet gjort

Batteritiden på Macbook Air från 2018/2019 var precis lika bra som tidigare modeller – tolv timmar – och det är rätt imponerande med tanke på att det batteriet den här gången driver en mer energikrävande retina-skärm. Årets modell tar dock ett steg tillbaka.

I ett videotest där MacWorld loopar en video med skärmen satt till 150 nits (ungefär hälften av maximal styrka) klarade sig 2020 års Macbook Air i strax under nio timmar. Det är ungefär 15 procent kortare tid än 2018 års modell.

Test batteritid Macbook Air 2020
Foto: IDGSämre batteritid är en utveckling åt fel håll.

I dagligt användande finns inga problem med att utföra enklare kontorssysslor och surfa på webben en hel dag med några kortare pauser. Batteritiden är lite mindre pålitlig på årets modell, men det har i alla fall inte nått den punkten att det är ett orosmoment. Jämfört med andra tunna och lätta datorer i 13-tumsklassen erbjuder 2020 års Macbook Air bra batteritid, men den är inte bäst i klassen.


Återigen ett bra tangentbord

För sex år sedan var Apples tangentbord i bärbara datorer hyllade från alla håll, men när Macbook 12 tum introducerades år 2015, började övergången till Apples nya fjärilsmekanism.

Tangentbord Macbook Air 2020
Foto: IDG/Willis LaiDet nygamla tangentbordet, nu kallat Magic Keyboard, är detsamma som sitter i Macbook Pro 16 tum, med längre slaglängd, tystare nedslag och den inverterade T-formen på piltangenterna. Det är precis det tangentbord som alla hyllade fram till år 2015, fast ännu lite bättre.

Apple kommer såklart aldrig erkänna det, men få användare föredrog den nya designen. Dessutom har det haft en hel del problem.

Med Macbook Pro 16 tum gick Apple slutligen tillbaka till den gamla saxmekanismen för tangenterna, och kallade det den här gången för Magic Keyboard. 2020 års Macbook Air är nu den andra bärbara Mac att få detta nygamla tangentbord, och det är snudd på en allmän uppfattning att också Macbook Pro 13 tum kommer få detta tangentbord i sinom tid.

Tangentbordet är inte exakt detsamma som satt i tidigare generationers Macbook Pro och Macbook Air. Tangenterna känns lite mer solida, och wobblar lite mindre vid nedtryck. Det har också i princip dubbla slaglängden jämfört med fjärilsmekanismen, och är betydligt tystare att skriva på. Klick-klack-ljudet är borta.

Återigen har Macbook Air alltså ett tangentbord som är en fröjd att skriva på. Tangentbordsmardrömmen som pågått sedan 2015 är över.

Värt att påpeka är också att Macbook Air är den enda bärbara Mac som kan köpas utan en Touch Bar. Du får däremot Touch ID inbyggt i påknappen.


Varför denna webbkamera?

Du har förmodligen noterat att mitt i pågående pandemi har många börjat jobba hemifrån i långt större utsträckning än tidigare. Det betyder också fler virtuella möten och videosamtal. Och det är en utmärkt situation att upptäcka hur kass den inbyggda webbkameran är på i stort sett varje Mac. Macbook Air är inget undantag.

Test Macbook Air 2020
Foto: IDG/Willis Lai

Det är fortfarande samma 720p-kamera som vi sett i Air i flera år. Upplösningen är inget problem egentligen (även om 1080p kanske är en rimlig förväntning år 2020). Problemet är allt annat: Brist på detaljer och dynamiskt omfång, brus, färgåtergivning. Det är en dålig webbkamera, helt enkelt.

Webbkamera test Macbook Air
Foto: IDG

Kolla bara på jämförelsen ovan. Logitech C920 är heller ingen nyhet, den har hängt med från 2012. Apple förbättrar ständigt frontkameran på varje ny Iphone, men när det kommer till laptops för långt över 10 000 kronor är Apple flera år efter. Apples webbkameror är inget nytt problem, men dessa tider av telekommunikation och virtuella möten har satt ett nytt ljus på problemet.


Test Macbook Air 2020
Foto: IDG/Willis LaiNog finns det plats för en usb-a-port här. Även en enda, tillsammans med usb-c/thunderbolt 3 och hörlursuttaget, hade underlättad.

Ett mycket mer tilltalande pris

Det ska sägas: Macbook Air 2020 är inte alls spännande. Den gör inget nytt som inte gamla Macbook Air också kunde. Den gör sig av med det sämre tangentbordet för ett nygammalt tangentbord som ingen har något negativt att säga om, men Apple får inte extrapoäng för att fixa något så essentiellt på en dator, något som aldrig borde ha varit problematiskt från första början.

Macbook Air test
Foto: IDG/Willis LaiMacbook Air 2020 är faktiskt en aning tjockare på sin tjockaste del, men det är stört omöjligt att märka om du ställer 2018/2019- och 2020-modellen sida vid sida.

På det stora hela ger Macbook Air 2020 betydligt mer pang för pengarna. 2018 kostade Macbook Air 14 995 kronor. Nu kostar Macbook Air från under 13 000 kronor. Till det priset är dessutom är den jobbiga 128 GB-disken, som tycktes vara för liten för precis alla, borta till förmån för 256 GB som standard. Det är en utveckling åt rätt håll.

Alla som har pengarna redo bör dock överväga att uppgradera till både 16 GB arbetsminne och i5-processorn, något som borde ge datorn längre livslängd.

Utan svaga punkter är Macbook Air så klart inte i år heller. Webbkameran är kass för en dator i denna prisklass. Batteritiden har alltid varit en av Air-seriens största fördelar, men i år har den blivit sämre. Det är inte ett problem egentligen, men Air är nu inte märkbart bättre än Pro-serien på denna punkt. Helt klart en utveckling åt fel håll.

Det är hög tid för Apple att skaka nytt liv i sin Macbook-serie med ny design och ännu vassare prestanda (kanske kommer just det med det beryktade skiftet till arm-processorer under kommande år).

Men i frånvaro av det, är det i alla fall helt solklart att årets Macbook Air ger ett betydligt bättre prisvärde än tidigare modeller. Det gör datorn lätt att rekommendera, kanske särskilt till de som fortfarande inte lyckats släppa taget om sina åldrande Macbook Air-datorer från tidigare år.

Bearbetning och översättning: Samuel Nyberg.

Specifikationer

Fakta: Macbook Air.
Testad: Mars 2020.
Funktion: Bärbar dator från Apple.
Operativsystem: Mac OS Catalina.
Processor: Tionde generationen (”Ice Lake”) 1,1 GHz Intel Core i3, Turbo Boost upp till 3,2 GHz. Två kärnor. Core i5 och i7 med fyra kärnor vardera finns som tillval.
Minne: 8 GB 3 733 MHz lpddr4x-minne (kan uppgraderas till 16 GB för 2 500 kronor).
Lagring: 256 GB ssd-lagring (kan uppgraderas till 512 GB, 1 TB eller 2 TB).
Grafik: Intel Iris Plus Graphics.
Skärm: 13,3 tum, över 300 nits ljusstyrka, led-bakbelyst med ips-teknik. 2 560 x 1 600 pixlar upplösning, 227 pixlar per tum. Srgb. 16:10-format.
Anslutningar: Två Thunderbolt 3-portar med stöd för, laddning, displayport, thunderbolt (upp till 40 Gbit/s) och usb-c 3.1 Gen 2 (upp till 10 Gbit/s).
Kommunikation: Wifi-anslutning med 802.11ac, kompatibel med IEEE 802.11a/b/g/n. Bluetooth 5.
Batteri: 11 timmar trådlös surf (uppgiven batteritid). 49,9 Wh.
Vikt: 1,29 kilo.
Mått: 1,61 cm (tjockaste punkten) x 30,41 cm x 21,24 cm (höjd x bredd x djup).
Rek. pris: Från 12 995 kronor.
Pris: 12 990 kronor.

Betyg: 4 av 5
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning