Uppdatering 2018-09-11:

Toppanalytikern Ming-Chi Kuo är tillbaka med nya uppgifter om Apples påstådda, kommande Macbook Air-ersättare med lägre prislapp. Det skriver Macrumors. Under måndagseftermiddagen hävdade han i en ny rapport att denna nya Macbook kommer utrustas med Touch ID för inloggningen. Däremot kommer den inte få Touch Bar som fram tills nu – och även i fortsättningen verkar det som – varit reserverad för Macbook Pro i 13- och 15-tumsmodell.

Något om skärmstorlek för den nya billigare Macbook nämns inte, men Ming-Chi Kuo skriver att modellen kan ersätta dagens Macbook 12 tum. Även Bloomberg med Mark Gurman i spetsen hävdade under måndagseftermiddagen svensk tid att Apple har en ny Macbook på gång, men i den rapporten talades det om en 13-tumsmodell som är tänkt att ersätta Macbook Air och som är inriktad på konsumenter och skolor.

Uppdatering 2018-08-21:

Vilken gång i ordningen har vi snart tappat räkningen på, men ännu en gång kommer uppgifter om att Apple har en ny och billigare Macbook runt hörnet (ofta benämnd som ersättaren till Macbook Air).

Den här gången är det Bloombergs Mark Gurman som rapporterar att skärmen i denna nya Macbook kommer förbli 13 tum stor, men den här gången vara av retina-kvalitet och få tunnare skärmkanter.

Enligt uppgifterna kommer datorn ”se likadan ut som nuvarande Macbook Air” utan att nämna några övriga detaljer om designen, exempelvis om den uteslutande kommer få usb-c (och kanske thunderbolt 3-portar) och i så fall fler än den enda port som dagens Macbook har.

Liksom den billigare Ipad som lanserades 2017 och uppdaterades i mars 2018 kommer även denna dator rikta sig till skolor, samt till konsumenter som letar efter en billigare dator från Apple. Några detaljer om pris framgår dock inte av uppgifterna.

Uppdatering 2018-08-16:

Uppgifter om en ny Macbook Air haglar tätt nu. De senaste ryktena kommer från den taiwanesiska analysfirman Trendforce som menar att Apple gör sig redo för att lansera en uppföljare till Macbook Air under slutet av årets tredje kvartal, alltså i slutet av september eller möjligen i början av oktober.

Värt att notera är att Trendforce kallar denna billigare bärbara dator för ”en ny Macbook Air” medan andra rykten inte namngett datorn. Det är fortfarande oklart om det här är en mildare uppdatering av Macbook Air, eller om det snarare är en lite större 13-tumsversion av den Macbook som säljs idag. Eller något helt annat.

Läs också! Toppanalytiker: Apple säljer bilar om fem år

Trendforce nämner inget om vad datorn kan komma att kosta, men tidigare rykten från bland annat Bloomberg menar att priset kan landa på 999 dollar, lika mycket som dagens Macbook Air (i Sverige från 10 995 kronor om den köps från Apple, men ofta finns den att hitta billigare på annat håll). Det skulle i så fall vara en av många efterlängtad, billigare modern bärbar dator från Apple.

Uppdatering 2018-08-14:

Ända sedan januari i år har det talats om att Apple kan lansera en billigare bärbar Mac någon gång under 2018. En sådan lär vara efterlängtad då Apples bärbara datorer blivit allt dyrare på senare år.

Såvida vi inte vill lägga pengar på den lastgamla Macbook Air med lågupplöst skärm och interna komponenter som knappt uppdaterats sedan 2015 är den billigaste moderna Macen med en högupplöst skärm Macbook, med ett pris från ungefär 14 000 kronor.

Test! Macbook Pro 2018: Så bra är Apples nya bärbara datorer

Men nu kommer ytterligare tecken på att Apple faktiskt har en billigare bärbar i kulisserna. Digitimes rapporterade under måndagen att datortillverkaren Compal Electronics lär få mycket mer att göra framöver ”tack vare ordrar för Apples nya, billigare bärbara datorer”.

Fler detaljer än så lämnas tyvärr inte, men detta får ses som ytterligare ett rykte som pekar mot nyheter bland Apples billigare datorer.

Vi vet alltså fortfarande lika lite om denna påstådda Macbook Air-ersättare som vi gjorde i januari – är det en direkt uppdatering av Macbook Air men med retina-skärm den här gången? Eller är det en Macbook-liknande dator med den nya typen av tangentbord fast med 13-tumskärm och kanske en extra usb-c-port? Tiden får utvisa.

Apple uppdaterade nyligen Macbook Pro i 13- och 15-tumsmodell, men utan att röra 13-tummaren utan Touch Bar. Ödet för denna modell är också skrivet i stjärnorna och påverkas möjligen av hur Apple tänker sig framtiden för sin konsumentserie av bärbara datorer, det vill säga Macbook, Macbook Air – och snart kanske också den påstådda Macbook Air-ersättaren.

Uppdatering 2018-07-31:

Som vi skrivit flera gånger tidigare väntas Apple lansera en ny Macbook-modell som ett billigare konsumentalternativ till Apples dyrare Macbook Pro-serie, kanske redan under hösten. Vad modellen ska heta är okänt, men modellen ses av många som en uppföljare till Macbook Air.

Den nya datorn kan dock få processorer som redan är ett år gamla vid lanseringen, nämligen Intels uppfräschade, åttonde generationens Kaby Lake-processorer. Detta enligt taiwanesiska Economic Daily News.

Läs också! Känd analytiker: Mängder med nya Apple-prylar i höst

Orsaken är att Intel helt enkelt inte har något nyare att erbjuda. Intels nästa generation Cannon Lake, tillverkade i en 10 nanometers-process, väntas ge en betydande prestandaskjuts men den har blivit försenad med en trolig lansering någon gång sent 2019.

Istället lär Apples ”budget-dator” alltså få nöja sig med en uppfräschad Kaby Lake-serie. Chipen är i 15 watts-modeller och innehåller precis som de nya processorerna i Macbook Pro fyra kärnor, men här med en lägre klockfrekvens på 1,6 GHz för Core I5, respektive 1,9 GHz för Core I7. Modellerna kan dock klocka upp till 3,4 respektive 4,2 GHz i vad som på bekant Intel-språk kallas Turbo Boost.

Chipen har stöd för upp till 32 gigabyte ddr4-minnen, men i en billigare konsumentmodell som detta är det troligt att Apple istället väljer långsammare men mer strömsnåla så kallade lpddr3-minnen.

Uppfräschade Kaby Lake-processorer skulle ändå innebära ett stort steg upp mot vad som sitter i dagens Macbook Air, som än idag säljs med Intels femte generation Intel Core I5 respektive I7-processorer.

Uppdatering 2018-05-01:

Enligt tidigare rykten från taiwanesiska Digitimes kommer vi få se en ersättare för den åldrande Macbook Air redan under 2018. Skärmen ska vara 13 tum stor och av retina-kvalitet, men om modellen kommer kallas Macbook eller fortsätta heta Macbook Air är fortsatt oklart.

Nu rapporterar Digitimes återigen om Apples kommande Macbook. Sajten har talat med källor som menar att nya ”Macbook Air” har blivit försenad och inte kommer börja produceras förrän under andra halvan av 2018. En lansering på WWDC är därmed mindre trolig, om inte Apple väljer att visa upp modellen på förhand som företaget tidigare gjort med Imac Pro och Homepod.

Uppdatering 2018-03-12:
Ryktena går heta om en ny, billigare 13-tums-Macbook. Tidigare uppgifter från relativt trovärdiga källor har hävdat att en sådan Macbook kan lanseras under 2018. Nu spär Digitimes ytterligare på det ryktet och hävdar att denna budget-Macbook kan släppas till försäljning under andra halvan 2018, med en trolig lansering på årets upplaga av WWDC. Det skriver Macrumors.

Fortfarande spretar ryktena åt lite olika håll. Det är oklart om vi kommer få se en uppfräschad Macbook Air med lägre prislapp, eller en helt ny 13 tum stor Macbook med retina-skärm – eller möjligen både och.

Digitimes hävdar i alla fall att denna Macbook kommer kosta runt 999 dollar (vilket borde innebära ett pris på runt 11 000 till 12 000 kronor) och att den kommer få en högupplöst retinaskärm i stil med det som redan sitter i Macbook och Macbook Pro.

Uppdatering 2018-03-08:
Den här gången är det den taiwanesiska sidan Economic Daily News, rapporterat via Macrumors som ytterligare spär på uppgifterna om att Apple planerar en nylansering för gamlingen Macbook Air.

Enligt denna källa kan priset för Macbook Air blir så lågt som mellan 799 till 899 dollar, mot dagens 999 dollar. Det borde innebära ett svenskt pris på någonstans mellan 8 995 kronor till 9 995 kronor. Idag kostar Macbook Air från 10 995 kronor i Apple Store med 128 GB lagring, men ofta går den redan idag att hitta för runt 10 000 kronor hos svenska återförsäljare.

Fortfarande är det oklart om det enbart kommer bli tal om en prissänkning eller om vi också kan få se uppgraderade interna komponenter, som nya processorer. Med tanke på att priset sänks ganska rejält är det dock svårt att tro att det rör sig om några större hårdvarunyheter.

Tidigare:

Det verkar som att Apple fortfarande har planer för att fortsätta sälja – och kanske till och med uppdatera – den nu lastgamla Macbook Air. Enligt nya uppgifter från den ofta citerade analytikern Mich-Chi Kuo, rapporterat via Macrumors, kommer Apple släppa en billigare Macbook Air under andra kvartalet 2018.

Vid sidan om ett lägre pris är det oklart om modellen kommer få några större uppdateringar. I dagsläget använder modellen fortfarande processorer ur den runt fyra år gamla Broadwell-serien, så förhoppningsvis skulle modellen få åtminstone en ny processor. Om Macbook Air får nyare portar som usb-c eller thunderbolt 3 framgår heller inte av Ming-Chi Kuos uppgifter.

Läs också! Uppgifter: Apple lanserar billigare 13-tums Macbook i år – trolig ersättare för Macbook Air

Apple MacBook Air - 1,8GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 8990 kr.

Bästa pris just nu: 8980 kr