Testad produkt: Macbook Air (2018)
Rek. pris: Från 14 995 kronor hos Apple.
Pris: 14 990 kronor hos Webhallen.

Apple påstår att Macbook Air är ”den mest älskade bärbara datorn någonsin,” och de har nog inte fel om det. Succén för förra generationen Macbook Air gav ringar på vattnet i hela industrin, men tiden har gått och Macbook Air har åldrats utan någon större värdighet och utan några betydande uppdateringar. Under de senaste tre åren har Apple inte hängt med övriga branschen vare sig gällande tekniska eller designmässiga framsteg – och detta i sin viktigaste bärbara dator.

Nu är Macbook Air till sist ikapp sina övriga Macbook-syskon. Den lilla laptopen har hoppat fram tre generationer av Intel-processorer, fått en efterlängtad retina-skärm (ajöss trista tn-panel), thunderbolt 3-anslutningar och tre färgalternativ.

Det vore visserligen mer korrekt att kalla det här en 13 tums-Macbook än en helt ny Macbook Air. Beroende hur vi ser på Apples senaste bärbara dator, är det här antingen en välkommen uppdatering och större version av Macbook 12 tum – eller en besvikelse som slänger ut hälften av alla anledningar till varför vi hyllade den gamla Macbook Air.

Test av Macbook Air 2018
Foto: Jason Cross/IDG

Retina-skärm – äntligen

Huvudnyheten i nya Macbook Air är retina-skärmen. Den nya panelen har en upplösning på 2 560 x 1 600 pixlar, vilket ger datorn en pixeldensitet på 227 pixlar per tum – samma densitet som i Macbook 12 tum och Macook Pro, och fyra gånger fler pixlar jämfört med gamla Macbook Air. Färgåtergivingen är 48 procent större i denna nya skärm, men det är fortfarande tal om srgb-färger här. Dci-p3-färgspektrat är reserverat för Apples dyrare proffsdatorer Macbook Pro och Imac.

De breda, silverfärgade, och väldigt 2010-doftande skärmkanterna har krympt till hälften och är nu svarta, med glas som går ända ut till kanten på hela locket. Det är en stor förbättring som också gör att Macbook Air nu liknar sina modernare Macbook-syskon.

Test av Macbook Air 2018
Foto: Jason Cross/IDGNya Macbook Air, jämförd med Macbook Pro 13 tum.

Att skärmkanterna blivit mindre (men med en lika stor skärm, 13,3 tum) bidrar till att ge Macbook Air en mindre total volym än sin föregångare. Nykomlingen har nästan samma mått som Macbook Pro 13 tum och är faktiskt ett par hårstrån tjockare i bakkant, men den sluttar och blir tunnare precis som sin föregångare. Det ger också en mindre vikt, 1,25 kilo. Skillnaden mot Macbook Pro är dock inte jättestor, Macbook Air är bara 120 gram lättare.

Test av Macbook Air 2018
Foto: Jason Cross/IDG

Thunderbolt 3 för precis hela slanten

Det finns nog många användare av gamla skolans Macbook-modeller som har en eller att par historier om hur Magsafe har räddat datorna från att hamna på golvet. Det är historier som sakta men säkert kommer att dö ut.

Nya Macbook Air använder sig av usb-laddning via usb-c-standarden, så nu är det slut på magnetladdningen. Det ger andra fördelar, som att vi kan ansluta en powerbank och ladda upp datorn – precis som vi är vana med från våra mobiler. Men det betyder också att du någon gång lär behöva köpa minst en usb-c-docka av något slag, för att vara säker på att kunna ansluta alla gamla sladdar, sd-kort och tillbehör till datorn.

Apple satsar numera helhjärtat på usb-c och thunderbolt 3. Nya Macbook Air har två stycken på den vänstra sidan, samt ett hörlursuttag på den högra. Men det är allt. Borta är sd-kortplatsen och de där klassiska usb-a-portarna.

Test av Macbook Air 2018
Foto: Jason Cross/IDGHörlurskontakten försvinner från allt fler prylar, men på nya Macbook Air finns den kvar.

Att kasta ut alla gamla portar känns fortfarande lite förhastat och för tidigt, speciellt på Apples billigaste bärbara, tänkt som en allround-dator för de flesta. Alla dina usb-minnen är förmodligen av usb-a-typ. Och kom din kamera med en usb-c-sladd? Inte? Nej, de flesta gör jufortfarande inte det. Allt ifrån podcast-mikrofoner till spelkontroller kommer med usb-a-portar – det är en världsomspännande standard. Fortfarande.

Det vore aningen enklare att förstå Apple på denna punkt om de själva föregick som någon sorts gott exempel och skeppade Iphone och Ipad med en usb-c-sladd. Men nej, även de har fortfarande usb-a i ena änden.

Hur svårt hade det varit att sätta en usb-a-port på ena sidan? Nåja, att datorn har två thunderbolt 3-portar istället för en är mycket bättre än Macbook-situationen. Det betyder att vi inte blir strandade om vi vill göra något så häpnadsväckande som att ladda datorn och koppla in ett tillbehör samtidigt.

Test av Macbook Air 2018
Foto: Jason Cross/IDG

Helt nytt tangentbord, styrplatta och högtalare

Också alla andra aspekter av Macbook Air har moderinserats och hamnat i linje med övriga Mac-modeller. Det gamla, omtyckta tangentbordet har ersatts av Apples nya tangentbordsfilosofi. Vi får alltså låga, kortslagiga tangenter enligt tredje generationens fjärilsmekanism – samma som vi också hittar i Macbook Pro 2018. Tre generationer in i denna ny teknik slipper Macbook Air förhoppningsvis barnsjukdomarna som Macbook och Macbook Pro drabbats av.

Varje tangent har små silikonskydd som förhoppningsvis minskar risken för att damm och smuts förstör tangenterna (det återstår fortfarande att se hur väl detta fungerar), och tangenterna är lite tystare numera.

Oavsett vad vi tycker om Apples tangentbord är det värt att notera att Macbook Air inte har blivit märkbart tunnare genom att anamma tekniken. Mer plats för ett större batteri har vi inte heller fått. Nya Macbook Air har ett 50 wattimmar stort batteri, jämfört med 54 wattimmar på gamla modellen.

Nytt för Macbook Air är också Force Touch-styrplattan, som klickar tilfredsställande men som egentligen inte rör sig. Precis som med Iphone är det istället en väldigt exakt vibrationsmotor som lurar oss att ett klick har skett. Med ett hårt tryck i Safari kan vi till exempel tjuvkika på en länk utan att helt öppna den – ett smart trick i Mac OS.

Högtalarna är en stor förbättring, med högre ljudnivå och lite mer självsäker bas. De duger inte riktigt för att fylla ett rum med välljudande musik, men det finns i alla fall något som kan kallas för bas här.

Apple MacBook Air - 1,6GHz DC 8GB 128GB 13"

Bästa pris just nu: 14990 kr