Mac OS High Sierra är den första versionen av Apples operativsystem för Macar som använder det moderna filsystemet apfs istället för gamla föråldrade hfs+. Det har utvecklats för flashbaserad lagring – den vanligaste lagringstypen i dag och det enda alternativet i de flesta Macmodeller.

Två Macar säljs dock fortfarande med gammaldags hårddiskar: Imac och Mac Mini. I de flesta fall handlar det om Fusion Drive, Apples kombination av en liten ssd och en stor hårddisk.

En del användare med Fusion Drive har avvaktat med att uppdatera till High Sierra på grund av osäkerhet kring hur det går med det nya filsystemet. Några har skrivit till oss och undrat hur de ska göra. Så här ligger det till:

Säkert att uppdatera

Om du uppdaterar en Mac med Fusion Drive eller ren hårddisk till High Sierra händer i dag ingenting. Systemet ser att du inte har en ren ssd och uppgraderar inte till apfs, så du kommer alltså fortsätta ha hfs+ och kommer inte drabbas av några omedelbara problem.

Mac OS High Sierra

Oviss framtid

Apple har sagt att apfs ska få stöd för Fusion Drive framöver. Förmodligen kommer det i en systemuppdatering och när Apple anser att det är färdigutvecklat kommer systemet automatiskt uppgradera utan att fråga om lov, precis som första versionen av High Sierra gjorde med ssd-bestyckade Macar.

Det skulle kunna leda till problem om det slinker med några buggar i apfs för Fusion Drive-implementationen. Men vi tycker inte det här ska vara ett skäl att inte uppdatera i dag. Ställ bara in systemet på att inte installera systemuppdateringar automatiskt, och läs på inför varje uppdatering som du installerar manuellt.

Apple har inte för vana att släppa annat än enstaka säkerhetsuppdateringar för tidigare systemversioner, så att avvakta gör mest att du går miste om andra förbättringar i High Sierra.