Macbook Pro 15 tum: Apples snabbaste bärbara

I stora drag är det här samma Macbook Pro som såldes både 2017 och 2016. Den är fortfarande tunnare än Macbook Air, om än lite tyngre med sina 1,83 kilo. På sidan hittar vi fortfarande ingen sd-kortläsare, men väl fyra stycken usb-c-/thunderbolt 3-portar. Usb-c-tillbehör är ofta dyra och ibland opålitliga, och för den som gör bytet till denna nya, tunnare generation Macbook Pro för första gången innebär de nya portarna fortfarande en omställning.

Hoppa till: Testet av Macbook Pro 13 tum

På insidan har det hänt desto mer. Den här gången fick vi en betydligt större uppdatering än vad vi såg under 2017 med Kaby Lake-modellerna. Bättre högtalare, skärm med True Tone, ett delvis uppdaterad tangentbord, ett nytt T2-chip som krypterar disken utan att det märks samt ger oss Hej Siri, är allihopa välkomna nyheter.

Mer om detta kan du läsa i vårt test av Macbook Pro 13 tum (nästa sida), där vi går in i detalj på de förändringar som är gemensamma för modellerna. I detta test fokuserar vi på prestandan, och det är främst här 15-tummaren har något alldeles extra att erbjuda.

Läs också! Allt om ”throttle-gate” – och därför behöver du faktiskt inte bry dig

Macbook Pro

Prestanda och batteritid

Till en början var Macbook Pro omgärdad av hela throttle-skandalen, där denna toppmodell visade sig vara värst drabbad av en bugg som gjorde att processorerna kort sagt gick alldeles för varma, med nedsaktning som en naturlig följd. Vår modell är uppdaterad med senaste tilläggsuppdateringen, och det är så vi testar den.

På insidan sitter nu Intels åttonde generation Coffee Lake som bjuder på fler kärnor än tidigare. 15-tumsmodellen har gått från fyra kärnor till sex kärnor, vilket ger en riktigt bra förbättring även i den billigaste grundmodellen – och utan att priserna har gått upp. Här finns dock mer än bara processorförbättringar. Grafiken har uppdaterats till aningen snabbare Radeon Pro 555X, eller 560X som tillval. Båda med 4 GB gddr5-minne. Den interna grafiken är Intel UHD Graphics 630.

Den mest efterlängtade nyheten är möjligheten till 32 gigabyte av snabbare ddr4-minne i 15-tumsmodellen. Till alla proffsanvändares stora glädje väntade inte Apple på att Intel skulle släppa nästa generation processorer som skulle göra det möjligt att kombinera denna klass av processorer med lågenergi-minnen. För det skulle vi ha fått vänta till tidigast hösten 2019, eftersom nionde generationens processorer har blivit kraftigt försenade.

Istället bemödade Apple sig med att bygga om insidan för att sätta in mer energislukande ddr4-minnen, och för att få plats med ett större batteri till det nya arbetsminnet och de hungrigare processorerna.

Batteritiden är som tidigare tio timmar, men det gäller bara om vi använder datorn lugnt med några fönster i Safari och kanske ytterligare något enklare program. Och det är knappast så denna dator är tänkt att användas till vardags. Så fort vi pressar datorn sjunker batteritiden dramatiskt, ned till tre, fyra timmar.

Macbook Pro

Apples värsting

Med tilläggsuppdateringen till High Sierra installerad har vi nu framför oss det bästa, snabbaste och dyraste Apple har att erbjuda i Macbook Pro-väg. Modellen vi har lånat in för test är en tokutrustad toppmodell med Core I9-processorn, 32 GB arbetsminne och den något vassare grafiken. Processorn har en klockhastighet på 2,9 GHz men kan vid behov använda Turbo Boost upp till 4,8 GHz.

På det har vi också den fyra terabyte stora och hypersnabba ssd-lagringen. Allt detta ger ett pris på 75 295 kronor.

Vi kör självklart datorn genom en rad testbänkar för att se vad denna toppmodell går för, och visst är det imponerande siffror vi ser. Först ut, ett klassiskt Geekbench-test där vi ser en nästan femtioprocentig förbättring från förra årets toppmodell. 5 580 poäng för en tråd, 24 306 poäng i flertrådade uppgifter.

Geekbench
Geekbench cpu-test.

Open CL-testet i Geekbench ger i sin tur 61 934 poäng. Open GL testar vi i Cinebench R15 och ser resultatet 104,59 bilder per sekund. Inte alls illa, och för den som behöver kraftfull grafik är det solklart att den dedikerade grafiken gör sitt. Resultatet är nästan tre gånger så bra som toppmodellen av MacBook Pro 13 tum med intern grafik. Det är också runt 30 procent bättre än förra årets snabbaste 15-tummare.

Metal testar vi i sin tur i GFX Bench Metal och Manhattan-testet: 45 bilder per sekund eller 2 790 bilder, vilket är en måttligare förbättring (sju procent) mot förra årets Radeon Pro 560 i samma test.

Resultaten är utan tvekan imponerande för en så (relativt) kompakt maskin som Macbook Pro, även om testbänkar som dessa inte säger allt om hur en dator presterar i verkligheten. Dock ser vi också i våra tester att ju mer vi använder gpu:n, desto högre värmeutveckling får vi (föga förvånande). Chassit har helt enkelt svårare att kyla datorn om både cpu och gpu ansträngs samtidigt, med sämre resultat som följd. Pressar vi bara processorn klarar den kylningen bättre, och kan behålla en högre klockfrekvens under längre tid. Turbo Boost upp till maximala 4,8 GHz ser vi bara under mycket korta stunder. Detta är en kompromiss vi får köpa i en så tunn dator som denna. Här finns, som i Imac Pro, inte plats för större, effektivare kylning.

Väljer du mellan exempelvis en 13-tummare eller 15-tummare, eller kanske mellan i7 och i9 i 15-tummaren är det bästa alternativet givetvis att – om möjligt – helt enkelt testa sitt eget arbetsflöde på någon av maskinerna för att se hur de presterar och om det innebär en förbättring värd pengarna. Klart är i alla fall att sex kärnor istället för fyra ger den största processoruppdateringen för Macbook Pro sedan 2011. Och att vi nu kan ha 32 GB minne ger mycket mer rörelseutrymme.

Macbook Pro

Bästa uppdateringen hittills

Årets uppdatering är den andra och hittills bästa som denna generation Macbook Pro har fått. Vi får mer prestanda till ett bibehållet pris. Att vi äntligen kan välja 32 gigabyte arbetsminne är för många lika stort som processorer med sex kärnor.

Däremot är det inte självklart att just i9-processorn, som kostar 4 400 kronor extra, är rätt val för alla. Grundmodellen av Macbook Pro 15 tum kommer också den med snabbare ddr4-minne, dock bara 16 GB som standard. Lagringsmängden är mer beskedliga 256 GB men hastigheten är lyckligtvis densamma (3,2 GB/s över hela linjen). Grundmodellen har en i7-processor med en basfrekvens på 2,2 GHz (Turbo boost upp till 4,1 GHz). Denna kan uppgraderas till en lite värre i7:a på 2,6 GHz (4,3 GHz Turbo Boost). För många räcker säkert någon av dessa modeller. Vi ska också komma ihåg att årets grundmodell fortfarande är ett stort steg upp från förra årets grundmodell med två extra kärnor, och dessutom med snabbare minne oavsett om vi väljer 16 eller 32 gigabyte.

Arbetsminnet kan vara värt att uppgradera till maximala 32 gigabyte redan vid köpet om du har råd, och särskilt om du planerat att behålla datorn i några år. Minnet går som vanligt inte att uppgradera i efterhand.

Köp dock inte mer ssd-lagring än du tror dig komma behöva under datorns livstid, för lagringen är dyr. En terabyte kostar 6 600 kronor i grundmodellen. Fyra terabyte går loss på hela 37 400 kronor. Grafiken är dock billigare att uppgradera. 1 100 kronor extra ger 560X i grundmodellen, men är standard i mellan- och toppmodellen.

Visst är det fortfarande så att vi kan få mer rå prestanda för en mindre peng om vi sneglar mot pc-sidan. Väljer vi en Mac väljer vi också en delvis annan väg med andra kompromisser än pc-sidan – en nättare form, stabil batteritid, en fantastisk skärm och en underbar styrplatta istället för högsta tänkbara prestanda. Och – kanske viktigast för många – Mac OS istället för Windows.

En uppgradering från förra årets modell är knappast vettigt för många, men kanske från 2016-modellen. Där kan vi få en rejält snabbare dator.


Omdöme

Bra köpMacbook Pro har inte varit utan kontroverser sedan lanseringen 2016, men årets uppdatering är det bästa försöket hittills att lösa tidigare problem. Överlag imponerar den med en oslagbar kombination av prestanda och bärbarhet, möjligen med för stor tonvikt på bärbarhet för vissa. 15-tummaren är fortsatt en ren proffsdator – som kostar därefter.

Fakta: Macbook Pro 15 tum

Testad: Augusti 2018.
Funktion: Bärbar dator från Apple.
Operativsystem: Mac OS High Sierra 10.13.6.
Processor: Sexkärnig, åttonde generationen 2,9 GHz Intel Core I9, Turbo Boost upp till 4,8 GHz (testad modell). 2,2 GHz Core I7 i grundmodell.
Minne: 32 GB 2 400 MHz ddr4-minne (16 GB i grundmodell).
Lagring: 4 TB ssd-lagring (256 GB i grundmodell).
Grafik: Intel UHD Graphics 630 och Radeon Pro 560X (555X i grundmodell).
Skärm: 15,4 tum, 500 nits ljusstyrka, led-bakbelyst med ips-teknik. 2 880x1800 pixlars upplösning, 220 pixlar per tum. Stöd för P3-färgspektrat. True Tone.
Kommunikation: Wifi-anslutning med 802.11ac, kompatibel med IEEE 802.11a/b/g/n. Bluetooth 5.0.
Vikt: 1,83 kilo.
Pris: Från 27 995 kronor hos Apple. 75 295 kronor (testad modell).

plus

Äntligen 32 GB arbetsminne.
Snabbaste Macbook Pro hittills, utan prishöjning.
Bärbarhet och prestanda i en oslagbar kombo.

minus

Fortfarande väldigt dyr.
Tangentbordets hållbarhet är fortfarande oklar.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Apple MacBook Pro - 2,3GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 14384 kr.

Bästa pris just nu: 16495 kr