I flera år har krävande Macanvändare som föredrar en bärbar dator väntat på en Macbook Pro med mer än 16 gigabyte arbetsminne. Nu är väntan över. Apple har lanserat nya Macbook Pro och äntligen finns möjligheten att välja 32 gigabyte minne. Men vi börjar från början.

Samma yttre, nästan

Apple har släppt nya versioner av både 13-tums och 15-tumsmodellerna av Macbook Pro med Touch Bar. I båda fallen är designen sig lik, men rent mekaniskt har företaget uppdaterat tangentbordet med tredje generationen av det nya platta tangentbordet med fjärilsupphängning som det har talats så mycket om. Med tanke på att företaget nyligen erkände problemen med framför allt första generationen av tangentbordet skulle vi vara förvånade om det nya inte har kvalitetstestats betydligt mer.

Båda modellerna har även samma kontakter – fyra Thunderbolt 3/usb-c som även levererar ström – och både Touch Bar och styrplattan är samma som tidigare.

Macbook Pro 2018

Prestanda: Rejäla förbättringar under skalet

Funderar du på att köpa ett exemplar av nya Macbook Pro kan det vara bra att känna till hur datorn står sig jämfört med förra årets modell.

Enligt Geekbench får vi vad gäller 15-tummaren se mellan tolv och 15 procent högre prestanda när en kärna körs och mellan 39 och 46 procent högre prestanda när flera kärnor körs.

När det gäller 13-tummaren handlar det om mellan tre och elba procent högre prestanda när en kärna körs och mellan 81 och 86 procent högre prestanda när flera kärnor körs.

Geekbench

John Poole, grundare av Geekbench. säger i en kommentar att det handlar om den största prestandaförbättringen sedan 2011. Enligt honom beror förbättringarna på fler kärnor, snabbare Turbo Boost och bytet till ddr4-minnen.

I sammanhanget kan nämnas att sajten Laptopmag har undersökt hur snabbt den inbyggda ssd-enheten är och resultatet är minst sagt imponerande. Läshastigheten är nämligen upp till 3,2 gigabyte per sekund medan skrivhastigheten är upp till 2,2 gigabyte per sekund. Enligt Laptopmag är det därmed den snabbaste ssd som man har testat. Tack vare åttonde generationens Intel Core-processorer får Macbook Pro en riktigt rejäl prestandaskjuts, speciellt i program som drar nytta av flera kärnor.

I 13-tumsmodellen sitter numera en fyrkärnig processor där det tidigare alltid har suttit en dubbelkärnig. Med dubbelt så många kärnor blir skillnaden markant i många multitasking-situationer där till exempel systemet har gått på knäna då ett program har använt all tillgänglig cpu-kraft. Som standard sitter en Core I5 på 2,3 gigahertz med turbo boost till 3,8. Som tillval finns Core I7 på 2,7 gigahertz med hela 4,5 gigahertz turbo boost.

15-tumsmodellen ska inte vara sämre, utan får även den två extra kärnor. Från fyrkärnig till sexkärnig processor med andra ord. Här kan du välja mellan Core I7 på 2,2 gigahertz med 4,1 gigahertz turbo boost eller 2,6 gigahertz med 4,3 gigahertz turbo boost, och båda modellerna kan uppgraderas till Core I9 på 2,9 gigahertz med turbo boost på vansinniga 4,8 gigahertz.

Det har tidigare spekulerats kring hur Apple ska göra med internminnet i Macbook Pro. Proffsanvändare har efterfrågat 32 eller rent av 64 gigabyte, men Apple har behållit 16 gigabyte på grund av avsaknaden av stöd för strömsnålt lpddr4-minne i Intels processorer. Nya processorer med stöd för den tekniken är visserligen på väg, men Apple har nu alltså valt att strunta i det och i 15-tumsmodellen av Macbook Pro sitter nu istället vanligt ddr4-minne och du kan välja 32 gigabyte. Det försämrar batteritiden en aning, men för de som arbetar med Apples kraftigaste bärbara är det förmodligen en klart önskvärd kompromiss.

Lagringsutrymmet kan nu utökas till maximalt 2 terabyte på 13-tumsmodellen och 4 terabyte på 15-tummaren.

Macbook Pro 2018

Uppdaterad skärm och något förbättrad grafik

Skärmen är det första du kanske kommer lägga märke till. Tekniskt är det samma som tidigare: Samma upplösning, stöd för P3-färgrymden och 500 nits ljusstyrka. Men den har nu stöd för True Tone-tekniken som sedan tidigare används i Ipad Pro och Iphone. Det innebär att skärmen anpassar vitbalansen utifrån ljusförhållandena i rummet, för att färger alltid ska se likadana ut.

Grafikretsarna har också uppgraderats, men inte lika mycket som processorerna. I 13-tumsmodellen sitter nu Iris Plus Graphics 655 (tidigare Iris Plus Graphics 650), medan 15-tummaren behåller samma Intel-grafik men går från Radeon Pro 555 eller 560 till Radeon Pro 555X eller 560X. Exakt hur mycket snabbare de nya korten är kan vi inte uttala oss om innan några pålitliga testresultat kommer fram.

Som tidigare kan du ansluta upp till två 5k- eller fyra 4k-skärmar. Stöd för egpu gör även att du kan uppgradera grafikkapaciteten med till exempel ett Radeon Vega anslutet via thunderbolt 3 för avsevärt högre prestanda.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Apple MacBook Pro - 2,3GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 14384 kr.

Bästa pris just nu: 13788 kr