Det återstår fortfarande att se hur ofta Apple tänker uppdatera sina bärbara datorer. Det dröjde länge innan det kom en ersättare för den gamla 2015-modellen, men sedan kom ytterligare en uppdatering för Macbook Pro redan ett drygt halvår senare.

Macbook Pro
Foto: Adam Patrick Murray / IDG

Då kommer nästa Macbook Pro

Vi vågar ändå hoppas på att Macbook Pro-serien kommer få en uppdatering under 2018. Troligast är juni månad, i samma veva som årets upplaga av utvecklarkonferensen WWDC. Då har det gått ett år sedan senaste uppdateringen. Det är tänkbart att Apple siktar på att uppdatera Macbook Pro ungefär en gång per år, även om det också hänger på andra faktorer än just Apple. Som till exempel att Intel har en ny processorserie som är redo att ta plats i Apples bärbara datorer.

Tidigare rykten har hävdat att Macbook Pro inte kommer få se några större yttre förändringar i år. Vi lär alltså inte få se någon radikalt förändrad design, ny form eller ens fler portar. Istället tror vi på mer inkrementella förändringar, med främst nya processorer som största nyhet. Det kan också bli tal om lite större strukturella förändringar som ett nytt T2-chipp, en fyrkärnig processor i 13-tummaren och 32 GB RAM-minne. Mer om det senare!

Apple
Foto: AppleFace ID i Iphone X.

Face ID – perfekt för Mac

Face ID, som möjliggör inloggning med ansiktet, finns i dagsläget bara till Iphone X. Men att Face ID kommer också till Mac (precis som vi förväntar oss att det kommer till Ipad Pro) är en lågoddsare. Desto mer osäkert är om det sker redan i år eller om vi får vänta till 2019 – eller kanske ännu längre än så.

Face ID är egentligen perfekt för en dator. Att logga in bara genom att lyfta på locket, vänta en sekund och sedan bli inloggad låter som en given förbättring av Macbook Pro. Det förutsätter dock att hela inrättningen får plats i den tunna skärmdelen.

Får vi gissa kommer det dock vara en funktion som är begränsad till Macbook Pro. Dels för att exempelvis Touch ID bara finns till Macbook Pro, dels för att det redan är så trångt i lilla Macbook att den inte ens har plats för en 720p-webbkamera.

Läs också! Därför är design inte längre Apples största hemlighet

Macbook Pro
Foto: Adam Patrick Murray / IDG

Processorer och minne – får vi äntligen 32 GB RAM?

Med den senaste uppdateringen av Macbook Pro kom Intels sjunde generation Core-processorer, kallad Kaby Lake. Under 2018 hoppas vi att Intels åttonde generation, kallad Coffee Lake, kommer till Macbook Pro.

Processor-serien, som redan är uppvisad, bjuder på bra prestandaförbättringar på runt 30 procent mot nuvarande Kaby Lake. Men här finns också två mycket intressanta detaljer för både 13-tummaren och 15-tummaren som gör att vi verkligen hoppas att Apple hinner stuva in Coffee Lake-processorerna i årets modeller.

2018 kan bli första gången någonsin vi får se en fyrkärnig processor i lilla Macbook Pro 13 tum. Det skulle innebära ett stort prestandakliv upp för minstingen. I år finns nämligen versioner av Core i5 respektive Core i7 som passar 13-tummarens mindre form. Redan i dag finns processorn i Dell XPS 13 där den ger hela 40 procent högre prestanda än tidigare motsvarande två-kärniga modell.

Så länge Macbook Pro har funnits har fyrkärniga processorer varit förbehållna den större 15-tummaren, men förhoppningsvis får vi i år se den första 13-tummaren med fyra istället för två kärnor.

Även 15-tummaren kan få ett rejält lyft med en sexkärnig Core i9-processor. Minst lika intressant är att det till sist kan bli tal om 32 GB arbetsminne i 2018-modellerna. Årets processorer har nämligen stöd för upp till 32 gigabyte av den typ av lågenergi-minne (lp-ddr4) som Macbook Pro använder.

En annan trevlig nyhet är att Coffee Lake ska dra mindre ström än Kaby Lake, vilket bör innebära mer pålitlig batteritid i 2018 års modeller. Det ser helt enkelt ut som att 2018 kan bli ett bra år för Macbook Pro.

Imac Pro
T2-chipet i Imac Pro.

T2-chip – lite av Imac Pro i Macbook Pro

Det har länge ryktats om att Apple kommer sätta in sina egna processorer i Macar framöver, och det är troligt även för Macbook Pro. Det handlar dock inte (i alla fall inte till en början) om att kasta ut Intel-processorerna, utan istället om ett mindre assisterande chip. Som det T2-chip som sitter i Imac Pro.

Där har T2-chipet hand om alltifrån Facetime-kameran till en säkrare start-process. Förhoppningsvis får vi se detta också i årets modeller av Macbook Pro.

Läs mer! Därför är Imac Pro början på en ny era för Macen

Ipad Pro

Mjukvara – lite av Ipad i Macbook Pro

En av de större förändringarna på mjukvarusidan för Mac är det rykte Bloomberg nyligen skrivit om, nämligen att Apple just nu i ett projekt som påstås heta Marzipan, kommer göra det möjligt att köra Ipad-appar i Mac OS.

Idén är onekligen intressant och skulle göra det möjligt att använda våra favoritappar från IOS också på Mac OS. Inte minst skulle det också göra att de som enbart utvecklar för IOS förmodligen med relativt enkla medel också skulle kunna släppa mjukvara på Mac-plattformen.

I Ipad-relaterade rykten har det även påståtts att Apple arbetar för att vi i framtiden ska kunna använda Ipad Pro som ett bättre tillbehör till Mac, exempelvis som ett ritbord á la Wacom Cintiq.

Läs också! Intressant koncept: Vill du att ”Mac OS 11” ska se ut såhär?

En ny, billigare ingångsmodell?

Är 2018 det år vi äntligen får se en riktig Macbook Air-ersättare? Den gamla datorn, med en design från 2010, lever fortfarande kvar och påstås sälja rätt bra än i dag. Men åtminstone enligt ett par olika rykten kan vi få se en billigare Macbook under 2018.

Om den här modellen kommer kallas Macbook Pro, Macbook, eller om det i själva verket bara är en milt uppdaterad Macbook Air är oklart i dagsläget (lika oklart är om den alls blir verklighet).

Gissningsvis såg Apple den billigare ingångsmodellen av Macbook Pro utan Touch Bar som en ersättare för Macbook Air. Men priset är alltjämt högt för denna modell, från cirka 15 000 kronor, och Apple har idag inte en enda modern Mac som går att köpa under den magiska gränsen 10 000 kronor.

Uppgifter: Apple lanserar billigare Macbook Air innan sommaren

Apple MacBook Pro - 2,3GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 14384 kr.

Bästa pris just nu: 13789 kr