Macbook Pro 13 tum: Minstingen mer "pro" än någonsin

Testad produkt: Macbook Pro (2018) 13"
Pris: Från 20 995 kronor hos Apple. 43 995 kronor (testad modell).
Läs mer: apple.com/se/macbook-pro
 

Apples nya och kontroversiella form för Macbook Pro har varit en vattendelare. Macbook Pro lanserades 2016 i ett nytt chassi. Tunnare än någonsin tidigare, men utan sd-kortläsare, ibland opålitlig batteritid och med ett tangentbord som inte föll alla i smaken. Just tangentbordet har dessutom visat sig vara mer känsligt för smuts och damm än tidigare tangentbord. Apple har blivit stämda åtminstone två gånger för problemen och ett reparationsprogram har sjösatts.

Framför oss har vi nu den tredje versionen av denna dator, och lyckligtvis innebär denna uppdatering mycket mer än bara en ny processor under skalet. Till det yttre märker vi inga skillnader, den ser precis likadan ut som tidigare versioner. Här finns dock förbättringar i skärmen, ett större batteri, nya högtalare, ett nytt T2-chip, ett delvis omarbetat tangentbord och rejält snabbare processorer.

Läs också! Analys: "Efter supersuccén – här är Apples största utmaning"

I detta test kollar vi närmare på en maxad 13-tumsmodell med åttonde generationens fyrkärniga Intel Core I7-processor, maximala 16 GB internminne och hela två TB supersnabb ssd-lagring. Det ger den testade modellen ett pris på saftiga 43 995 kronor.

Framför allt är det ssd-lagringen som drar upp priset. Den är rejält snabb med läshastigheter på upp till 3,2 gigabit per sekund vilket tillsammans med Apples nya filsystem apfs ger en rasande snabb lagring. Klarar du dig med mindre lagringsutrymme (från 256 GB och uppåt) kommer du undan betydligt billigare än så, men med bibehållna hastigheter. Grundpriset ligger på 20 995 kronor, vilket inte heller är något reapris direkt.

Macbook Pro 13 tum 2018
Fyra kärnor gör Macbook Pro 13 tum mer Pro än någonsin. 15-tummaren får sex kärnor i årets uppdatering (ett separat test av denna modell kommer senare).

Prestanda från en 15-tummare, nu i mindre förpackning

Låt oss först bara nämna throttle-gate. Datorn vi testar på är uppdaterad med senaste programvara och nedsaktningen av processerna är inget problem längre. Det är viktigt även för ägare av 13-tummaren att uppdatera, även om problemet var tydligast på 15-tummaren med den dyraste I9-processorn.

Läs mer! Allt om ”throttle-gate” – och därför behöver du faktiskt inte bry dig

13-tummaren förtjänar egentligen mer uppmärksamhet än den hittills fått. Sex kärnor i 15-tummaren smäller kanske högre, men det är den minsta Macbook Pro som fått den största förbättringen, från två till fyra kärnor är förbättring i en klass vi sällan ser. Vi får gå tillbaka ända till 2011 innan något liknande skett, då Macbook Pro i 15-tumsstorlek gick från två till fyra kärnor.

Macbook Pro har i sin 13-tumsstorlek alltid varit begränsad till maximalt två kärnor, men i ett svep fick vi med Intels åttonde generation processorer alltså hundra procent fler processorkärnor. Det är prestanda som tidigare varit förbehållen den större, tyngre och klumpigare 15-tummaren. Intel har en del problem med mer eller mindre ständiga förseningar av nya generationer processorer, men här har Intel äntligen levererat.

Det ger en attraktiv kombination – massor av prestanda i ett paket som är tunnare och nästan lika lätt som en Macbook Air.

13-tummaren saknar dock 15-tummarens snabbare ddr4-arbetsminne och därmed möjligheten till 32 GB ram-minne. Till 13-tummaren är det 16 GB av den långsammare lpddr3-typen som gäller. Fördelen är att minnena är något snålare på ström än i 15-tumsmodellen.

I år har den som tidigare valt 15-tummaren för kraften, men gärna sneglat åt 13-tummaren för bärbarheten, all anledning att överväga också den mindre modellen. För separat grafik och 32 GB minne gäller fortsatt 15-tumsstorleken, men om det inte är några måsten är det här ett attraktivt val.

Den interna grafiken har förbättras något, och här sitter nu Iris Plus Graphics 655 som ändå presterar rätt bra. Tidigare fick vi nöja oss med 650-modellen. Visst klår separat grafik detta Iris-chip i rå prestanda men det finns också fördelar med integrerad grafik, som att vi inte behöver oroa oss för rejält försämrad batteritid så fort grafikkortet vaknar till liv.

I Geekbench 4 uppnår vi 5 131 poäng i multitrådade uppgifter och hela 17 286 poäng för multitrådade uppgifter, resultat som vi tidigare bara sett för 15-tummaren. Att I7-processorn tillfälligt kan "Turbo Boosta" upp till 4,5 GHz hjälper så klart också.

I Geekbench Open CL-test lyckas Iris-grafiken nå upp till 34 981 poäng. I Cinebench Open GL-testet når vi upp till 40 bilder per sekund. En respektabel siffra även om det fortfarande är en bit från dedikerad grafik.

Macbook Pro 13 tum 2018
Årets Macbook Pro 13 tum är en mycket mer polerad och finslipad version av Apples minsta proffsdator. Högtalarna är har blivit något större och förbättrade i årets modell, men den hörbara skillnaden är liten.

Tangentbordet tystare, men med fortsatta frågetecken

Slaglängden i det något kontroversiella tangentbordet är densamma som den varit ända sedan lanseringen i Macbook Pro 2016 och Macbook 2015, men nu finns också en skyddande silikonbarriär under varje tangent.

Enligt Apple är detta för att göra tangenterna tystare, och visst är tonen en annan och volymen något lägre än tidigare (framför allt jämfört med den högljudda 2016-modellen) men det är inte en avgörande skillnad på något sätt.

Vi kan dock inte undgå att tänka att silikonbiten som sitter under varje tangent också tjänar som ett extra skydd för att damm och smuts inte ska tränga in. Tyvärr är det här en sådan sak om inte kan testa direkt vi packar upp datorn. Det enda som kan avgöra om den tredje uppdateringen av detta tangentbord är mer hållbart än tidigare versioner är månader av testande.

Macbook Pro 13 tum 2018
True Tone är årets skärmnyhet i Macbook Pro

Större batteri och bättre skärm

Batteriet i Macbook Pro 13 tum är faktiskt 18 procent större än tidigare. Batteritiden är dock i stort sett densamma. Merparten av den extra wattimmarna går åt till att driva den nu lite hungrigare fyrkärniga processorn. Möjligen finns mer spelrum än tidigare så länge vi inte pressar de där extra kärnorna till max, men vi får konsekvent liknande batteritid som tidigare modeller: upp till åtta timmar om vi använder datorn lugnt men utan att på något sätt toksnåla, och betydligt mindre om vi pressar datorn och processorn.

Trots större batteri är vikten densamma som tidigare. Apple verkar enligt Ifixits berömda isärplockningar helt enkelt ha gjort det så kallade top-caset något tunnare för bibehållen vikt.

Även skärmen är densamma som tidigare, men nu med tillägget True Tone hämtat direkt från IOS-världen. Skärmen anpassar vitbalansen rätt snyggt efter omgivande ljus – kallare på dagen, varmare på kvällen när solen börjar gå ned och ljusets temperatur förändras.

Använder du datorn för seriös bildbehandling och har kalibrerat skärmen kan och bör True Tone dock stängas av. Det ger en inte alltid korrekt återgivning och skärmens vitbalans förändras när datorn flyttas eller ljuset i rummet blir annorlunda, även om det många gånger är behagligare för ögonen.

Vi är tacksamma över att Apple bemödade sig med att ge även den lilla Touch Bar-skärmen True Tone. Det hade stuckit i ögonen om Touch Bar hade en annan färgtemparetur än vad huvudskärmen har.

Macbook Pro 13 tum 2018

Mer Imac Pro i årets Macbook Pro

En del av Imac Pro har även flyttat in i årets Macbook Pro, nämligen det nya T2-chipet. Det extra lilla chipet kör ett eget litet operativsystem kallat Bridge OS och kan genomföra en säkrare startprocess för datorn, samt ger nu en helt krypterad ssd på enklast möjligast vis – helt utan att vi behöver tänka på det. File Vault finns dock kvar för den som vill fortsätta använda det.

T2-chipet ger även Hej Siri-stöd för första gången på en Macbook Pro, så vi kan kalla på Siri utan att röra vid datorn.

Touch Bar numera ett måste för den som vill ha det senaste

Den sämsta nyheten är dock att modellen utan Touch Bar inte uppdaterades med de nya, åttonde generationens Intel-processorer. I nuläget är det svårt att förstå varför det finns två lika stora modeller, som båda kallas Macbook Pro, men där den ena har en äldre generation processorer och som bjuder på väldigt olika prestanda. Den som vill ha Apples bästa, snabbaste bärbara dator måste därmed välja en Touch Bar-modell i dag. Något annat val finns inte.

Fyra kärnor i en billigare Macbook Pro utan Touch Bar (som kostar från 15 495 kronor) hade varit ett attraktivt köp för många. Nu måste vi upp till minst 20 995 kronor för att få den senaste modellen av Macbook Pro. Det är rekorddyrt.

Har du ändå bestämt dig för att slå till är en uppgradering till 16 GB arbetsminne något att allvarligt överväga då detta inte kan uppdateras i efterhand, och då stiger priset till hela 23 195 kronor. Det svider.

Men är det just en proffsdator med höga prestanda i ett litet paket, parat med Mac OS, du är ute efter så är 13-tummaren ett bättre val än någonsin tidigare. Kraft från en 15-tummare, i en 13-tummares storlek helt enkelt.


Omdöme

Bra köpApples minsta proffsdator är mer ”pro” än någonsin tidigare, men det innebär också att Macbook Pro inte längre är ett val för alla. Den är för dyr om du inte behöver marknadens snabbaste lagring, en fantastiskt färgsprakande skärm och numera fyrkärniga processorer.

Fakta: Macbook Pro 13 tum

Testad: Augusti 2018.
Funktion: Bärbar dator från Apple.
Operativsystem: Mac OS High Sierra 10.13.6.
Processor: Fyrkärning, åttonde generationen 2,7 GHz Intel Core I7, Turbo Boost upp till 4,5 GHz (testad modell). 2,3 GHz Core I5 i grundmodell.
Minne: 16 GB 2133 MHz lpddr3 (8 GB i grundmodell).
Lagring: 2 TB ssd-lagring (256 GB i grundmodell).
Grafik: Intel Iris Plus Graphics 655 1536 MB.
Skärm: 13,3 tum, 500 nits ljusstyrka, led-bakbelyst med ips-teknik. Upplösning, 2560 x 1600 pixlar med 227 pixlar per tum. Stöd för P3-färgspektrat. True Tone.
Kommunikation: Wifi-anslutning med 802.11ac, kompatibel med IEEE 802.11a/b/g/n. Bluetooth 5.0.
Vikt: 1,37 kilo.
Pris: Från 20 995 kronor hos Apple. 43 995 kronor (testad modell).

plus

Fyra kärnor även i Macbook Pro 13 tum
Bättre tangentbord
Överlag lysande byggkvalitet, högtalare och skärm

minus

Ingen kortläsare
Integrerad grafik
För dyr för de flesta

Betyg: 4 av 5
Sida 2 / 2

Innehållsförteckning